Apportering -galet kul eller galet frustrerande?

Apportering i alla dess former är något som helt enkelt är buskul att träna tycker jag. Det innehåller en massa roliga utmaningar, går att dela upp i många bitar och man kan utveckla och leka en massa med momenten för att vidga förståelsen och ha roligt. Tyvärr är det också moment där en del tränare hamnar precis tvärt om mot vad de strävar efter, där man kan se annars glada och träningsvilliga hundar se ut som om en apportbock vore bland det äckligaste som finns. Utan att vi menar det är det lätt att råka föra in en social press från föraren i momentet, ibland bara för att vi vill för mycket och inte under träningen håller koll på att vi får med den attityd som vi vill ha hos hunden. På gott och ont är apportering ett moment som skapar känslor både hos hund och förare!

Apportering kan se ut som på tävling….

Men, varför bara träna så!? Testa att lägga ihop apporteringen med andra moment! Tex kan du skicka iväg hunden med apporten för att runda föremål:

Eller lägg ihop apporteringen med lite agilityhandling och kör hunden i en åtta över hindret:

Man kan börja redan med en liten valp och lära den att ta i, viktförskjuta och hålla fast -och inte behöver man stor yta att träna på heller! Här är Flynn 13 veckor och tränar i köket:

Vi kan lägga ihop bakdelskontroll på klossen med att hålla i föremål för att göra inlärningen av ingångar med apporten enklare:

Inför momentet apportering med dirigering kan vi träna dirigeringen separat med att skicka hunden till targets eller belöningsskålar. Här är Flynns tredje träningspass på att sändas till targets:

Är du lite mera taggad att ta tag i apporteringsträningen nu!? BRA! Vill du har fler tips så anmäl dig till min temadag i apportering den 30/3! Upplägget är individuellt utifrån hur långt du och din hund kommit och det går bra att deltaga både med valpar, nybörjare och tävlingshundar eftersom vi anpassar övningarna för varje hund. Mer info och anmälan hittar du HÄR!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Smarta tips! Jag håller på att försöka nöta gripandet av apporten, men det är himla svårt när man inte riktigt vet hur man lär in ett bra gripande. Har du något bra tips? =) Någon sa till mig att hunden skulle ha en s.k C-käft typ ta upp den med framtänderna och byta grepp en gång till lagom långt in på något sett, så att samma gripande funkade med alla sorters apporter, även tung. Men har ingen aning om hur sjutton man lär in det 😛

  2. Super bra tips!! Fick super mycket inspiration nu! 😀 Tack!
    Hur länge brukar du träna hunden att bara ta i apporten för att sedan låta hunden ta den helt självständigt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *