Tävlingsdebut i Kungsör!

Igår var det dags att släppa sargen och ge oss ut på vår allra första tävling. Jag tycker det verkligen är häftigt när man tar steget att debutera med sin hund. Hur mycket man än har tränat så är det skillnad på att göra det på riktigt och att få en test i skarpt läge på om uppvärmning och startrutiner mm fungerar som man tänkt sig. Den här gången skulle debuten bli lite speciell eftersom jag på samma tävling själv skulle vara domare i fyra klasser och döma runt 60 ekipage. Det är alltid en utmaning att skifta fokus mellan rollerna som domare/funktionär/arrangör och tävlande!

Jag brukar skriva ner lite anteckningar kvällen innan tävling för att påminna mig om vissa saker. Det underlättar och strukturerar upp att sätta ord på tankarna tycker jag. Inför Fiskens debut skrev jag följande:

VAD ÄR VIKTIGAST?
-Att Fisken har en bra dag & en trevlig debut.
-Att jag tänker långsiktigt.

TÄNK PÅ:
-Ta tid i miljön, mingla.
-Vila och lugn innan start.
-Kort lek och/eller trix innan vi går in.
-Kör, kör, kör & peppa!

Jag dömde först freestyle klass 3 och sedan hade jag paus en klass innan HTM 1 skulle börja där Fisken alltså skulle debutera. Följde planen att ta ut honom en lång tid innan och mingla runt på tävlingsplatsen för att sedan låta honom ligga och vila i sin bur fram tills några hundar innan vår start. Då tog jag ut honom och så pausade vi ihop på uppvärmningsytan fram tills detvar vår tur att flytta oss till ”startfållan”. Där var min plan att se om han ville leka kamplek och om han inte skulle vilja det, snabbt skifta till att istället be honom om hans favorittrix. Men han kampade jättefint!

Så var det dags att gå in! Fast inte! För vips upptäckte någon att det tappats godis inne på planen så det sprang ut ett gäng funkisar och letade och plockade. Jag tog ett snabbt beslut att pausa Fisken igen (satte mig ner på huk och sa ”nu tar vi paus” vilket är vår runtin för att han ska lägga sig och slappna av. De var rätt snabbt klara med kollen av planen så jag reste mig upp, kampade en supersnabbis och så var vi välkomna in. Följde min plan och sprang in med Fisken ”lös och ledig” (inte i någon position alls) och fort ut till den tilltänkta startpunkten. Där fick han gå in i position 9, jag klappade om honom lite och så startade vi musiken och körde.

Fisken jobbade jättefint! Självklart var det lite svårt men han var med, han var glad och han jobbade upp sig mer och mer under programet. Hans problem är ju inte att lära sig positioner eller rörelser utan att han har haft så väldigt mycket som han varit väldigt rädd för. Med tanke på det hade jag också byggt ett superenkelt program och där jag kunde hjälpa honom genom att utnyttja mer fart än finlir. Det kändes helt rätt! När vi avslutade hoppade och studsade vi bägge två ihop och känslan var JÄKLAR VILKEN SEGER utifrån vad vi fått slåss mot!

Nu har vi debuterat!

Det visade sig räcka både till finfina 24,55 poäng, uppflyttning och en fjärdeplats (av 17 startande) i klassen! Duktiga lille Fisken!

Jag brukar i vanliga fall oftast vilja klassa upp hundarna direkt men med Fisken tänker jag annorlunda. Han kommer få fortsätta att tävla i klass 1 för att få fortsätta med ett enkelt och kort (1,20 ) program som han ska bli riktigt, riktigt säker på, eftersom det han behöver öva på är miljön. Då ska uppgiften vara enklet och välkänd och han ska inte behöva orka hålla koncetrationen uppe länge än. Så även om han nu får starta i klass 2 så kommer vi köra klass 1 ett tag till för att öva och utvärdera. Detta är ett långsiktigt projekt, planen är att Fisken ska vara en bra klass 3-hund när han är 4 eller 5 (eller 6). Fram dit är det bara att fortsätta att bygga hund & bygga attityd som gäller. Hundträning är inte ett sprinterlopp!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *