Startat upp rallylydnadsträningen igen.

De egna hundarnas rallyträning har fått stryka på foten för andra hundsporter rätt länge. Förra året tävlade jag inte en enda gång och 2016 gjorde jag och Zin bara tre starter i avancerad (100-93-91) där hon vann alla gångerna men jag har liksom inte varit så vidare sugen på att tävla rally efter det. Det har varit mycket roligare och mer inspirerande att coacha andra i rallyn än jag varit taggad att själv tävla! Men nu under vintern började jag klura på om det inte kunde vara roligt att återuppta rallyträningen med Flynn. Han är ju uppflyttad till mästarklass men vi har inte tävlat sedan 2015 då vi på skoj gjorde två starter men sedan la allt fokus på heelworken istället. Rallyn var ju lite Fonzies gren och när han gick i pension så tappade jag lite det egna drivet och andra grenar blev mycket roligare att syssla med.

Men nu har vi kommit igång och tränar grundfärdigheter, moment och kedjor och ska starta upp banträning också tänkte jag. Med målet att åka och tävla för att se om jag tycker det är roligt igen. Utifrån det får vi sedan se vad det blir!

Det är i alla fall bra träning nu när det är vinter och jag beslutat att vi ska ha lite tävlingsvila från heelworken. Jag har satt upp mål per månad och vecka för hur många träningspass och vilken typ av pass vi ska köra (GF, moment, kedjor, banor). Roligt! Först har jag mest checkat av vad Flynn minns och vad vi behöver fräscha upp eller träna in. Han kom i håg förvånansvärt mycket när jag testade av olika kedjor insåg jag.

Idag har det blåst som sjutton och snöat så idag har vi tränat småsaker inomhus. Tex mästarklassens framåtsändande till kon:

Apropå rallylydnad så kom idag besked att man framöver kommer få tävla med midjeväska/belöningskjol på sig. Mycket bra tycker jag. Man måste ju i rallyn ha kopplet med sig (undanstoppat) in på planen + om momentet ”Bärande av föremål” ingår så har man ju det också som ska få plats (utan att synas). Så ett förenklande på den punkten är välkommet, inte minst varma sommardagar då en tävlingsväst kan kännas klumpig. Jag är själv mer bekväm med att ha väst än midjeväska men kanske en belöningskjol vore något till sommaren? Har aldrig kommit mig för att skaffa någon men nu känns det ju lite mer motiverat när man faktiskt får tävla i den.

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *