Att träna med en gammal hund

Jag fick på Instagram frågan om vad jag tycker man ska tänka på när man tränar med en gammal hund så här kommer lite om det.

Ålder är ingen sjukdom! Att hunden åldras är naturligt. Att kroppen och de mentala funktionerna ändras är självklart något vi ska ta hänsyn till men absolut inget hinder för att låta hunden vara aktiv utifrån sina egna förutsättningar. Att många äldre hundar allt för tidigt blir inaktiva, överviktiga och sover bort sina dagar, är oftare ett resultat av att vi inte längre sysselsätter och håller igång dem, snarare än att hunden själv valt den livsstilen. En hund som älskat att träna, promenera, undersöka nya platser eller liknande slutar inte med det bara för att den åldras. Ändras hundens inställning så kan det snarare handla om smärta eller sjukdomar -eller som sagt, att vi inte längre aktiverar den som förr.

Fonzie, nu 13,5 år gammal.


Storlek, ras, tidigare sjukdomar/skador etc kommer påverka både när vi kan klassa hunden som gammal och hur ålderdomen kommer att te sig. Generellt gäller att ju större hund, ju tidigare åldrande men individuella skillnader kan vara lika stora inom som mellan olika raser. Utgå alltid utifrån hur din hund mår snarare än vilken ras eller ålder den har.

Balansträning i skogen är skoj!

En gammal hund har lätt att tappa i muskelstyrka och muskelvolym. Även hundens balans, koordination och proprioception påverkas med stigande ålder. Nervsignaler går inte fram lika snabbt. Detta sammantaget gör att det blir viktigt att vi håller igång vår åldrande hund men att vi samtidigt är lite extra rädda om den. Träna på halkfria underlag, undvik för höga hopp (hårda landningar eller att hunden får sämre syn och inte bedömmer avstånd och höjd lika bra), var noga med att variera träningen så minskar risken för ensidigt slitage på åldrande muskler, senor och leder. Många styrketräningsövningar gör jag nu med Fonzie på balansdiscar eller på en luftmadrass som ger en bra utmaning utan att han behöver vara högt uppe.

Att skifta mellan ligg-stå-sitt, att böja sig åt olika håll, att gå i cavaletti och att balansera på lämpliga föremål (pawpods, balansdiscar, luftmadrass, balansboll etc) kan vara en enkel start för att komma igång med fysträningen av en gammal hund. Tänk på att börja lätt och hellre smyga igång träningen än köra på för hårt i början.

Även gamla hundar mår bra av att lära sig nya tricks! Jag brukar tipsa om att mixa träningen av en gammal hund mellan övningar som hunden kan sen förr och nyinlärning så den får mer mental utmaning. Då får de både nöjet av att brilliera i sina gamla kunskaper och utmaningen med att lära sig nya saker. En hund blir aldrig för gammal för att lära!

Fonzie blev Trick Dog Champion när han var 12 år.
Att ha något mål att sikta mot kan motivera oss ägare att hålla igång träningen bättre!

Nosaktivering går att anpassa efter hundens fysik: att träna uppletande i skogen är idag både nos och fysträning för Fonzie och han älskar det. Har du en hund som du inte kan ha lös: lägg ett spår i lagom längd eller kör nose work med hunden i koppel. Nosaktivering är också finfint för de hundar som kanske ser och hör sämre, anpassa hur och var du tränar så kommer du märka att din gamla hund klarar sådant finfint.

Lycka till med träningen!


Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *