Ett beteende, massor av nytta! Varför jag gillar targetträning.

Jag gillar träning som är effektiv och lägger grunder till många framtida moment. Det är därför jag är så förtjust i att träna in olika grundfärdigheter och inte minst olika targets: kan mina hundar dem så vet jag att jag har redskapen för att bygga vidare till nästan vilka moment och tricks jag vill senare! Med bra grundfärdigheter behöver jag inte ”uppfinna hjulet på nytt” varje gång jag kommer på något nytt moment jag vill lära hundarna och hundarna är snabbt med på träningen vilket gör den roligare för dem. Bra grundfärdigheter lägger inte bara grunder för moment, de bygger attityd också!

En av mina favorittargets är plankan. Jag lär in den genom att först belöna hunden för att han sätter upp framtassarna på plankan (har de tränat andra tasstargets kommer de erbjuda det beteendet fort, har jag inte tränat andra tasstargets innan formar jag fram beteendet genom att klicka och belöna för allt intresse riktat mot plankan och formar sedan successivt fram att hunden sätter tassarna på den) när han står mitt emot mig. Har hunden fått belöningar för att stå mitt emot mig och jag nu provar att ta ett steg åt sidan, brukar hunden vilja flytta sig så han åter igen hamnar mitt för mig = vips har jag fått fram sidosteg som jag nu kan klicka och belöna och forma vidare!

I början är hundens sidvärtesrörelser svajiga och lite hit och dit men med mera träning blir stegen allt rakare. Då börjar jag kliva intill den och så flyttar vi oss nu tillsammans åt vänster och höger. Tränar jag tävlingslydnad kan detta bli grunden till stegförflyttningar, tränar jag rallylydnad lär jag hunden flytta sig åt sidan när han är både på min vänstra och högra sida inför rallymomenten där jag behöver det, och tränar jag heelwork to music så ställer jag mig i alla möjliga olika positioner och lär hunden att gå sidvärtes framför och bakom mig tex. Lätt som en plätt!

Men man behöver inte stanna där. Lär jag sedan hunden att den fortfarande bara behöver gå åt vänster eller höger på plankan trots att jag själv befinner mig en bit bort så har jag vips ifrån samma enkla targetgrundfärdighet lagt grunden till coola freestylerörelser på avstånd! Plankan är hur Flynn lärt sig att göra stegförflyttningar på avstånd både vänd mot mig och vänd från mig.

Här ser du en film på först en gammal träning från när Flynn började lära sig plankan, sedan en filmsnutt från några år sedan med lite positioner och sist ett klipp ifrån vår debut i freestyle klass 3 med sidvärtesrörelserna på avstånd. En target, en grundfärdighet -massor av nytta!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *