”Bara gör som på träning” -vet du vad du gör?

För att hunden ska känna igen sin förare och vara trygg och kunna prestera så bra som möjligt på tävlingsdagen, är det viktigt att föraren beter sig på ett sätt som hunden är van vid. Med andra ord ”Gör på tävling det du brukar göra när du tränar!”. Detta förutsätter naturligtvis att du som förare inte har en massa rutiner och hjälper och trix och fix för dig på träning som du sedan inte kan eller inte får ha med dig på tävling. Dvs du behöver i god tid arbeta bort tex synliga belöningar, att du alltid har godis i handen eller vad det nu kan vara.

 
Foto: Malin Karlsson

Men, att göra på tävling som du gör på träning är långt mer än så! För att du ska kunna bete dig ”som när du tränar” så måste du först bli medveten om hur det är. Hur brukar du röra dig, hur låter dina kommandon, vad brukar du göra innan, under och efter momenten, var riktar du din blick, hur flyttar du dina fötter, hur håller du dina händer? Vilka hjälper och vilka extra signaler har du?

Många får rådet att filma sina tävlingsstarter för att kunna se och utvärdera vad det är som inte fungerar. Det rådet är nog bra men om vi bara har filmat tävlingarna och inte filmat träningen så är det i många fall svårt för oss förare att veta om det som gick på tok på tävlingen berodde på något som jag gjorde annorlunda! Kort sagt, det är viktigare att du verkligen vet vad du brukar göra när du tränar eftersom det är vad du vant din hund vid och det är de rörelserna, kommandona, signalerna och hjälperna, ja kort sagt den föraren, som hunden kommer förvänta sig på tävling!


Foto: Ahelee Pugliano

Så, ju mer medveten du blir om vad du gör på träning, desto lättare för dig att klara av att även göra likadant på tävling och desto lättare för hunden att prestera så bra som den kan när ni tränar. För det är inte dina nerver som stör ut hunden på tävlingen, det är att du när du blir nervös lätt ändrar på vad du GÖR som förstör för hunden. Lösningen? Veta vad du alltid brukar göra och öva in det så väl att du kan hålla dig till dina uppgifter även när pulsen stiger! Som bonus kan jag avslöja att ju bättre du kan dina rutiner och uppgifter, desto mindre nervös blir du på sikt dessutom 🙂

LYCKA TILL MED TRÄNINGEN!

Vill du komma vidare i din utveckling som hundtränare? Ta då en titt på mina KURSER eller boka en privatlektion! Välkommen till ett aktivare och roligare hundliv!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *