Tik eller hane?

Nästa del i serien om att välja valp: tik eller hane?

Jag får rätt ofta frågor om vad jag tycker är lättare/bättre: tik eller hane. Svaret blir som så ofta med hund ”Det beror på”. Jag har haft tre tikar och sex hanar. Krille har haft en tik och tre hanar. Över lag tycker jag det är mycket mera individen är vilket kön de har som varit avgörande. Att det blivit flest hanar har delvis att göra med att vi haft flera hundar samtidigt i huset och att det då ofta (men inte alltid) varit lättare att ha hundar av samma kön.

Min Donna och hennes kompis Felix.

Har man inte någon väldigt tydlig preferens för hane eller tik eller en praktisk anledning att välja det ena eller det andra så tycker jag att man helt enkelt ska tänka individ istället.

I vissa raser är det en rejäl storleksskillnad mellan hane och tik, i andra raser är den skillnaden mindre. Tänker man hälsostatus så har hanar statistiskt sett i många raser något högre risk för att drabbas av ledrelaterade problem (HD, ED, OCD etc) men å andra sidan har tikarna riskerna med livmodersinflammation tex. Det är också väldigt individuellt hur mycket tikarna påverkas av löp och skendräktighet (allt ifrån att det aldrig märks till att de blir som förbytta) och samma sak vad gäller hanars intresse för löpande tikar. Här tänker jag att aveln har en stor betydelse för hur lätt eller svårt det kommer bli för valpköparen.

Vad man trivs med tror jag egentligen ligger på individnivå men har man haft flera tikar som man gillat är det säkert lättare att tänka att ”jag är nog en tik-människa” och har man haft flera hanar man gillat så fortsätter man att köpa hanar. Det blir lätt självuppfyllande profetior i hundvärlden snarare än kalla fakta!

Jag har också haft både tikar och hanar i huset samtidigt och det enda vi behövt göra är att separera dem ett tag precis vid höglöpet. Våra hanar har alltid kunnat träna och jobba trots löptikar även om just höglöpsdagarna så är de ju något vimsigare. Men det har tikarna också ofta varit!

Det jag inte förstår är när folk automatiskt tror att en tik kommer att vara enklare än en hane. Kanske är det så i några raser men absolut inte om jag ser till den rasen jag haft mest, border collie. Jag ser fler bossiga tikar som vill leka poliser och styra upp främmande hundar än jag sett hanar som gjort det. Åter igen är det otroligt individuellt men ska jag ändå säga något gerenrellt så tycker jag tikarna är SMARTARE men hanarna är ENKLARE.

Arvid och Fonzie flyttade ihop i vuxen ålder och hade direkt väldigt lätt att anpassa sig till varandra. Även när man tar in en ny vuxen hund i huset tänker jag att individen snarare än könet avgör hur bra det kommer att gå.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Vi kommer nog inte skaffa en till tik under tiden Jason lever iaf. Han börjar låta ett par dagar innan tiken börjar löpa och håller på en vecka efter att tiken slutat med. Han är totalt hopplös. Sen fick vi även hålla honom från andra hanhunden här hemma för han började bråka för han ville ha tiken för sig själv även om hon inte var i samma rum. Glad hon är kastrerad nu iaf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *