Låt valpen röra sig!

Ett ämne som ofta kommer upp kring valpar är om och hur mycket de får ”motionera”. Det är vad dagens blogg ska handla om!

Under olika perioder har det funnits mer eller mindre rigida påståenden om vad man får eller inte får göra med en valp. Tyvärr är det fortfarande många som tror att valpar absolut inte får röra på sig. Inget kan vara mer fel. Vad vi inte gör är att fysträna hårt med unga valpar, men röra på sig måste de för att må bra och utvecklas normalt.

Att få röra sig fritt i varierande terräng är viktigt för valpar.

Särskilt vilda, aktiva hundar av raser med mycket motor och som ofta är väldigt oförsiktiga med sina kroppar, behöver tidigt få utveckla proprioception och kroppskontroll. Ju mer fart och vilja vi avlar fram hos våra hundar, desto mer behöver vi tänka på att ge dem bra förutsättningar så att deras kroppar kan hantera allt som deras mentalitet vill. Att låta valpen tidigt få prova på långsamma balansövningar, utforska olika underlag, nosövningar som inbjuder till ”mer huvud och mindre ben” -allt sådant gör dem bättre rustade att hantera sina kroppar på ett klokare sätt. Vad vi absolut INTE ska göra, är att hålla valpen stilla under uppväxten och sen vips när den är ett år låta den dundra på hej vilt för att ”nu är den vuxen”.

Man kan ibland se påståenden kring hur många minuter en valp får promenera. Är den 8 veckor får den gå i 5 minuter, är den 9 veckor i 10 osv. Självklart kan man inte sätta sånna rekommendationer när vi har ett sådant gigantiskt spann mellan våra hundraser i storlek, tyngd, tillväxttakt och fysiska förutsättningar. Vad som passar en valp passar inte en annan. Vad vi gör är mer avgörande än antalet minuter. ”Lite av allt och inga överdrifter” – och som alltid – håll koll på vikten. Valpar ska inte vara feta.

Det vi bör försöka undvika/vara försiktiga med under tiden valpen växer upp är bland annat:

  • Monoton träning (långa koppelpromenader på hårt underlag, cykling)
  • Höga hopp (lyft valpen ut ur bilen & ner från möblerna)
  • Överdrivet springande nedför trappor (hård påfrestning ffa på armbågslederna)
  • Hala underlag (tyvärr är sällan våra hem bra ur underlagssynpunkt för hundar, lägg ut mattor)
  • Snabba, okontrollerade rörelser
  • Hög påfrestning (snabba stopp, tvära vändningar)
  • Att inte läsa av sin valp och missa trötthetssignaler (en trött hund rör sig sämre och skadar sig lättare)
  • Vild lek mellan hundar där storleksskillnaden är för stor (välj lekkamrater med omsorg och låt dem leka ”lagom” mycket, bryt innan valparna blir trötta)

Mina valpar får alltid följa med mig på skogspromenader direkt från att de kommer hem. De springer lösa och rör sig som de själva vill och i det tempo de själva vill. Om jag har med mig en vuxen hund har jag den i koppel för att undvika att den vuxna hunden drar igång valpen i ett högre tempo än den är redo för. Valparna får gott om tid att undersöka och de får från dag ett öva sig på att ta sig över, under, runt och genom de utmaningar terrängen bjuder på. Det är roligt att se hur de successivt blir allt duktigare på att ta sig fram och hur de också löser problem bra bara de får tid på sig.

Utöver skogen, som jag tycker är valpens gym nummer ett, får mina valpar också alltid prova på många olika underlag, små enkla balansövningar och så får de prova på allt sådant som de kommer behöva i sin framtida träning. Det innebär att lära sig att använda sin kropp på olika sätt: backa, kliva sidleds, sätta upp fram- eller baktassar mot olika låga föremål, vara uppe på låga men instabila föremål, kliva över cavaletti, balansera på låga balanshinder av olika slag mm. Valpen lär sig att använda sin kropp och den lär sig att lära och den blir aktiverad på ett kontrollerat och klokt sätt.

Valpar får gärna prova på olika framtida fysövningar, som cavaletti tex.

Att få lära sig att använda sina kroppar lägger inte bara fina grunder till ett framtida aktivt liv. Det ger valpen bättre förutsättningar att växa upp till en hel och frisk hund. Om oturen ändå skulle vara framme och hunden skadar sig så är det mycket lättare att komma igång med rehabilitering av en hund som redan som valp lärt sig att använda sin kropp och som fått bli bekant med olika träningsredskap. Därför är det toppen om valpen någon gång provat på att vara uppe på balansboll (eller liknande instabila underlag), gått genom en cavaletti, övat sig att böja sig efter godis åt olika håll, lärt sig några nos- och tasstargets, att backa, bakdelskontroll etc. Har man möjlighet så kan valpen gärna få prova på att gå i lågt vatten och senare att simma. Gå på ett löpband i snigelfart eller bara kliva in i en vattentrask och få belöningar för att skapa ett positivt minne.

Hantering med lite ”valpmassage”, att lyfta enskilda tassar och ben, att vi håller i valpen på olika sätt, att stå på ett bord för att undersökas, att lyftas och bäras -allt sådant är också toppenbra övningar både inför framtida träning och tävling, veterinärundersökningar och rehab.

Fajt övar dog parkour som valp.

Vill du få tips på lugna, kontrollerade övningar för valpar eller vuxna hundar som du lätt kan göra på de vanliga promenaderna? Då ska du spana in mina onlinekurser i dog parkour: Dog Parkour onlinekurser (3vallare.se)

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *