Valp på väg!

Vallviljans F-kull

Tänkte få liv i bloggen genom att skriva om det kommande tillskottet till familjen! En av hanvalparna från Vallviljans kennel kommer att flytta hem till oss om några veckor är det tänkt! Det är min tidigare landslagskompis Jonnas fina tik Zoya som är mamma till valparna. Jag har ju haft förmånen att se Zoya massor av gånger både i träning, på tävlingar och vid ringside under flera år och många, många resor ihop. En väldigt trevlig tik.

Det här med att skaffa en ny hund är alltid en stor händelse tycker jag. Oavsett om jag köpt en valp eller tagit över en vuxen hund så är det vips ett nytt liv, en ny individ som ska införlivas i vardagen och en ny personlighet att lära känna och anpassa sig efter. Det är både lockande och läskigt tycker jag! Förhoppningsvis ska man ju dela liv ihop under många, många år.

Det finns många olika teorier och tankar om hur man bör göra när man väljer valp. Jag tänker att vem man själv är och hur man har hund nog rätt mycket påverkar vad som är viktigt eller oviktigt att titta efter. Försökte fundera igenom hur jag valt de valpar jag köpt genom åren och kan nog konstatera att jag först och främst valt utifrån mamman till valparna. Inte kenneln utan den enskilda tiken. Har jag väl hittat en tik som jag verkligen gillat och hon har en vettig ägare, så brukar sedan vilken hane hon paras med inte vara lika viktigt för mig. Inte så att hanen inte är viktig, men han bidrar oftast bara med sina gener (eftersom hanen oftast bor någon annan stans och aldrig träffar valparna). Tiken däremot bidrar både med sina gener OCH påverkar vaparna genom hur hon mår, beter sig och uppfostrar valparna. Hon influerar och formar deras liv på gott och ont redan innan de ens är födda. Det finns inte en hane i världen som kan kompensera för en dålig mamma!

Fisken och två av valparna.

När valparna var fyra veckor åkte vi och tittade på dem. Man börjar kunna se personlighetsdrag i den åldern men det är fortfarande mycket som sker i deras utveckling. Alla kändes trevliga och jag är väldigt förtjust i att de från tidig ålder fått umgås med fler hundar än bara sin mamma och att de i lagom takt får uppleva successivt allt mer av världen.

Zoya har ju träffat Flynn och Fisken många gånger genom alla våra landslagsträffar och tävlingar ihop så hon tyckte att det var helt OK att de fick komma in och hälsa på valparna. Fisken var väldigt förtjust i dem medan Flynn tyckte herregud, det finns faktiskt mer intressanta saker i livet än snorungar typ!

Flynn spanar efter Riwa som löper. Mer intressant än småttingar!
Goddag! Vem är du då?

Nu idag blir valparna sex veckor gamla och på söndag ska vi åka och träffa dem igen och välja ut vem som ska flytta hit! Sedan är det bara att räkna ner till leveransdagen!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *