Vilken typ inom rasen?

Igår skrev jag om att välja ras, idag tänkte jag skriva om mina tankar kring att försöka hitta rätt inom den rasen.

Arvid, född 2003. Jag kunde tidigare rätt ofta se hundar jag gillat på valltävlingar,
kollat upp dem och insett, jaha, det är ju en släkting!

Ok, låt oss säga att du bestämt dig för vilken ras du vill ha. Nästa steg kan vara att hitta rätt kombination inom rasen. Jag skriver med flit kombination eftersom jag tycker ”rätt uppfödare” ibland är svårare då en del uppfödare har en klar linje de följer med en viss typ av hundar de tar fram, och andra uppfödare kan ha större skillnad mellan sina olika kullar (kanske flera tiklinjer som sins emellan är rätt olika). Ibland kan jag till exempel vara väldigt förtjust i en kombination som en uppfödare tar fram men inte alls intresserad av en annan. Det betyder inte att den andra kombinationen behöver vara sämre, det betyder bara att de är olika och inte min typ!

Ibland slår likheten (i utseende och/eller temperament) igenom mer i varannan generation. Zin är långt mer lik sin farmor Emma än vad hennes pappa Race är (som är Emmas son). Både till utseende och typ i vallningen. Race ser jag mycket av pappans linjer i snarare.

I flera raser finns det olika typer. Det kan till exempel vara stora skillnader mellan en utställningsvariant och en arbetande variant inom en ras. Men också inom samma typ så kan olika linjer/släkter ha specifika särdrag. Det är naturligtvis svårt att veta och sätta sig in i som ny på en ras men åter igen är det bra att ha listan med önskemål att utgå ifrån. En bra uppfödare kan säga om hon tror att du kommer att trivas med en valp från den kombinationen hon har eller om du troligtvis kommer passa bättre med en hund någon annan stans ifrån. Tro inte på den uppfödare som påstår att hennes hundar passar lika bra till allt eller passar alla köpare! Det visar på att man mer vill sälja valpar än att rätt hund hamnar på rätt plats. Alla hundar har sina pluss och minus och ingen uppfödare kan samtidigt prioritera allt i aveln. Det viktiga är att du och uppfödaren har ungefär samma prioriteringar.

Jag brukar när jag ser hundar som jag gillar (det kan vara på tävlingar, i jobb eller att jag får dem på kurs eller liknande) ta reda på vilka deras föräldrar är (och sen slår jag upp dem på SKK hunddata respektive -om det är en border collie- vallreg och kollar deras härstamningar). Ser jag många hundar som jag gillar som visar sig ha några gemensamma linjer bakom sig så tänker jag att där är nog en hundtyp som jag dras till och som jag kanske själv skulle leta efter. Då blir det viktigare att liknande hundar finns bakom den tilltänkta valpen än att det är kennel si eller så som fött upp den. (Ibland går det självklart hand i hand)

Som ny hundägare kan man självklart också tänka tvärt om: hitta en uppfödare som känns seriös och som du får förtroende för och försök se så många av den personens tidigare uppfödningar som möjligt. Gillar du dem, är det stor chans att den uppfödaren passar dig. Känns det inte som din typ av hundar så leta vidare. Åter igen, en bra uppfödare kan ofta tipsa dig vidare till kollegor som kanske har det du letar efter.

Tittar du på SKK hunddata, SKK avelsdata eller om rasen har någon egen liknande databas (på border collie har vi vallreg) så kan du på egen hand skapa dig en bild av vilka hälsotester, tävlingsmeriter, mentalbeskrivningar, arbetsprover etc som släktingar till de hundar du är nyfiken på har gjort. Tänk på att alla hundar och alla linjer har både bra och mindre bra sidor. Fundera på vad som är viktigt för dig och vad du är beredd att ta en risk kring. Var en påläst konsument helt enkelt.

De fem border collies jag gjort till godkända vallhundar och tävlat
i vallning med. Alla med sina för och nackdelar!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *