Godkänt doftprov eukalyptus.

Jag älskar att det finns så många olika hundsporter att det fortfarande finns helt nya saker att prova på! Igår var en sån där härlig ”detta gör vi för allra första gången”-erfarenhet, nämligen ett doftprov inför att få starta i första klasen i Nose Work.

Jag och kompisen Åsa hade anmält oss till doftprov för eukalyptus (den doft hunden ska leta efter i klass 1) hos Camillashunderi i Katrineholm och vi hade ju bara läst och fått förklarat för oss innan hur proven går till men aldrig varit med eller sett något på riktigt så lite extra spännande var det. Skulle hundarna känna igen rutinerna i en helt ny miljö? Skulle man själv vips hitta på något tokigt när det var en helt ny ”tävlingsgren” som man inte har rutin i?

Flynn startade som nummer sex och Pinter direkt efter. Vi fick vänta ute och sedan när det var vår tur gick man in direkt i hundhallen, drog av sig ytterkläderna, fick en sista instruktion av domarna och så gick vi fram till där gränsen för banan var. Det är 12 kartonger som hunden ska söka av och i en av dessa finns det alltså doft (en droppe hydrolat med doften eukalyptus i det här fallet). Kartongerna ligger med ca 120 cm avstånd och de kan antingen vara placerade i en enda lång rad eller i två rader med 6 kartonger i varje. Hunden har 3 minuter på sig att hitta rätt kartong och när föraren ser att den gjort det sträcker man upp handen och säger ”Markerat!” och så är det klart.

På vårt prov låg alla kartongerna i en enda lång rad. Jag satte Flynn innan startlinjen, strök honom över bringan och satte ut armen som blivit vår startsignal och sen jobbade han superfint, i lagom raskt tempo sökte han över kartong efter kartong i jämn fart och sen pang en tvärnit och så stod han still och markerade, jag satte upp handen och sa markerat och så var det klart! Väldigt nöjd över hur han jobbade, faktiskt finare markering på provet än han ibland haft här hemma. Vi skuttade bort en bit ifrån banan och så fick han sin belöning (himla trevlig sport där man får belöna efteråt!) och matte fick sin belöning genom att vi fick en rosett (jag älskar priser!) och självklart det viktigaste: intyget att vi var godkända så vi nu kan få tävla på riktigt. Man behöver nämligen göra ett doftprov inför varje klass i Nose Work så detta gäller för klass 1 och ska vi sedan upp i klass 2 så blir det nytt doftprov och då på lagerblad (och i klass 3 är det lavendel). Ett finfint arrangemang hos Camilla och trevligt folk. Lille Fisken fick komma in och mingla lite som miljöträning vid anmälan, nyttigt!

Även Åsas labbe Pinter skötte sig strålande och blev godkänd så nu har bägge grabbarna vad som krävs för att vi ska få starta i klass 1 i nose work! Jag har sett ut några tävlingar men det är rätt svårt att komma med så vi får hoppas att vi har tur och kniper någon plats någon gång. Vore väldigt skojigt att få tävla i en helt ny hundsport! Älskar att få nya utmaningar att ta tag i!

Jag tror nose work har alla chanser att bli en riktigt populär hundsport. Den är lätt för folk att träna på egen hand hemma och i olika miljöer, du kan både träna och tävla med hunden i koppel och det är uttalat att sporten även ska passa för reaktiva hundar och att man visar hänsyn och anpassar så även de som behöver mera utrymme ska kunna tävla. Jättebra! Det tror jag leder till att ägare som kanske i andra sporter haft svårt att våga ge sig ut säkert kan hitta ett roligt sätt att träna och tävla. Jag är övertygad om att de hundarna som upplevs som stökiga, reaktiva, rädda, problematiska osv är extra betjänta av att få en syssla där de får visa sig duktiga och bli aktiverade och där ägarna kan känna sig stolta istället för att som så ofta tyvärr är fallet känna sig misslyckade eller skämmas över att hunden upplevs som stökig eller bråkig av omgivningen. Superbra! Alla hundar har någon talang är jag övertygad om och säkerligen kommer många av de här hundarna som tidigare kanske klassats som ”inte bra på något” visa sig vara grymma inom nose work. Dessutom är det roligt med en sport där alla möter alla, på doftprovet var det allt ifrån några mycket små taxar (kanske dvärgtax?) till en irländsk varghund med!

Så nu ska vi ”bara” klämma in ytterligare en gren i tidsschemat haha! Men sova kan man göra när man blir gammal 😉

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *