Filmer på dogparkour

Jag och Fisken har som jag skrev om tidigare tränat en del dogparkour nu under våren som ett led i att bygga upp hans självförtroende. Nu har jag precis filmat allt inför ”Novice Parkourdog, PKD-N” och tänkte att filmerna kanske kan inspirera någon att börja träna med sin hund.

De moment som ingår på den här nivån är:

4 feet on: hunden placerar alla fyra tassarna på hindret och stannar där minst fem sekunder. Detta ska utföras på tre olika hinder varav minst ett ska vara lägst som hundens mankhöjd och hunden måste hoppa upp på hindret.

2 feet on: hunden ska sätta upp sina framtassar på hindret och stanna där i minst fem sekunder. Hindret måste vara över högre än hundens mankhöjd.

Moving obstacle: hindret måste röra sig när hunden sätter sina tassar på det. Hunden kan sätta två eller fyra tassar på hindret och anpassa sig efter hindrets rörelser utan att hoppa av det.

Under: hunden måste passera under ett hinder som är lägre än hundens mankhöjd. Hunden måste ta sig hela vägen under hindret och får inte vända om eller gå runt hindret.

Through: hunden måste passera mellan två hinder som står närmare varandra än två gånger hundens skulderbredd.

In: hunden måste kliva in i eller hoppa in i ett hinder som har fyra sidor som är kortare än hundens kroppslängd. Alla fyra tassarna måste vara inne i hindret mer än fem sekunder.

Over: hunden måste hoppa fritt (inte ta stöd med tassarna) över ett hinder som är högre än hundens armbågshöjd.

Around: hunden skickas från föraren att runda ett föremål som är minst tre feet (en foot är ca 30 cm) bort. Hunden ska runda hindret åt bägge håll.

Balance: hunden måste gå med alla fyra tassarna på ett hinder som är så brett som hundens skulderbredd och minst tre gånger så långt som hundens kroppslängd och som är minst lika högt som hundens armbågshöjd. Hunden måste utföra hela hindret utan att hoppa av.

Wait on obstacle: hunden måste placera alla fyra tassarna på ett upphöjt hinder och stanna på det i minst 10 sekunder. Hunden får stå, sitta eller ligga ner.

Back up: hunden måste backa tre steg på plan mark. Föraren kan gå med eller stå stilla.

3 obstacle sequence: hunden måste utföra tre olika parkourövningar i följd. Alla säkra kombinationer är tillåtna. Ett nytt hinder ska användas för varje ny övning. Hunden ska utföra hindren med flyt och utan tvekan.

Creativity: på ett och samma hinder ska hunden utföra tre olika parkourövningar. Observera att det måste vara parkourövningar och inte bara tricks.

Övriga regler för den här nivån är att minst tre hinder måste vara sådana som man hittat utomhus i miljön. På alla nivåer gäller dessutom att man inte får återanvända hinder till samma övning. Man vill se tydliga signaler till hunden att den ska utföra hindret och man får inte locka hunden med godis eller leksak för att den ska utföra hindret. Du får inte korrigera hunden och du ska inte behöva ge hunden flera signaler för att den ska utföra hindret. Det finns också regler kring hundens utrustning och säkerhet att ta hänsyn till.

Nu har jag skickat in ovanstående filmer till granskning så håll tummarna att jag fått allt rätt! Det kan dröja några veckor innan jag vet säkert.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

 1. Tack för inspirationen! Jag tänker även dela med mig vidare av den till andra i min klubb.

  En fråga dock => Vart har du skickat in /var finns reglerna du beskriver i bloggen?

 2. Åh vad inspirerande och roligt! Såg diplomen hemma på din vägg när jag var på kurs och blev nyfiken!

  Det här låter jättespännande. Tror jag ska ge mina grabbar här hemma en varsin hund att träna detta med under min ledning. Roligt projekt för nybörjaren att lära sig träna hund på tänker jag och det stör inte direkt min egna rallylydnadsträning med samma hundar utan snarare ett fint komplement!

  Hoppas ni fortsätter så vi kan få inspireras av er ännu mer!

  • Ja det är en jättebra träningsform! Både för hundar som behöver stärka sitt självförtroende eller öva upp sin kroppskontroll, som aktivering eller som ett enkelt sätt att komma igång att träna med sin hund och göra promenaderna roligare!

   Vi kommer köra vidare så när jag väl hittat rätt hinder oh hunnit filma så kommer jag visa träningen inför nästa nivå: intermediate.

 3. Tusen tack för filmer och inspiration! Väldigt tydligt beskrivet hur de ska vara och inte vara! Superbra!
  Ska försöka sätta igång detta med min bergamasco som snart är 10 månader, hon behöver självförtroende, kroppskontroll och mycket att tänka på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *