Kombinera momenten och utmana hunden!

Tänkte blogga lite om några av de senaste träningspassen som jag och Fonzie har haft där fokus har legat på att utmana hans förståelse (och självbehärskning) och att träningen inte ska bli för stereotyp.

Idag satte jag ihop en bana där jag mixade och slog ihop olika rallylydnadsmoment (och något från tävlingslydnaden) och körde dem direkt utan uppvärmning för att se hur bra Fonzie verkligen förstår de olika kommandona och signalerna när de sätts in i nya sammanhang.

”Banan” som jag satte upp såg ut som följande: Start, sidbyte bakom, 270 vänster, spiral höger, vänd om mot hunden och steget efter -skicka honom till sista konen i den spiral han just gått. Ställ hunden vid konen, gå upp, gå runt honom, gå ifrån, kalla in i rörelse, gå mot hinder och precis framför hindret: snurr utåt, direkt in till tre steg bakåt, dirigera in honom framför mig och backa, gå upp till hunden och fortsätt in i åttans frestelse, efter halva åttan, läggande under gång mitt i åttan, gå runt hunden, ta in honom fot, gå till ena konen och skicka honom genom åttan till andra konen, ställ hunden, kommendera sedan sitt och ligg, lämna och gå ifrån, kalla in från ligg i rörelse, byt sida framför direkt in till en halt. Ge föremål och låt honom bära det i en högersväng och sedan genom en slalom och vidare in i en språngmarsch. Avsluta med att när han fortfarande bär föremålet skicka hunden framför och be honom backa. Slut!

Svårast för Fonzie blev backandet ifrån mig mot hindret respektive med föremålet i munnen, jag skulle behövt varit tydligare där för att ge honom ett bättre utgångsläge, nu blev de sneda men jag tycker annars han skötte allt riktigt bra. Så här såg det ut:

Egentligen är det väl precis sånt här som är tanken med rallylydnaden: hunden ska vara följsam och svara på dina signaler oavsett hur du mixar dem snarare än att hunden ska känna igen momentrutiner. Egentligen skulle domarna kunna bygga mycket roligare banor om det också fanns en sån klass där momenten fick vävas ihop typ som ovanstående, då skulle det bli riktigt roligt att tävla och jag tror folk och hundar skulle utvecklas ett steg till! Kanske någon vågar nappa på att arrangera en sådan klass inofficiellt någon gång!? Jobbigare banvandringar dock för att hålla allt i huvudet, men rolig utmaning hade jag tyckt!

I förrgår körde jag en annan slags utmaning för Fonzie, en anti-hopp-övning: satte upp tre olika hopphinder och körde helt enkelt en massa andra moment väldigt nära hindren. Mitt i träningspasset bjöd jag sedan Fonzie på det han helst vill: att jag skickar honom över hinder och sen så tog vi oss tillbaka till ordning och reda igen. Fonzie smiter ju inte till hinder eller koner men han TÄNKER på dem och det gör att han spänner sig och inte är lika följsam. Därför ligger min mesta träningstid med hinder och koner just på att han avslappnad ska gå omkring bland dem och att han ska utföra andra moment nära dem. Så här såg det träningspasset ut:

Självklart tränar vi detaljer och moment också, men det får bli ett annat blogginlägg en annan gång.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Jätteroligt att se dessa filmer! Vilken följsam hund! Det ger många infallsvinklar på hur man kan lägga upp träningen. Tack så mycket!

  2. Så häftigt att se! Skulle vara kul att prova någon gång, men just nu tragglar vi med att kunna hålla fokus en lång stund när det händer massa så det får bli ett framtida mål att prova på en sådan bana!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *