Dogparkour vad är det?

Fonzie balanserar i ett träd.

Dogparkour är ett utmärkt sätt att aktivera sin hund genom att låta den hoppa upp, krypa under, klättra över, balansera och på en massa andra olika sätt ta sig ann olika naturliga hinder i miljön. Det kan vara allt från att balansera på stockar och stenar till att hitta olika kreativa sätt att ta sig över föremål som cementrör, bänkar, statyer, staket, elskåp, traktordäck, föremål på utegym och lekplatser mm. Kort sagt är det bara fantasin -och säkerheten- som sätter gränser!

Att träna dogparkour kan ge hunden bättre kroppskontroll och balans, bättre självförtroende och vilja att ta för sig även i nya miljöer. Ni kan träna upp ert samarbete och inte minst är det ett enkelt sätt att göra de vanliga promenaderna mer innehållsrika och varierande för din hund. Börja se dig omkring så kommer du hitta många små roliga utmaningar i er vanliga miljö! Det här är verkligen träningen där du ”tar vad du har” och inte behöver införskaffa några specifika redskap. (Däremot är en välsittande bra sele en mycket god investering för att göra träningen säker.)

Om hunden sedan tidigare har övat på grundfärdigheter som att hoppa över, hoppa upp på, sätta framtassarna på, backa, bakdelskontroll på kloss, skickas runt föremål åt vänster och höger, krypa under, ta sig emellan föremål mm så har du en massa fina grunder som du sedan kan använda när ni tränar på de olika hindren ni hittar. Kan din hund skilja mellan olika signaler kan du på samma föremål öva många olika beteenden, kanske får hunden först signal om att krypa under, sedan att sätta framtassarna på föremålet och sedan att hoppa upp och balansear på föremålet. Det går att starta träningen väldigt enkelt men det går också att utveckla den til att verkligen kunna styra hunden både nära och på avstånd för den som vill det.

Här ser du Fisken lös ta sig över några stockar.
Här ser du ”4 feet on” med Fisken. Jag är beredd att hjälpa honom om det skulle behövas och han får hjälp med broms i selen när han ska ta sig ner.

Man kan inte tävla i dogparkour men det går faktiskt att ta titlar inom det. Jag och Fisken har börjat träna inför de titlar som man kan ta via International Dog Parkour Association, vi startade med en träningstitel för att se hur det hela fungerade och nu ska vi snart sammanställa film till novice-titeln. Det kan vara en extra sporre att variera sig och att utveckla träningen vidare, om inte annat så ger de olika titlarna bra tips på vilka beteenden man kan träna på.

Några dogparkourbeteenden kan vara:
Fyra tassar på
Två tassar på
Under
Genom
Mellan
In
Balansera över
Hoppa över
Backa upp på
Runda
Gap jump (inte nudda marken emellan)
Kreativitet (hur många olika DP-beteenden kan ni utföra med samma hinder?)
Sekvenser (utföra flera hinder efter varandra i en följd)
Rörliga underlag
Hålla position
Skickas till och mellan olika hinder
Tic tacs (hoppa upp och skjuta ifrån mot lutande ”vägg” med alla fyra tassarna)
och naturligtvis många, många fler!

Här hittade vi en staty som passade för att öva att ta sig emellan föremål.
Här hittade vi en kanon att balansera på.
Vi har sån tur att kennelklubben i Södertälje har en del parkourhinder, bland annat detta!
Här har vi hittat en bra plats att spana ifrån!

För Fiskens del är parkourträningen en del i det arbete jag gör med honom för att stärka hans självförtroende inför att vi förhoppningsvis framöver ska tävla i flera olika grenar. Träningen i sig är dock väldigt rolig så man behöver inte ha någon annan anledning till att börja med dogparkour än att just vilja ha kul ihop med sin hund!

Lycka till med träningen och tänk på säkerhet går alltid först, både för hunden och omgivningen.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *