Ny titel på årets sista tävling

Jag slängde in en anmälan till Ulricehamns BKs freestyle & HTM-tävling med tanken att jag skulle bestämma strax innan om vi skulle åka eller ej. Så sent som på morgonen samma dag tänkte jag att nej, jag åker inte, det kändes för tungt efter Flynns bortgång att tänka HTM. Men eftersom jag ändå gått upp när klockan ringde (04:30…) kunde jag ju lika gärna ta en promenad med Fajt och sen käka frukost. Efter det sa jag till Krille att jo, vi åker, jag måste ju ändå ta mig igenom att vara på tävling igen utan Flynn, jag kan lika gärna börja öva mig på det nu som senare. Så, fyra timmar i bilen enkel resa i november för att själv öva på att vara bland tävlingsfolk igen, man är väl knäpp helt enkelt. Fajt var anmäld till två starter i HTM2 och de klasserna låg lyxigt nog mitt på dagen så det funkade att åka tur och retur samma dag. Jag var rätt svajig när jag väl var på plats men det funkade hyfsat.

Fajt skötte sig fint på tävlingsområdet men det märks väldigt väl att det han inte fått uppleva att vara med i tävlingsmiljö – nu när det var mer folk och hundar inne i hallen hade han mycket att titta på och det gjorde det självklart svårt för honom att fokusera under programmet. Jag peppade och hjälpte honom och även om det inte alls var i nivån av vad han kan utan störningar så var det en bra insats av Fajt.

Första starten gav 25,45 poäng, uppflyttning och seger! Det trodde jag inte men jag var nog rätt färgad av hur jag själv mådde så det kändes mer ofokuserat än det såg ut insåg jag. Man ska INTE alls ”lita på magkänslan”, det är faktiskt en sak som jag ofta påmint mig om under mitt tävlande med hund. Känslor kan lura oss galet mycket, inte minst när man är mitt uppe i prestationen! Träning och tävling ska analyseras, utvärderas och bedömas efter betydligt mer rationella och kloka tankar än vad någon tillfällig magkänsla säger 🙂 Jag är till exempel sjukt mycket mer nöjd med den här starten när jag fick lite perspektiv på den än när jag var mitt uppe i den! (Så lämna ”magkänsla” hemma när ni tävlar, hunden kommer tacka er vågar jag påstå.)

Start två hade vi vissa bitar som var bättre och vissa som funkade sämre än första starten men vi satte en helt OK helhet och fick ihop 24,60p, uppflyttning och kom trea. Därmed knep Fajt sin tredje titel: HTM2.

Nu har vi ingen mer tävling inbokad detta år så jag passar på att reda nu summera Fajts debutår. Detta har vi lyckats med:

HTM klass 1: Tre starter, placering 1 – 2 – 1, diplom HTM1

HTM klass 2: Tre starter, placering 1 – 1 – 3, diplom HTM2

Rallylydnad nybörjarklass: fem starter, alla kvalificerande, placering 3 – 1 – 1 – 3 – 5, diplom RLDN

Nu tar vi tävlingsvila för i år och satsar på att ta oss vidare uppåt i klasserna nästa år. Störst jobb kommer behöva läggas på att vara ute i tävlingsmiljöer och ge honom mer vana av publik mm. Sedan ska vi vidareutveckla det han kan och finslipa vidare.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *