Sändande -att få hunden att jobba bort ifrån dig.

Lägger ut en artikel jag tidigare haft publicerad i tidningen Canis med tips på hur du kan lägga grunder för att få hunden att jobba bort ifrån dig.

DSCF2629

Sändande -att få hunden att jobba bort ifrån dig.

Väldigt mycket av den grundträning vi lägger ner på våra valpar och unghundar bygger på att de ska ha kontakt med oss, se på oss och att de ska arbeta nära oss. Många av grundfärdigheterna lärs också först ut mycket nära föraren, där hunden oftast är antingen vid vår sida eller strax framför oss och med fokus och blicken på oss under hela träningen. I hundbok efter hundbok kan man också läsa att ”kontakt” är det som är viktigast att träna in hos valpen. Inte är det då så konstigt att många längre fram i hundens utbildning sedan sliter med att få hundarna självständiga nog i avståndsmomenten, eller att sändanden bort ifrån oss inte alltid har det tempo och riktning som vi önskar. Vi har ju så länge lärt hunden att vägen till allt livets goda går genom att se på föraren -varför skulle då hunden vilja fokusera bort i från oss?

Känner du igen dig? Då är det hög dags att balansera upp all ”se på mig”-träning med mera grundövningar där hunden arbetar bort ifrån dig! Välkommen till en mycket rolig träning!

Sändande mot skål/leksak

En grundläggande övning är att hunden kan fokusera framåt mot en utlagd leksak eller en belöningsskål. Det här lär jag in på valparna både som ett sätt att träna in en explosiv reaktion på ”varsågod” (mitt ord för att de får springa och ta sin externbelöning), att lära hunden att fokusera bort ifrån mig, att hålla en position och sedan starta snabbt etc. Det är också en förberedande övning inför starter och fokus framåt på hinder i agilityn.

Jag börjar enkelt med att stoppa det godaste godiset hunden vet i belöningsskålen, fresta hunden med skålen (den får gärna hoppa och studsa och försöka ”stjäla” godiset!) -och låter den dyka ner i skålen helt hämningslöst ett par tre gånger så jag vet att hunden verkligen vill ha belöningen och att den vågar ta för sig ur skålen. Det här är inte tiden för självkontroll och behärskning! Så fort jag ser att hunden både vill och vågar dyka ner i skålen, börjar jag hålla i hundens halsband med ena handen och den frestande skålen i den andra (har jag en medhjälpare kan denne hålla antingen i halsbandet eller i skålen, i så fall måste hunden tycka det är lika buskul att slänga sig ner i skålen trots att en annan människa håller i den, alternativt vara helt bekväm med att medhjälparen håller den i halsbandet medan jag sköter belöningsskålen). Halsbandsgreppet utnyttjar jag till att känna hur sugen hunden är på belöningen -mitt mål är att hunden så småningom ska ta i och vilja hänga sig framåt i halsbandet, så frestande ska belöningen vara. När hunden har all fokus framåt på skålen, säger jag ordet ”Varsågod!” och släpper hunden direkt så den kan dyka ner i skålen och ta sin belöning. Går dessa övningar bra, utökar jag avståndet till skålen så att hunden nu måste springa några meter innan den är framme vid skålen. Fokuset framåt och viljan att ta sig dit ska vara lika stor som när skålen befann sig prick framför hundens nos, hunden ska INTE börja ”be om lov” i den här övningen för då är du inne på ”se på mig-träning” och det är inte vad vi vill ha i ett sändande.

DSCF2595

Jag går sedan över till att börja hålla lösare i hundens halsband och nu är målet att det ska bara vara mitt ”varsågod!” som startar hunden. Kan hunden frivilligt stå stilla ett ögonblick (men med fullt fokus framåt på skålen) trots att jag bara håller ytterst löst i halsbandet, ger jag direkt signalen ”Varsågod” och låter mitt kommando fungera som en förstärkare för det fokuserade väntandet. Jag jobbar vidare tills hunden kan stå helt lös, med fullt fokus framåt och starta direkt på mitt ”varsågod”. Där börjar jag sedan testa om hunden klarar av att fokusera framåt trots att jag går ut från den i sidled, eller trots att jag placerar mig i sidled framför den etc. Hundens jobb är att vara stilla, fokusera på skålen och starta direkt mot den på mitt ”Varsågod” oavsett var jag är placerad eller om jag är stilla eller i rörelse innan jag ger signalen. Alla de olika stegen tränar jag också in med utlagd leksak så att hunden kan behärska sig, fokusera framåt och starta snabbt oavsett om det är en belöningsskål eller leksak som finns utlagd. Kan hunden den här grundövningen, har du ett mycket lättare utgångsläge inför alla de andra övningarna!

Sändande mot target

Oavsett om du senare i momentträningen vill använda dig av en target eller ej, kommer ett sändande till target att underlätta din träning och ge hunden större förståelse för övningarna upplever jag. Att lära hunden att ta i och springa i full fart ut till och aktivt landa på en target (och bli stående där med hög förväntan), är en fin förkunskap för att ha rätt attityd i framtida moment som sändande till rutan etc.

När jag jobbar med sändanden på långa avstånd, har jag oftast en stor, tydlig target som hunden har lätt att träffa trots att den springer i hög fart. Jag vill inte att den ska behöva bromsa ner och korta stegen sista biten för att den måste ”leta” efter sin target. Själv använder jag gärna en mjukare variant av bordsunderlägg eller liknande för de här övningarna -de är stora nog för att synas och för att hunden lätt ska träffa dem med en bra landning utan att behöva slå av på farten!

Det första jag gör i min targetträning är att ta fram ett mycket aktivt landande på targeten. Jag är inte ute efter att min hund ska ”trampa” på targeten, jag vill att den ska landa på den med bägge frambenen samtidigt, som om targeten var ett föremål hunden skulle försöka stoppa! En del kvicka, hetare hundar tar lätt fram en tvåbenslandning av sig själva efter bara ett par repetitioner av att ha klickats och belönats för att trampa på targeten, men andra, lite lugnare individer, kan behöva en lite annan träning för att vi ska få fram det beteendet. Vad jag gör då är att jag håller min target bakom min rygg med ena handen och har klickern i den andra. När hunden är fokuserad mot mig, visar jag snabbt targeten, klickar direkt för att hunden bara han se mot den och lekbelönar intensivt. Efter ett par sådana ”se target dyka upp vid matte”-repetitioner börjar jag att dra targeten på marken bredvid mig medan jag snabbt backar bort från hunden. Nu kan jag klicka för att hunden förföljer targeten men ofta går hundarna av sig själva snabbt vidare till nästa steg = de försöker få stopp på den flyende targeten genom att landa på den! Om targeten alltid försvinner bort från hunden och om jag backar i en rak riktning, är det mycket lätt att på detta sätt få fram att hunden vid åsynen av targeten jagar efter den och stoppar den genom just en aktiv landning med två låsta framben. Prick vad jag vill ha! Några sådana repetitioner och sen är det inte svårt att få fram samma aktiva tvåbenslandning även på en stillaliggande target på marken.

DSCF2598

Man kan självklart utnyttja att hunden är mer benägen att ta i och springa om ett föremål ligger långt bort, men jag vill även att mina hundar laddar för fullt på mycket korta sträckor och då är denna landningsövning ett bra sätt att få dem att verkligen vilja slänga sig på sin target fort.

Min idealbild av sändande till target är en hund som springer fort, landar med frambenen samtidigt och blir stramt stående i väntan på antingen belöning eller på ett nytt kommando. Den känslan som targeten kommit att förknippas med kommer nämligen att föras över in i de moment som jag använder den i och därför vill jag ha både stort engagemang och stor fokus från hundens sida. En bra inlärd target har man mycket större nytta av, än om hunden bara kan trampa lite halvhjärtat på en musmatta. (Vill jag i något annat moment ha ett långsamt utförande, skulle jag hellre träna in ett annat, långsamt och lugnt targetbeteende, till en ny target.)

Så småningom är min target så långt bort att jag sällan belönar hunden för att den verkligen tagit sig ända fram till targeten, utan i detta skede övergår den mer till att bara ange en riktning snarare än ett mål. Istället belönar jag nu när hunden tar i som bäst på sträckan ut mot sin target. Vad jag tittar efter då är att hundens blick och fokus är framåt mot targeten och att farten och engagemanget är stort. Belöningarna försöker jag under hela sändande-träningen att lyckas kasta så att de kommer i hundens fortsatta färdriktning, gillar hunden bollar är en bollkastare ett ypperligt hjälpmedel för att kunna få iväg belöningen fort, rakt och långt! Torröva gärna innan dock, det tar ett tag innan man fått in snittsen på hur bollkastare fungerar och innan dess kan bollarna hamna precis var som helst…

Sikta mellan föremål (koner, pinnar)

En annan bra grundfärdighet är att hunden kan sändas mellan olika föremål. Att kunna skicka hunden mellan ett par pinnar eller mellan ett par höga koner eller liknande, kan vara förkunskaper som underlättar inför senare inlärning av slalom i agilityn, sändandet till rutan i lydnaden etc. Att shejpa hunden att ta sig mellan föremål kan man börja med direkt med en liten valp, ställ upp lämpliga föremål inomhus och klicka och belöna för att hunden först bara är riktad mot dem och senare att den rör sig emellan dem. Belöningsplacering (kastad belöning i hundens färdriktning) kan underlätta. Precis som i övningarna med att ta sig ut till en target är det viktigt att hålla koll på hundens huvudriktning, du vill inte förstärka när hunden visserligen rör sig framåt med tittar tillbaka mot dig snarare än framåt mellan föremålen. Du kan sedan gå vidare med att låta hunden söka upp föremålen från olika avstånd och olika vinklar om du vill använda övningen för mer agilitymässig träning.

Skickas bort & hem igen (att runda föremål)

En övning som ger dig möjlighet att öva både sändande och inkallande, är att lära hunden att springa ut, runda ett föremål och självmant springa tillbaka till dig igen. De av er som läste min artikel om Obedience Rules i tidigare nummer av Canis, känner igen att detta var en övning som de finska tävlingsförarna använde sig mycket av. Kan hunden springa ut och runda tex en stol, en ryggsäck eller liknande, kan du använda det till många olika moment i lydnaden -eller agilityn -att kunna skickas ut och tight runda ett hinderstöd och komma tillbaka fort tex.

Sändande ut mot ingenting

Att kunna skicka sin hund ut mot en target är bra, att kunna skicka den rakt ut i full fart mot ingenting är ännu bättre! Du kan antingen shejpa fram detta genom att belöna så snart hunden är vänd bort ifrån dig och successivt jobba dig fram till att den går ut ifrån dig (tänk på riktningen!) eller springer ut ifrån dig beroende på vad du är ute efter. En del upplever att det är lättare att starta inlärningen av detta om vi förflyttar oss från den vanliga träningsplanen (där hunden troligtvis har stor vana av att se på dig i träningen) och istället bara tar en promenad istället. När hunden på promenaden råkar gå framför mig, klickar & kastar jag min belöning framför den på vägen. Successivt under promenadens gång kommer jag kunna få allt mer av att hunden söker sig ut framför mig istället för att gå vid min sida eller titta på mig. Har man en hund som visserligen springer rakt framåt men ändå lyckas att vrida huvudet (eller bara blicken) bakåt, kan man testa att ha två föremål med sig, ett i vardera handen, och alltid kasta med motsatt hand mot var hunden tittar. Dvs vrider den huvudet åt vänster kommer föremålet att dyka upp framåt men lite till höger om dess huvud och vice versa.

Har man gått igenom de tidigare övningarna med sändande ut mot target och sändande ut mot belöningsskål, kan det ibland fungera med att, när hunden står riktad jämsides med mig, ta den i halsbandet och det i sig får hunden att titta utåt i ett sökande efter en target/belöningsskål/leksak. Släpper jag hunden då, kan jag ofta få fram en frivillig start rakt ut ifrån mig som jag kan vara snabb på att klicka och belöna och så kan jag jobba vidare med mitt sändande utifrån halsbandssläppet innan jag senare lär hunden att starta lika bra utan att jag först hållit i den.

Jag hoppas att du nu fått lite tips och idéer till hur du kan lägga grunder inför framtida sändanden bort ifrån dig. Nu behöver du bara ge dig ut och testa! Lycka till med träningen!

/Anna Larsson, Canis Hundskola avd Sörmland

 

 

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *