Första diplomet i nosework!

Igår på 1:a maj tävlade jag och Flynn nosework klass 1 TSM (samtliga moment, dvs behållare, fordon, utomhus och inomhus) på Gnesta-Trosa BK. En helt suveränt trevligt upplagd tävling! De hade lagt alla söken längs en snitslad slinga runt klubbområdet och i skogen, de tävlande delades upp i fyra olika grupper som tilldelades vilket av sökområdena de skulle starta med. Så snart man var färdig, promenerade man vidare längs slingan fram till nästa sökområdes väntplats. Så fiffigt och himla trevligt för hundarna med naturliga pauser och rastningsmöjligheter istället för in och ut ur bilarna och en massa väntan på en parkering som det lätt blir.

SuperNosen

Jag och Flynn hade startnummer 16 och vi var första hunden som startade med fordonssöket. En bil och ett släp var det som skulle sökas av. Flynn var lite fladdrig men hittade doften och markerade mycket tydligt. Yes! Första 25 poängen fixade!

Vi promenerade vidare till behållarsöket (utomhus i skogen) och där hade det gått fort för vi kallades fram nästan direkt vi kom till väntplatsen. Kartonger i olika storlekar och Flynn var snabb och distinkt så det var bara att sätta upp handen och säga markerat. Yes! Nästa 25p fixade!

Nu kom vi fram till inomhussöket. Där hade vi en liten stunds väntan, tror det var fyra ekipage innan ungefär. Passade på att ge Flynn vatten och sen låg han i gräset utanför stugan där söket skulle vara och slappade. Sen var det vår tur att gå in, stänga dörren och skicka in hunden i sökområdet. Flynn sökte finfint och efter en stunds letande hittade han gömman och markerade åter igen riktigt tydligt. Yes! Tre felfria sök satta!

Vi vandrade vidare till vårt sista sök, utomhussöket. Lite väntan och nu kände jag vips att shit, nu blir jag lite nervös, sätter vi det här söket också så har vi vårt första diplom. Resultat ska man inte tänka på när man tävlar men ibland poppar det upp i skallen trots att jag vet bättre 🙂

Vi hälsades välkomna fram och jag skickade in Flynn. Utomhussöket har varit det vi varit sämts på att träna varierat nog och det var också mycket riktigt det söket som tog oss längst tid (kan ju självklart också hänga ihop med att det var dagens sista uppgift). De han precis säga ”trettio sekunder kvar” (och jag han tänka ”Men vad fan!!”) då Flynn ringade in doften och avslutade med en jättefin distinkt markering även här.

YES YES YES vi satte alla fyra söken! 100p och vårt första diplom i nosework! Så himla roligt! Vi kom 6:a i totalen av 21 startande.

Jag tycker tävlingen var superkul, tror verkligen att Flynn uppskattade detta. För honom var det som att få gå på en rolig aktiveringspromenad med nya uppgifter att lösa mellan varven och där emellan bra återhämtning och få snuffa runt på skogsstigarna. Ett väldigt hundvänligt tävlingsupplägg helt enkelt!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *