Tävlingslika ingångar på planen

”The devil is in the detail!” är ett uttryck som syftar på att något som vid första anblicken kan se enkelt ut, kan visa sig ta mer tid och kräva mer nogrannhet än man först trodde. Detaljer är viktiga! På liknande sätt kan det vara med tävlingsträning, det kan vid första anblicken verka simpelt men ibland gör just fokus på små detaljer stor skillnad i hur tävligslikt det verkligen blir för hunden eller föraren.

En sak som, oavsett vilken sport man kör, många lärt sig att träna på är ingångar på planen. Det kan vara att bli inropad i lydnaden, att hälsas välkommen in på banan i rallylydnaden, eller att hälsas välkommen in på planen på en freestyletävling tex. I alla de ovanstående fallen finns det detaljer som kan vara smarta att tänka på för att få träningen så tävlingslik som möjligt.

Jag tänker nu ta ett exempel från freestylen men samma tänk (men justerat för hur just din sport brukar läggas upp) kan du ta med dig till andra hundsporter.

När man tävlar freestyle eller heelwork är standardupplägget att när ekipaget innan dig gått in på planen så har du och din hund möjlighet att gå in på en mindre startfålla (ytan är på vanliga tävlingar några kvadratmeter stor, ligger i anslutning till tävlingsplanen och är ofta helt eller delvis avgränsad med kompostgaller, hinderstöd eller liknande). Där har du möjlighet att göra dina sista förberedelser, du kan belöna med godis och lek (utan att störa den tävlande så klart) under den tid som ekipaget innan dig tävlar och fram till att domarna hälsar dig välkommen in på planen. När du hälsats välkommen in, går du in på planen, hälsar på domarna (inte obligatoriskt på vanliga tävlingar men på mästerskap ska du göra det), förflyttar dig tillsammans med hunden till den plats på planen där du planerat att starta i programmet, placerar hunden och dig i den startposition ni har och när ni känner er redo ger du startsignalen till DJ som slår igång musiken.

Här finns alltså flera delar att öva på: att vänta i en mindre inhägnad, att passera in på en ny yta, att kanske passera förbi domare och ljudtekniker beroende på var de är placerade, att inta startposition och att öva på startsignalen och kunna starta på rätt sätt när musiken går igång. De sakerna är nog ganska uppenbara.

Men vill vi göra det tävlingslikt kan vi behöva lägga till andra detaljer! Det kan tex vara sådant som att:

  • vänta i startfållan lika länge som vi hade varit där på en tävling
  • höra att det spelas musik inne på planen innan vi går in
  • höra ljud från en annan hund och kommandon från en annan förare inne på planen
  • höra hur ekipaget innan springer av planen och hur föraren belönar sin hund
  • höra applåder när det tidigare ekipaget går av banan
  • höra applåder när vi går in med hunden på planen (om det är på mästerskap)

Om vi har rekvisita med i vårt program som vi behöver ställa ut innan, behöver vi också öva på att hunden antingen hålls av någon annan medan vi går in och ställer i ordning planen. Om vi ber någon annan ställa ut rekvisitan kan mång ahundar behöva öva på att se någon ta ”deras” föremål så de inte hetsar upp sig över det. Samma sak kan gälla om någon ska flytta belöningar eller koppel från startfållan till den plats där vi går av planen, öva på det så hunden inte på tävlingsdagen störs ut av den förändringen!

Jag har sett hundar (och förare) som när de övat bara på att ”gå in på planen” inte fått det så tävlingslikt men när vi la till väntan, musik som spelades innan, applåder för föregående ekipage osv DÅ hände det något hos både förare och hund för då blev vips träningen tävlingslik! Analyserar du din egen hundsport tror jag du kan se liknande mer eller mindre tävlingslika upplägg och justera så både du och hunden verkligen får känslan av att det är på riktigt.

Förresten, uttrycket ”the devil is in the detail” kommer från början ifrån uttrycket ”God is in the detail” som syftar på att vad man än ska göra, så är det värt att göra det ordentligt, dvs detaljerna spelar roll 🙂

Lycka till med träningen!

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *