Att välja ras

I väntan på valpen tänkte jag skriva lite mer om hur jag tänker kring detta med att köpa hund. Denna gång handlar bloggen om att välj ras.

Egenskaper som är fantastiska i ett sammanhang, kan vara frustrerande i ett annat.
Därför gäller det att rätt hund hamnar på rätt plats!

För det första: välj inte hund utifrån utseendet. Visst, vi har alla preferenser men det är insidan inte utsidan som kommer vara viktigast för hur roligt ditt liv ihop med hunden blir. Det är lätt att förälska sig i hur en viss ras ser ut men matchar du och hunden inte varandra mentalt så hjälps det inte hur söt eller snygg eller tuff den ser ut.

Jag tänker att ett bra utgångsläge är att fråga sig själv vem man är och hur ens livssituation ser ut. Det är nämligen lätt att köpa hund mer utifrån hur jag skulle vilja vara, än hur jag kanske verkligen är. Och på samma sätt inse att den livssituation som jag hade för några år sedan kanske är helt annorlunda mot den jag har idag. Jag kan vilja vara en sån som lägger ner en massa timmar i skog och mark men tvingas inse att jag allt som oftast tycker det är mysigast att bara vara ute lagom länge och i bra väder. Eller kanske jag förr hade mycket tid till att promenera och träna hund men att jobbet eller familjesituationen ändrats. Kanske mina intressen ändrats så den rasen eller hundtypen som passade mig förr inte längre gör det. Eller är det tvärt om nu som jag har mera tid och ork och kanske ska förverkliga den där drömmen om en mer arbetskrävande typ av hund?

Man glömmer mellan varven hur ”gulliga” valpar kan vara 😉

Istället för att börja med att titta på raser så kan det vara klokt att skriva ner en lista på sådant som du vill eller inte vill att din framtida hund ska vara. Jag brukar tipsa om att skapa en kolumn där du skriver upp egenskaper du vill att hunden ska ha och en annan med egenskaper du inte vill att den ska ha. Börja med de inre egenskaperna (de är viktigast, tro mig) och lägg sedan till hur du tänker kring storlek, päls etc. När du fått ner en del önskemål så titta sedan på dem ett i taget och försök rangordna dem. Vilka är viktigast att din framtida hund har och vilka är egentligen bara en bonus om de stämmer? Alla raser kommer att komma med plus och minus och ingen kommer vara precis som handen i handsken. Fundera därför kring vilka saker på din ”vill inte ha-lista” du kan tänka dig att stå ut med och vilka du verkligen inte vill ha.

Cavalieren Baloo! Min första hund. En bra matchning för en 12-åring.
(Hade jag valt ras helt själv hade jag säkert tagit mig vatten över huvudet)

Gör den här listan själv, utan att fråga dina kompisar. Det är ju du som ska leva med hunden och det är din livvstil och smak som hundköpet ska matchas mot. Det som är en drömhund för mig tex kanske du inte alls hade trivts med och vice versa!

När du fått ner mer konkret vad du önskar av ditt hundköp så börja titta efter vilken typ av hund eller vilka raser som skulle kunna passa in på detta. Det finns aldrig garantier hur den enskilda valpen blir (du kan ju råka få en rätt udda individ) men rasegenskaper och användningsområden ger dig i alla fall något att gå på. Ta dem på allvar! Välj en hund som troligen kommer ha SAMMA intressen som du, inte en där du hela hundens liv försöker jobba emot dess medfödda egenskaper, så kommer både du och hunden bli lyckligare.

Välj hund utifrån vad som passar dig, inte vad andra tycker om.

Är du förstagångshundägare? Köp inte för udda, tuff eller stor hund. Jag säger det med bästa välvilja. Jag har sett unga tjejer åkandes i kopplet efter stora, starka, tuffa hundar som de inte haft en chans att få hejd på. En erfaren förare kan styra upp den typen av hundar med små medel men för en nybörjare så är det klokt att faktiskt ha en hund som du även rent fysiskt har styrka nog att hålla i om det behövs. Det ÄR lättare att ha kontroll på en hund som väger mindre helt enkelt.

Är ni flera i familjen som vill syssla med hunden så välj även där en ganska ”enkel” och okomplicerad ras. Det är stor skillnad på att kunna låta barnen gå ut med och åka och träna på egen hand med en mindre och mjukare typ av hund än att skicka iväg dem med en hund som riskerar att köra över dem både fysiskt och psykiskt.

Det kan skilja sig massor mellan individerna i en och samma ras.
Men rasegenskaper och vad som prioriterats i aveln kommer styra
vad som är mer eller mindre sannolika beteenden hos din hund.

Kanske blir det klarare vilken hundtyp och ras du ska ha om du vänder på det och istället för dina önskemål ställer dig frågan: Vilken hund skulle trivas att bo ihop med mig? Lycka till!

Nästa del i bloggen kommer att handla om att välja hane eller tik.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

    • Ja, det är alltid en extra utmaning att nå ut till förstagångshundägare. Sen ligger ju självklart ett stort ansvar hos uppfödarna att på ett trevligt sätt förklara varför de inte tror att en viss ras kommer att passa -och kanske hänvisa vidare- hellre än att sälja valpen och hoppas på det bästa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *