Klickertränarutbildning steg 1 & 2

Under 2013 anordnas Canis klickerTRÄNAREutbildning steg 1 & 2 här hos mig!

1-årig KlickerTRÄNARutbildning steg 1:

Den här kursen är ett unikt erbjudande till dig som verkligen vill bli duktig på klickerträning. Kursen går över fyra tillfällen, jämnt fördelat över hela året, och ger dig en väldigt grundlig introduktion till klickerträning, både i teori och praktik. Kursen utgör numera modul 1 i Canis «berömda» klickerINSTRUKTÖRutbildning. Endast elever som gått KlickerTRÄNARutbildningen har möjlighet att söka till klickerINSTRUKTÖRutbildningen.

Kursen består av 4 steg:

KLICKERTRÄNING STEG 1
Första träffen på kursen läggs det störst vikt på att forma fram nya beteenden. Du lär dig att använda fri-shaping och targeting för att forma fram nya beteenden hos hunden. Du får också en grundlig introduktion till grundfärdigheterna, positiv och negativ förstärkning och de fyra hemligheterna för att bli en supertränare.

KLICKERTRÄNING STEG 2
Andra träffen på kursen läggs det störst vikt vid att sätta rätt kriterier i träningen. Centrala teman är 80%-regeln, loggföring av träning och att skapa bra kriterieplaner. I tillägg fortsätter vi träningen på grundfärdigheterna som vi började med första träffen. Vi går också igenom olika inlärningstekniker och strategisk leverering av förstärkare.

KLICKERTRÄNING STEG 3
Tredje träffen är huvudtemat stimuluskontroll – hur vi lär in säkra kommandon. Vi går igenom de fem stegen för att få full stimuluskontroll på beteenden, och kör flera praktiska övningar på det. Du lär dig också att växla mellan stimuluskontroll och frivilliga beteenden. I tillägg kommer du under kursen att lära om Pavlov som alltid sitter på din axel. Mellan den tredje och fjärde träffen ska du också arbeta med en skriftlig hemexamen.

KLICKERTRÄNING STEG 4
Huvudtema för den fjärde träffen är baklängeskedjning – ett mycket centralt tema när man klickertränar. Vi jobbar i praktiken både med kedjor som styrs av kommandon och av «miljösignaler».

1-årig KlickerTRÄNARutbildning steg 2:

Har du gått Canis KlickerTRÄNARkurs och vill nu fördjupa dig ytterligare? Eller har du förkunskaper motsvarande den? I så fall ska du satsa ett år på att utvecklas och ha kul ihop med din hund på Canis KlickerTRÄNARkurs steg 2! Ett unikt erbjudande till dig som redan har kommit igång bra med klickerträning och vill gå vidare till nästa nivå. Ju bättre du är som tränare, desto snabbare lär sig hunden!

Kursen är speciellt tänkt till dig som redan har gått vår KlickerTRÄNARkurs, men är också öppen för dig som gått andra kurser hos Canis eller har motsvarande förkunskaper. För att få fullt utbyte av kursen bör du ha en bra teoretisk grund och din hund vara klickerklok och ha en bra repertoar med frivilliga grundfärdigheter.

Kursen består av fyra träffar (sammanlagt 8 heldagar) spridda under 2013. Varje träff kommer att ha ett tema som vi fördjupar oss i:

1) TARGETING – lär dig hur du använder targeting effektivt, hur du kan jobba med targetöverföring, olika typer av targets & i olika moment & olika grenar. Targeting är mkt mer än man kan tro…

2) SHAPING – bli duktigare på shaping! Att shapa in nya beteenden från grunden är något av det roligaste man kan göra. Ni kommer att få
jobba med olika shapingutmaningar både inom trix, lydnadsmoment mm.

3) STIMULUSKONTROLL & BAKLÄNGESKEDJNING – träna in verkligt säkra kommandon! Du får lära dig hur du lär hunden att vänta på signaler och
även att skilja mellan flera olika signaler och hur man sätter ihop flera beteenden/delmoment så att de verkligen ”sitter”!

4) KVALITETSSÄKRING/ÖVERTRÄNING – ”take the show on the road!” Nöj dig inte med att hunden kan det ”någorlunda bra” – utmana dig själv och din hund genom att skaffa dig en säkerhetsmarginal så att hunden kan prestera säkert i alla situationer. Den här helgen får du en massa tips på hur man vågar gå vidare & överträna/utmana hunden i träningen! Tävlingsträning oavsett vilken gren du kör!

Ämnena är bitvis desamma som på den första KlickerTRÄNARkursen, men eftersom deltagarna nu startar på en högre nivå kommer vi att jobba med mer avancerade övningar på steg 2. Eftersom deltagarna förväntas ha läst en hel del om klickerträning redan blir det nu stort fokus på praktisk träning och betydligt mindre på teori på steg 2.

Mellan samlingarna kommer du också att få jobba med projektuppgifter inom dessa huvudområden på egen hand som en del av kursen.

Canis klickerTRÄNARkurs steg 2 passar för alla tränare som vill bli riktigt bra på klickerträning, oavsett om du är mest intresserad av lydnad, agility, bruks, freestyle eller andra hundsporter. Det är samma principer som används överallt- och på denna kursen lär du dig dem grundligt.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *