Hundmöte? -Stå inte stilla!

Jag kommer gående med Fonzie i koppel. På avstånd ser jag en annan hundägare som är ute och promenerar med sin hund. Den får syn på Fonzie och stannar. Hundägaren stannar också och låter sin hund stå längst ut i i det sträckta kopplet och stirra.

Ju längre hunden kan stå och stirra på den mötande, ju mer laddat blir mötet.
Håll er i rörelse!

Jag tänker att nu ska vi redan på långt håll visa tydligt att vi inte kommer vilja hälsa (min gamle Fonzie är helt ointresserad av andra hundar) så jag ber Fonzie komma in till min sida och så tar vi och viker av från gångvägen och tar en lov i en båge ut på gräsmattan istället.

Den andra hunden får fortfarande stå kvar och stirra och nu, när det gått lite längre tid och vi trots min båge kommit lite närmare, så kan man se att hunden fått en stelare hållning, svansen pekar uppåt och slår korta slag, hela hunden tycks faktiskt vuxit några centimeter. Allt medan hundägaren låter den fortsätta att bara stå stilla och glo. Och i och med det, ladda mer och mer inför ”mötet” (ja, något riktigt möte blir det nu inte eftersom jag gått åt sidan, men ni förstår).

”Snart exploderar den” tänker jag eftersom jag sett detta gång efter annan: hundar som fått stå stilla, stirra, hetsa upp sig och som ägaren inte läst signalerna hos och som, när den andra hunden (eller människan) kommer nära nog kommer gå ifrån ”laddad bildstod” till ”svärande, fradgaskummande studsboll”. Ägaren står fortfarande kvar, ingen tendens att röra på sig.

VRÅÅÅÅÅL!!!! Hunden som stått i stramt koppel exploderar, fräser, svär och studsar och nu reagerar ägaren. ”Nej men, vad gör du! Kom här nu, då går vi om du beter dig så här!” Och nu börjar ägaren dra i kopplet och försöka få med sig sin mycket upprörda hund vidare på promenaden.

Jag förstår att folk inte gör så här med flit, men vill påpeka: ingen hund får ut något bra av att stå och stirra längst ut i ett koppel. Ju längre tid hunden har på sig att stå och spänna sig och ladda inför mötet, desto mer spänd blir den och när den mötende hunden passerar den osynliga gränsen så KOMMER den spända hunden att reagera. Oftast med ett för ägaren pinsamt och jobbigt utfall (och för hunden är det självklart inte alls positivt att hinna bli så upprörd, det är ingen behaglig känsla även om en och annan hundägare -oftast män- ser ut att tycka att deras hund är lite tuff trots allt).

Vänd om och ta en ny riktning!
Din hund kommer att tacka dig.

Har din hund jobbigt vid hundmöten så kommer ni kunna hantera dem så mycket bättre om du ser till att ni hela tiden håller er i rörelse! Så snart din hund får syn på en annan hund, berätta för den att du har sett att det kommer en hund (jag föreslår att du hittar på en glad fras du kan säga, typ ”En hund! Vad fin den är! Kom, så går vi hitåt istället!” eller vad du nu kan säga utan att låta spänd eller orolig själv), byt direkt riktning (locka med dig hunden med en godis eller bara vänd och gå) och ta ut en stor båge och förflytta er till så långt avstånd att din hund inte känner sig pressad. För att hålla hunden i rörelse så den inte stannar och kan börja stirra så kan du behöva gå flera cirklar för att få fler chanser att ”byta riktning”. Belöna och beröm hunden när den följer med dig. För många hundar blir det också enklare om den är i ett längre koppel då ett kort, stramt koppel lätt blir en trigger som hetsar upp hunden. Större avstånd, rörelse, bågar eller cirklar och ett långt koppel som helst aldrig blir stramt, kommer att hjälpa din hund massor.

En annan vanlig variant vid hundmöten, är att hundägaren ber hunden om att sitta ner. Ofta visar hunden redan nu att den är för spänd inför mötet genom att inte kunna lyssna på ordet sitt, utan ägaren behöver ofta trycka ner hundens bak för att få den att sätta sig. Kanske reser den sig en eller två gånger, varvid den åter blir tryckt på baken och uppmanad att sätta sig igen. Men även om hunden sitter stilla så kommer den kunna ladda och hetsa upp sig och koka inombords! Det blir som en tryckkokare -när den främmande hunden är nära nog kommer en överdrivet kraftig reaktion eftersom hunden suttit och laddat och spänt sig. Ofta är ägaren inte förberedd på detta eftersom man varit nöjd med att hunden sitter -utan att notera vilka känslor som mötet startat hos hunden.

Att vara stilla och titta på något men inte kunna agera, är som att be om problem. Det gäller även hundar som egentligen gillar andra hundar (eller människor, eller djur). Får en hund stå stilla och ”bara titta” på det den egentligen vill fram till, kommer hunden bygga upp en allt större frustration vilket lätt gör att den sedan (om den väl får hälsa) inte kan behärska sig. Så även med en positiv hund så är regeln -stå inte stilla! Håll er i rörelse och låt hunden slippa bli frustrerad.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Bra tips ska pröva detta mer igen med att vara rörelse , även om jag har prövat båda metoderna utan framgång hittills tyvärr.

  2. Stor igenkänningsfaktor på att ”frysa fast” när man möter en hund. Jag stel som en pinne och bara väntar på explosionen…… Nästa gång testar vi att vända om!

  3. Jättebra tips och bra skrivet om ett problem jag ofta upplever vid hundmöten men inte hittat så mkt att läsa om!
    Blir så oerhört less på alla hundägare som låter sina hundar stå och glo, vi människor hade ju också upplevt en främmande, stirrande person som obehaglig!

  4. Hej Anna! Vi diskuterade på hundforum förr! Jättebra artikel! Jag tänker i liknande banor. Blicken ska brytas, ”med lock eller pock”. Extra viktigt kanske på våra synorienterade vallhundar. Nu ska jag kolla om du har skrivit fler artiklar som har med vardagslydnad att göra.
    Kontakta mig om du har lust. Jag flyttade till Blekinge och har hundpensionat och lite kurser där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *