SILVER på SM och SEGER i AFEC-finalen!

Då är 2016 års tävlingar klara på riktigt eftersom SM och AFEC (Agria Freestyle Elite Challenge) hölls på MyDog nu i januari även om det är 2016 års SM och AFEC som avses rent tekniskt 🙂

Jag har aldrig varit på MyDog innan så det var lite extra roligt. Vi hade bokat hotell tidigt och bodde på själva mässan, bara att ta hissen ner från hotellrummet och gå igenom en liten gång så var man framme vid ingången till mässan utan att ens behöva gå ut emellan! Otroligt skönt! Vi hade lämnat Zin och Fonzie till kompisar som passade dem och hade med oss Flynn och Race bara, rätt skönt att inte ha alla fyra på hotellrummet och mycket roligare för Zin och Fonzie att få all uppmärksamhet själva!


Race och Flynn lyxar sig.

Tävlingarna hölls i stora ringen, lite spännande med att det här blir publik på alla sidor runt ringen istället för att en sida fungerar som en ”Vägg” som det ofta annars är. Jag tyckte jag såg lite fler av hundarna än vanligt på en sån här tävling som tycktes lite störda av det som skedde runt omkring eller om det var ljudet så det var helt klart en utmanande miljö för dem att prestera i men mycket roligt med nya utmaningar!

Fredagen var det SM i heelwork. Flynn kändes fin i värmningen men vi fick inte till programmet riktigt så bra som jag önskade, en riktigt stor miss och ett annat mindre hack blev det och sånt kostar på även om de känns värre än de ser ut oftast. Belönade Flynn som tusan efteråt men var lite besviken på mig själv, trasslar något så är det jag som förare som får ta på mig det menar jag! Kan räcka med att man är lite, lite otydlig ett ögonblick för att det ska gå på tok. Så bra, men inte så bra som jag önskade, var mitt eget omdöme om vår prestation.

Jag hade missat att resultaten lades ut löpande (hade utan att ta reda på det fått för mig att de hölls hemliga på SM) så jag visste inte vad vi hade fått förrän fram till typ näst sista ekipaget gick, då fattade jag att resultaten gick att se 🙂 Är väl lite trög ibland! Fast å andra sidan är det ganska skönt också att inte ha koll, då slipper man kolla och fundera om någon petar ner en utan man får bara vänta och se. Är ju ofta små marginaler i den här sporten och som alltid beror mycket på vem som lyckas bäst just för dagen (särskilt på SM som tyvärr bara är en start, mycket roligare när det är både kval och final som på NM, EM, VM, men antar att det är väl styrt efter tidstillgången på mässorna antar jag?) och som alltid -vad tycker just de här domarna om ditt program och ditt framförande?

Det visade sig att vi lyckades ta SILVER, slagna med 0,1 i poäng 🙂 Vann gjorde Eva och Tia, grattis!

Jag fnissade åt att vi på hemmaplan varit så nära men på fel sida på marginalerna både på SM och Årets hund, men fick inse att det går att komma ännu närmare som tvåa: skillnaden mellan ettan och tvåan i freestyle-SM (som hölls på söndagen) blev 0,03 🙂 Egentligen är det skitbra när det är riktigt tight i toppen, det ska finnas många ekipage som är riktigt vassa, då blir alla tvungna att skärpa sig och bli bättre! Men visst vill man vinna det erkänner jag absolut 🙂 Krille retades efteråt när vi skulle käka middag: ”Hade du vunnit hade du fått beställa precis vad du ville, nu får du tyvärr inte beställa någon efterrätt alls.” Hm, hård coach det där! Skämt å sido, vi är superglada åt att ta silver, det är fett bra helt enkelt!


Flynn, nybliven SILVERMEDALJÖR på SM i heelwork 2016!


Gäller att passa på och sova och vila upp sig mellan prestationerna! Både coachen och Flynn däckade efter SM.

Dagen efter var det dags för AFEC-final. Åtta startande i heelwork och åtta startande i freestyle skulle göra upp. Man kvalar till AFEC på specifika uttagningstävlingar under året.

Flynn och jag gick in som näst sista ekipage och jag hade innan sagt att ”Idag ska vi bara ha roligt, det här är bara en bonus (eftersom vi inte haft AFEC som mål)” och ”Jag känner mig liksom klar nu, nu är säsongen slut” men mina freestylekompisar opponerade sig vilt och sa att nu jäklar skärper du dig, klar får du känna dig efter tävlingen! Haha, riktigt rolig stämning hade vi och jag blev peppad och tänkte att ”Vi brukar ju vara bäst i finalen, nu tror Flynn att det är final, nu JÄVLAR kör vi!” Kanske var jag själv lite väl övertaggad också för Flynn var så jäkla laddad som jag aldrig upplevt honom innan, det var som att sitta på en häst och man känner att när som helst kommer den explodera under en 🙂 MEN vi bjöd på en show och vi höll ihop och vi hade inga missar och YES det räckte hela vägen! Vi vann!!!

Flynn som nybliven segrare AFEC 2016! Maffig rosett!

Prisutdelningen för AFEC var finfint arrangerad för de hade ställt upp priserna så att både HTM och FS-ekipagen stod framme samtidigt med segrarna intill varandra i mitten och sedan två led utifrån det. Jättetrevligt! Vann i freestylen gjorde Jonna och Zoya (de hade även vunnit AFC, ungdomsvarianten av AFEC typ):

Vi åkte hem efter AFEC så vi såg tyvärr inte freestyle-SM som gick på söndagen men jag misstänkte att det skulle bli en rafflande tävling och allra bäst den dagen lyckades vår landslagskompis Nina med Moster! GRATTIS!!! Jag hoppas de åker till Crufts för det är ett så roligt program och jag tror folk skulle älska att se det.

Så, då kan vi lägga 2016 års tävlande helt till handlingarna och konstatera att av de fem mästerskapen som vi startat på (VM, EM, NM, SM, AFEC) så har jag och Flynn lyckats knipa en individuell pallplats på tre av dem och de resterande två (VM respektive NM) kom vi 4:a. Helt galet bra faktiskt.

Under helgen blev jag slutgiltigt klar med hur jag vill lägga upp planen inför 2017 och jag kommer nu ta ett långt tävlingsuppehåll. Jag hoppas att våra resultat från NM, SM och AFEC ska räcka för att kvala in till landslaget till EM, verkar det inte räcka så kommer jag försöka åka på någon av de sista tävlingarna inom kvalperioden men allra helst skulle jag skippa tävlandet och bara träna nu en lång, lång period. Vi har under mer än ett halvår tävlat otroligt intensivt och nu är jag mycket mer sugen på att träna och jobba upp ett nytt program än att hålla vårt nuvarande i tävlingstrim. Så jag håller tummarna för att våra nuvarande resultat räcker men har en back-upp plan om de inte gör det.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *