Ny tävling & Fonzie är i mästarklass!

Jag har verkligen världens bästa hundar som alltid ställer upp! Idag var det rallytävling igen på Gubbängsgärdet (Svenska Pudelklubben arrangerade) och det var Sofia Angleby som var domare i avancerade klassen. Nu gjorde klassen skäl för namnet, det var en helt annan utmaning denna gång jämfört med den snälla banan vi tävlade på i torsdags. Jag insåg också när jag tittade på banskissen att oj tusan, jag har missuppfattat reglerna!

Jag har i min enfald trott att detta med sidbyte (i avancerad klass ska hunden kunna jobba på höger sida också) det gällde typ riktningsförflyttningar, sättanden, lägganden, ställanden vid sidan osv. Vad jag inte alls fattat var att skyltarna ”snurr från föraren” (som vi bara tränat som snurra bort från mig på vänster sida) också skulle kunna utföras på höger sida (alltså snurra bort från mig mot höger) och ffa inte att ”fronterna” (sitt vid sidan, sätta sig framför, höger/vä ingång osv) också kunde ske ”från höger”. HOPPLA!! Sen kom jag också på att shit, jag har inte tränat att hunden ska kunna vända bort från mig samtidigt som jag vänder åt andra hållet (hunden vänster, jag höger samtidigt så hunden efter bytet går på min högra sida). Hahaha, gissa om jag hade liiiiite panik i blicken när min ”uppvärmning” istället blev ”nyinlärning” på 10-15 minuter innan start. Så kan det gå om man inte tar reda på saker ordentligt! TUR i oturen var klassen delad och jag hade Fonzie i första gruppen och Flynn i andra, så Fonzie han jag träna snabbt innan klassen startade och Flynn fick träna under andra gruppens banvandring eftersom han skulle in som nr 3 i den gruppen. Phu, snabba ryck!

Men bästa hundarna visade vad bra grunder, träningsvilja och samarbete kan lösa! De skötte sig strålande trots att de fick en förvirrad matte och nya uppgifter på tävlingsdagen. Kan inte tacka dem nog för det!

Så här såg banan ut:

Förklaring: Startar med hunden på vänster sida: Start – 1. Skicka över hinder – 2. Sitt, spring – 3. Sitt, gå ifrån, kalla in (under gång) – 4. Sväng höger, sitt – 5. Sitt, stå, ligg (vid sidan) – 6. Snurr under gång (hunden snurrar åt vänster bort från dig) – 7. Helt om från varandra (hunden vänder åt vänster & du åt höger och efter det är det högerhandling) högerhandling: 8. Sväng vänster – 9. Läggande under gång, gå runt hunden – 10. Sitt, sitt framför, vänster ingång, sitt (nu blir det vänsterhandling igen fram till nästa skylt) 11. Sidbyte framför (hunden byter under gång sida framför dig från vä till höger) högerhandling: 12. Snurr under gång (hunden snurrar åt höger bort från dig)  – 13. Sitt, helt om höger, framåt – 14. 270 vänster – 15. Helt om mot varandra (hunden sänger vä och du höger mot varandra, fortsätter som vänsterhandling) vänsterhandling: 16. 360 vänster – Mål. Honnören var sitta i fotposition 1,5 minut.

Vad Fonzie gjorde när han hoppade såg jag inte, men för mig lät det som han slog i (något var det som lät i alla fall) men domaren som stod precis bredvid uppfattade inte som att han slog i och resten av banan var Fonzie prickfri. Jag var stolt som tusan över hur han jobbade, han var helt underbar. Det visade sig att vi fick 100p, stod som ensam segrare och blev direktuppflyttade till mästarklassen på vår debut! SuperFonz! ”Jättefint, superkontakt, toppklass!” skrev domaren.

När jag skulle köra Flynn var jag själv lite vimsigare, han gjorde ett snett sättande på skylt nr 3 (jag borde inte tvärnitat från språngmarschen in i halten! Klantigt!) och sen rörde jag mig innan jag sa ”ligg” vid läggande under gång (som var på högersidan alltså) och gullepojken tänkte bakdelskontroll och svänger in efter mig istället för att lägga sig. -10p på det! Resten av banan skötte han jättefint och jag var så nöjd med tanke på att han fått ”snabbinlärning” minutrarna innan sin start. I honnören var han denna gång lite störd av det som skedde längre bort och flyttade framtassarna (men stilla rumpa), fick ”oro” på det och -3p. Det är ju ett moment som jag inte övat… fy skäms matte! 🙂 Så vi landade på vårt absolut lägsta resultat; 86p men det räckte till en 4:e placering och nu behöver Flynn bara ett kvalificerande resultat till så är han uppflyttad till mästerklassen han med! ”Jättesnyggt! Fint fotgående. Väldigt synd på läggandet!” skrev domaren, kan bara hålla med 🙂

Nu har vi minst en månad till nästa start, tills dess ska matte försökt ha läst på reglerna ordentligt 😉

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *