Zin: summering av 2016 och funderingar inför 2017

Jaha, november och snö och vips känns det som om året strax är slut. Insåg att jag har ju inte någon mer tävling inbokad med Zin så varför inte summera 2016 redan nu och börja spåna på vad vi vill göra 2017!? Det blir man nog mer peppad av!

2016 blev lite stolpe ut för mig och Zin känns det som. Först lät jag henne mest vila under vintern eftersom hon ändå skulle paras och ha valpar på våren, sedan vid löpet så visade det sig att de avelsplanerna var omöjliga (hon visade sig vara tvåkönad) och den smällen tog nog bort en del av mitt fokus även på tävlandet tyvärr. Men lite hann vi med!

Istället för valpning blev det debut i lydnadsklass 3 i början av maj. Först startade vi på EHDKs dubbeltävling. Lite för svår miljö får jag nog inse! Hon gjorde många fina saker under förmiddagens start men några moment blev stolpe ut och vi slutade på 247p ett andrapris och en 3:e placering, sedan bröt jag på eftermiddagen när jag insåg att hon var för trött. Dagen efter tävlade vi på eftermiddagen i Strängnäs och nu föll de bitar som inte funkat dagen innan på plats: 277,5 poäng, 1:a pris och seger! YES!!! Vi är i elit!!!

13179357_1190451687632258_6737244460838715705_n

Beslöt mig efter det för att inte starta henne något mer i klass 3 utan träna vidare med siktet på att starta i elit på hösten istället.

Hon debuterade sedan i avancerad klass i rallylydnaden i slutet av maj, slog till direkt med 100p och seger på Gnesta-Trosas tävling! Så jäkla häftigt! Sedan lät jag henne starta två gånger till och hon knep 93p och vann i Södertälje i juni och sedan 91p och vann igen på Gnesta-Trosa i juli! Tre starter, tre kvalificerade resultat, tre segrar och RLD A som ny titel!

13307434_1202578753086218_1833017518875205972_n 13418972_1213163195361107_6248726955383120170_n

Zin från Gnesta-Trosas respektive Södertäljes tävlingar.

rlda

RLD A klart! Zin uppskattade nog maten mer än titeln dock 😉

I vallningen har vi haft några bra tävlingar, är skitstolt över hur hon gick på den svåra, svåra banan i Häckeberga i IK II på våren. Sen hade vi en dipp där jag själv vips la en massa press på mig och inte alls var den tävlingsföraren jag vill vara och inte hade roligt när jag tävlade. Tog tid att tugga sig igenom det mentalt men på årets sista tävling (då jag för att jag skulle få tillbaka självförtroendet i tävlingsmiljön gick ner i IK I igen) så var allt bara prick som när vi tränar, hon var en fröjd att köra, jag hade skitkul och vi satte 91p och placerade oss 3:a i klassen. Väldigt skön avslutning på året och jag är mycket taggad att köra henne nästa år!

12165996_10153035615132665_996046569_n

Tyvärr fick Zin för första gången en jättedipp mentalt inför sitt löp på hösten. Jag valde därför att stryka den tänkta elitdebuten och även om det känns trist att vi var så pass långt klara så var det onekligen rätt beslut. Under hösten fick hon mest skrota och så tränade vi lite vad jag kände för just då, lite lydnad, lite HTM och lite rally. Men mest HTM får jag erkänna 🙂

Nu har hon precis löpt och det jag väntar på nu är att det ska gå lagom lång tid så vi kan kastrera henne. Troligtvis blir det i januari-februari om allt funkar som det ska.

2017 då? Jag brukar inte längre skriva ut specifika resultatmål (sånna sätter jag visserligen upp men jag brukar behålla dem för mig själv numera) men vad jag vill nästa år med Zin är:

-VALLNING: Tävla mycket mera och få samma goa känsla i IK II som vi hade förra hösten. Hitta rätt samspel där och att jag själv lär mig att se linjer och planera och ta beslut i tid! Öva upp min timing.

FREESTYLE: Debutera! Japp, jag sa tidigare att jag inte skulle ge mig på en sport till men vips har det börjat kännas allt mer lockande. Plus att jag hoppas gå domarutbildning i vår och då tycker jag att jag bör ha tävlat bägge grenarna själv.

HEELWORK:. Zin har ju diplom i HTM 1 men i år har jag inte startat henne något, fokus har legat så mycket på Flynn plus att jag hade mer sug att köra henne i lydnaden. Men nu i vår hoppas jag att vi ska kunna tävla vidare uppåt i klasserna så snart allt är bra efter kastreringen!

RALLYLYDNAD: Återuppta rallylydnaden som fått vila efter att hon tog RLD A. Jag var inte det minsta sugen på att ta en mästartitel innan året är slut men ett championat däremot, det kan kännas mer lockande att sikta på! Vet att jag pga jobb och mina andra sporter inte kommer kunna starta henne förrän tidigast i april/maj som det ser ut när jag jämfört tävlings- och jobbkalendern men då kan vi kanske fokusera på HTM under våren och hinna med lite rally närmare sommaren istället!

-LYDNAD: Här vet jag i dagsläget inte riktigt hur jag ska göra. Jag både är och är inte sugen på att köra vidare. Får se hur det känns under året helt enkelt. Tror det i sånna fall får luta åt att vi drar igång träningen senare på våren, har andra saker jag vill prioritera innan dess känner jag.

14716115_1315135621830530_3162630840959377791_n

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

 1. Wow! Vad inspirerad jag blir! Är verkligen nyfiken på hur du lyckas hålla igång så många olika grenar samtidigt? Skulle också vilja ha så många bollar i luften men får inte riktigt till det. Hur ser en träningsvecka ut? Har du skrivit något blogginlägg på det ämnet?

  Är också nyfiken på hur ni fick veta att Zin är tvåkönad?

  Tack för all inspiration du ger genom din blogg!
  Med vänlig hälsning,
  Anna

  • Tackar, roligt att du gillar bloggen!

   Vi upptäckte att Zin var tvåkönad då hon i våras var iväg för att paras. Då hon absolut inte ville veta av hanhunden, blev det en koll hos veterinären för att göra ett utstryk och se att hon verkligen var på rätt dag i löpet: och när de gör utstryket kände de helt enkelt att hon har ett penisben på insidan i vulvan. Hon ser alltså helt normal ut utifrån och hon går in i löp (och hanhundar är spiksäkra på när hon är i höglöp!) men är alltså tvåkönad.

   Jag tycker att har man lagt bra grunder så går det ganska fort att skifta mellan grenar och att lägga till fler grenar, särskilt om man kör dem lite i intensiva perioder, typ den här månaden fokuserar vi främst på grenen x, längre fram blir det lite vila eller bara underhållsträning i den grenen och istället fokus på grenen y så att säga. Men, det beror också på om något inom grenarna krockar samt absolut på vilken nivå man vill vara. Brukar tänka att upp till och med elitklass går det ofta fint att köra många grenar men ska man ta sig längre blir det allt knivigare att hinna med så mycket träning som behövs -plus att tävlingarna ju ofta krockar och gör att man måste prioritera. Jag jobbar de allra flesta helger så då får man verkligen välja vilken gren man ska anmäla sig till när man väl är ledig 🙂

   Vallningen är ju den grenen som har kortast tävlingssäsong så de tävlingarna prioriterar jag när de dyker upp. HTM är ju väldigt få tävlingar i jämfört med rally och lydnad så där får man också prioritera plus resa mycket längre (jag skulle nog aldrig resa 3 h enkel resa för att tävla lydnad eller rally men för HTM är det helt rimligt 🙂 ), fördelen är att många finns på den tiden på året då vallningen inte är igång så de sporterna går bra att mixa på så sätt. Men visst önskar jag ofta att jag bara hade ETT intresse och EN gren, fast i år har det ju nästan varit så då Flynns HTM-tävlande gått först. Men jag är mycket glad att jag hittade några lydnads- och rallytävlingar nära att åka på med Zin, hoppas på samma tur nästa år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *