Fajt tävlar rally

I lördags debuterade Fajt i rallylydnad. En dubbeltävling i nybörjarklass arrangerad av Dvärgschnauzerringen men på Södertälje LKKs område. Nära och bra alltså!

Fajt kändes glad och förväntansfull när vi kom fram till tävlingen vilket känns jättebra, då har han skapat sig bra minnesbilder av de tidigare tävlingarna tänker jag. Att han är avspänd på tävlingsområdet, leker bra och kopplar av bra är så mycket viktigare än resultaten så här i början av hans karriär. Särskilt med en unghund (Fajt är 17 månader) vill man vara petig med att de upplever bra saker så ingen negativ känsla kopplas till tävlingssituationen.

Vi experimenterar fortfarande med vilken uppvärmning som passar. Hittills känns det som att lite kontakt, positionsträning och att pausa intill mig där han får se och ta in omgivningen, för att sedan byta till intensiv lek precis innan vi går in för att höja aktivitetsnivån, funkar. Rutiner kan ju behöva utvecklas och ändras genom hundens karriär men just nu är det ungefär så vi kör. Jag har också medvetet hjälpt honom mycket inne på banorna då jag främst ser nybörjarklassen som ett tillfälle att öva på att samarbeta och lösa uppgifter ihop i ”skarpt läge” i tävlingsmiljö. På sikt är tanke att han ska klara sig med mindre stöttning men nu gör jag det jag tror han behöver helt enkelt.

Fajt gick fint, på första banan knep vi 98p och på de andra 99p. På det kom vi 3:a respektive 1:a, roligt!

Tisdagen veckan efter var det så dags att starta igen. Hade lyxen att det arrangerades en dubbel kvällstävling i nybörjarklass hos Strängnäs BK så åter igen nära och bra!

Fajt jobbade åter igen fint men han tyckte det var lite svårare den här gången när det blev mörkt och mycket skuggor. Det märks att han vuxit upp under Corona och inte varit ute så mycket som jag normalt försöker vara med mina hundar. Det tar vi säkert igen på sikt. Märks också att vi missat att träna i mörker med strålkastare med folk och hundar på avstånd. Vad som skedde på banan intill tittade han till på ibland. Men han hade en glad attityd och löste sakerna fint. Det är bara orutin och löser sig med mer erfarenhet och många positiva upplevelser helt enkelt.

Första banan slog vi till med 100p! Och bana två knep vi 99p! Så vips hade Fajt fått sin andra titel: RLD N och vi kom 1:a respektive 3:a på de resultaten. Väldigt kul!

Så nu tituleras unge herrn RLD N, HTM1 Vallviljans Fajt. Bra jobbat under sin första säsong!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *