Årskrönika 2023

Det är visserligen några dagar kvar av året men jag passar på att skriva en årskrönika redan nu. 2023 har varit ett år som startade riktigt segt men som tog sig allt eftersom tiden gick!

JANUARI:

En månad som gick åt till Fajts rehabilitering och att jobba. För att ha lite annat än Fajts skada (som vi fortfarande -efter flera månader och två olika ortopeder- inte hade fått någon vettig förklaring på) att tänka på, anmälde jag mig till onlineutbildningen ”Mera mentalitet” hos SKK. Lilla Helge gick också på kurs i lek- och belöningsutveckling.

FEBRUARI:

Fajt är hos den tredje ortopeden för att få ytterligare ett utlåtande och vi får äntligen OK att börja smyga igång träningen igen. Månaden går åt till jobb, träna upp Fajt och inte så himla mycket mer känns det som. För att ha något mål att jobba mot anmäler jag bägge grabbarna till ett trickprov online hos Svenska Hundtrickklubben, bägge blir godkända.

MARS:

Mest bara jobb men i slutet av månaden kan vi ÄNTLIGEN tävla igen! En start i mästarklass i Fagersta för Fajt. Jag klantar till det rejält så vi får 3 felövningar men oj så roligt det var att tävla igen! Fajt hade så fin attityd.

APRIL:

Nu jäklar! Tre starter i mästarklass i Flen och Fajt dammar in två 100-pängsrundor, tar sitt championat och blir distriktsmästare i Sörmland! Resterande helger jobbar jag men bra utdelning på månadens enda tävling.

MAJ:

Med målet att försöka hinna kvala in till rallylydnads-SM gör vi nio starter i maj. Fajt kniper CERT på 8 av de 9, varav två 100-poängsrundor. Med de tidigare resultaten vi har så får vi ihop 697p och är med till SM! I maj åker vi också till Kalmar och tävlar lag-SM med ”Släkten är värst”, dvs Fajt och hans systrar. Väldigt roligt!

JUNI:

Åter igen en månad som mest bestod av jobb. Vi startade på en rallytävling i Nynäshamn men är verkligen helt ur slag i värmen både Fajt och jag. Tur att genrep ska gå dåligt!

På självaste midsommarafton fyller jag 50 vilket känns helt overkligt. Men trevligt hade vi!

JULI:

Fajt startar på sitt första SM! Vi sköter oss så bra att vi går till final och Fajt blir 18:e bästa hunden av de 100 som startar på SM. Grymt roligt!

Två veckor efter SM kör vi årets första tävlingsstart i heelwork to music. Fajt går fint och kniper två CERT. Vi hinner den här månaden med två starter i rallylydnaden också och Fajt dammar in två 100-poängsrundor på samma dag.

AUGUSTI:

Årets sista rallylydnadstävling, tre starter i Örebro. Vi har lite stolpe ut men tar ett CERT och kommer fyra på ena starten. Några veckor senare får lilla Helge ”debutera” genom att testa ett doftprov i nose work. Han sköter sig jättefint och blir godkänd!

Jag och Fajt hinner med att starta två gånger i heelwork to music och Fajt kniper två segrar, två cert och kvalar in till Afec! Vips har vi resultat så att vi nog kommer med på SM i HTM också.

SEPTEMBER:

Fajt startar fyra gånger i HTM, kniper tre CERT och placerar sig 1:a, 2:a, 2:a. En start väljer jag att bryta och belöna honom. Den här månaden testar jag att för första gången låta honom tävla i freestyle också. Fajt tycker det är väldigt roligt och plockar två uppflyttningar och tillika två segrar på debuttävlingen!

En annan rolig sak i september är att Hundsport är här och gör ett reportage om trickträning. Fajt och Helge demar inlärning av olika tricks och det blir ett jättefint reportage över hela åtta sidor i tidningen!

OKTOBER:

Vi tävlar freestyle igen. Två starter samma dag och Fajt är på hugget, kniper två vinster igen och tar diplom i freestyle klass 1! Väldigt roligt! Den här månaden är jag på domarkonferens i freestyle så mycket går i den sportens tecken i oktober.

NOVEMBER:

Inga tävlingar, en period med jobb, hundträning och tyvärr en överjävligt grym influensa som höll i sig en evighet.

DECEMBER:

Fajts första HTM-SM! Han sköter sig finfint i den svåra miljön utifrån våra förutsättningar och placerar sig som 6:a! Riktigt roligt! Dagen efter är vi uppe på mässan igen och håller då uppvisning i stora ringen. Fajt visar freestyle och Helge får visa sitt blivande htm-program. Lillkillen sköter sig toppen!

En vecka efter SM åker jag till Finland för att vara med och döma på Nordiska Mästerskapen i freestyle och HTM. Väldigt roligt och givande!

Summering av tävlingsåret för Fajt:

Heelwork to music:
7 CERT
3 segrar, 2 andraplatser
Kvalat till AFEC Agria Freestyle Elite Challenge (MyDog 2024)
Kvalat till SM
SM-debut: 6:a

Rallylydnad:
13 CERT
6 100-poängsrundor
7 segrar
Distriktsmästare Sörmland
Deltagit lag-SM
SE RALLY CHAMPION
Kvalat till SM
SM-debut: final, 18:e plats

Freestyle:
4 x uppflyttning FS1
4 segrar FS1
FD1 Freestylediplom klass 1

Nu kommer jag lägga upp planen inför vinterns träning med mera fysträning, grunder och vidareutveckling av positioner och tricks. Jag ska också börja skissa på ett nytt HTM-program och Fajts klass 1-program i freestyle ska förlängas och utvecklas till klass 2. Och så ska Helges träning sätta igång på allvar!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *