Man blir inte större av att förminska andra.

Nästan alltid leder hundvärlden till bra saker. Människor träffas, man utbyter erfarenheter, får nya utmaningar och tankar och allt som oftast -man hjälps åt! Det jag inte kan, kan kanske någon annan mer om och vice versa och de allra flesta har insett att ska vi utvecklas ihop så är det dumt att inte vara generösa. Hundvärlden har gett mig så mycket genom åren -jag har sett nya platser, träffat en massa människor som jag aldrig annars skulle lärt känna, jag har fått utmaningar och lärt mig många saker om mig själv på vägen. Allt som oftast ger allt detta mig kickar, utmaningar och glädje. Och en aldrig sinande nyfikenhet och ödmjukhet inför dessa otroliga fyrfota varelser som valt att dela våra liv.

Men så ibland så stöter man på den andra sidan av hundvärlden. Avundsjukan. Skitsnacket. Tron att man själv blir något större och mer om jag bara först kan få bort de som råkar kunna mer, veta mer och tagit sig längre. Önskan att stoppa de som ifrågasätter, de som väljer en annan väg även om det är obekvämt. För om jag bara slipper ha dem att jämföras med så måste jag ju själv framstå i lite bättre dager, inte sant? Men vet ni vad -man blir inte större av att förminska andra! Visst, ibland lyckas folk genom olika sätt att agera stöta bort andra individer och för en kort stund kanske det leder till att de själva vips får en större plats i ”rampljuset”. Wow! nu är det MIG folk ser, nu är jag största namnet i klubben eller ”the teachers pet”. Men oftast leder det bara till en kort tidsfrist innan någon annan kommer som -hemska tanke- kan mer, är mer framgångsrik eller bara helt enkelt VÅGAR mer. Någon som ifrågasätter, någon som går lite längre… Och då står man på noll igen. Och kanske, kanske om man lyfter ansiktet så inser man dessutom att den plats i solen man knuffat sig fram till vid närmare granskning visade sig vara ljuset av -en enda liten, liten glödlampa! Vill man hellre vara största fisken i en mycket liten plaskdamm, eller inser man att om man släpper taget om sin rädsla för att andra lyckats så finns det en massa plats för glada fiskar i havet?

Ibland i hundvärlden uppstår en skrämmande gruppmentalitet som närmast kan liknas vid sektliknande inslag. Det är då en instruktör, en tävlingsförare eller en organisation upphör att vara ”vanliga människor” och placeras på en piedestal. Ska man då fortsätta att tillhöra den inre kretsen, ”the selected few”, ja då vill det till att inte sticka ut, inte ha för starka åsikter och inte ifrågasätta. Viljan att tillhöra blir ibland så stark att människor slutar att tänka själva, och det är något som skrämmer mig otroligt. När folk upphör att leta sin egen väg och bara köper saker rakt av, det skrämmer mig som vuxit upp i ett hem där man var tvungen att kunna argumentera benhårt för sin sak och stå på sig som fan om det var något man ville. (Jag tackar inte min far för mycket, men just detta tackar jag honom postumt för, vanan att behöva argumentera, att ifrågasätta och att stå för mina åsikter oavsett konsekvenserna -och faktiskt kommer även min stora kärlek till hundar & litteratur från honom också, så OK lite sent kanske jag har mer att uppskatta än jag insett.)

Jag kan säkert ibland upplevas som bråkig. Jag frågar VARFÖR och jag köper inte lätt förklaringar utan att ha fått rådbråka dem först. Vända och vrida för att se den andra sidan först. Jag minns en gammal bekant från den tiden jag faktiskt la mer tid på rockmusik än hundar (jo det fanns några sådana år i mitt liv tro det eller ej) ”Det är fan inte lätt att imponera på dig”. Nej tänkte jag, kanske det, men människor som för snabbt låter sig imponeras har sällan tänkt så långt och vad är deras idoldyrkan då värd? Så tänker jag fortfarande, oavsett om det är kvalitén på ett gitarrsolo eller upplägg på en träningsmetod som diskuteras. Och vet ni -jag gör det med saker jag gillar och tror på också! Mina egna favoritmetoder eller min egna träningsfilosofi -för att inte tala om min egen träning…- är satt under samma lupp. Den dagen jag inte ifrågasätter, den dagen jag inte vänder och vrider på saker är jag övertygad om att två saker sker -jag kommer att sluta utvecklas och jag kommer att tröttna på det jag sysslar med. Jag brukar säga till mina elever ”om ni om 10 år hör mig säga prick samma saker och ge er prick samma tips, för guds skull, res er då upp och GÅ!” (Troligtvis skulle jag själv tröttnat långt innan dess men det är alltid bra att ha en utomstående kontrollant vet ni!)

The function of leadership is to produce more leaders, not more followers.” -Ralph Nader

Så ser jag på min roll som instruktör. Jag vill inte skapa små ”Anna-kopior” utan hjälpa mina elever att hitta sitt eget sätt, sin egen väg att gå. Jag blir själv lite rädd när jag för tydligt kan se var någon gått kurs. Influenser är BRA medan kopior är sällan lyckade! Sikta efter att bli något mer, sikta på att gå er egen väg och ni kommer att gå så mycket längre än ni trodde! Ni kommer säkerligen ha roligare på er väg genom hundvärlden om ni blir ”Stina version 1.0” än om ni blir ”xx-kopian nr 1000.”

”Insist on yourself. Never imitate.” -Ralph Waldo Emerson.

Tar man på sig någon annans kostym, sitter den sällan så himla bra utan spricker oftast i sömmarna när den väl ska användas på riktigt…

Så, imponeras mindre, inspireras mer.
Snacka mindre, prestera mer.
Gnäll mindre, träna mer.
Och gör det på DITT sätt för att gå DIN väg. Då kommer du ha så fullt upp att du inte hinner fundera på om någon annan har fått en större plats i solen eller vågat gå längre! Och sluta aldrig att fråga -Varför?

Tipsar slutgiltigt om två saker som inspirerat mig mycket och som inte alls har med hundar att göra: filmen ”The Legend of Bagger Vance” och boken ”Jag är Zlatan Ibrahimovic : min historia”.

Nu ska jag ta hand om min mest fantastiska inspirationskälla, glädjespridare och utmaning i livet -SuperFlynn!

 

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Hej, detta inlägg kunde varit skrivit av mig. Inte fullt ut för jag har inte dina hundkunskaper och förmåga att lära ut, vara en peppande pedagog – men gruppmentaliteten, dem som inte tänker likadant som en viss grupp ska förminskas och frysas ut – har jag råkat ut för. Så jag förstår vad du menar, men det som inte dödar härdar. Och du vet lixom jag att våra hundar bryr sig nada om det där sktipratet. kraam på dej!

  2. Mycket bra skrivet med hög igenkänningsfaktor! 🙂 Jag t.o.m. skrattade på vissa ställen 😉 Precis vad jag behövde läsa när liknande tankar har funnits av & till i mitt huvud. Jag hoppas verkligen att du är rädd om din STYRKA som är bl.a. just att du inte köper allt, ifrågasätter och ser att det finns många typer av hundindivider inom hundraserna. Stå nu på dig & värdesätt dig själv! Kram!

  3. Så sant så sant! Det är underligt att detta mänskliga beteende så lätt ska blomma ut, och det förekommer ju en hel del bland vissa grupper av hundfolk. =/

  4. Precis så där säger jag till mina kursare också. Tänk själva, lyssna på tips, råd och annat men känn efter om det passar just dig och din hund och det du tror på. Man ska ta godbitarna från många och göra till sitt. Då kommer man längst. 🙂

    Tack för ett bra inlägg! Uppfriskande rakt på sak, öppet och ärligt.

  5. Det är viktigt och fint att göra något eget och inte kopiera andra. Samtidigt tycker jag inte att man ska förlöjliga och förminska ”kopior”: För mig är det i alla fall ett naturligt steg i utvecklingen att ”kopiera”. Om jag är väldigt ny på ett område klarar jag inte av att vara originell, kreativ och personlig. När jag ska lära mig någonting helt nytt så passar det mig bra att försöka kopiera någon som jag tror på och ser upp till. När jag sedan förstår mer av vad det är jag sysslar med har jag möjlighet att göra det till mitt eget, komma på egna variationer och till slut bli en inspirerande förebild för andra. Men jag hade nog inte klarat av att komma dit om jag inte fick lov att kopiera andra på vägen dit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *