Att kallas in ifrån ett godisregn.

Tänkte visa en film på en liten övning som kan användas både för att jobba med vardagsinkallningen, att vänja hunden att släppa fokus ifrån påslagen nos och växla till att lyssna och springa (visst känns det ibland som att ”när nosen är på, stängs öronen av”!? Många hundar kallas lättare in i rörelse än från aktivt intensivt nosande är min erfarenhet) och inte minst, att öva sig i att komma bort ifrån det som frestar och få uppleva att det är snabbaste vägen till att snart få tillgång till det goda igen. På köpet behöver ni inte oroa er över om det en dag skulle ligga mängder av kvarglömt godis på träningsplanen när ni kommer till er klubb! Både du & hunden har ju redan övat på det!

Så här la jag upp övningen: jag spridde först ut en massa godisar av olika sorter över en del av träningsplanen (höll mig på kort avstånd för filmningens skull dock), lät Fonzie börja leta och äta och så fick han hålla på en bra stund (längre än på filmen men det var lite trist att titta på en ätande hund tänkte jag…) innan jag testade att kalla in honom. För att göra det lättare använder jag min vardagsinkallningssignal = min targethand som betyder ”kom hela vägen till mig och tryck nosen mot min handflata” (jag har alltså aldrig något i handen när jag kallar in honom utan den fungerar enbart som en target) och att jag rör mig bakåt samtidigt. I början får han belöning hos mig, senare på filmen ser ni att jag belönar honom med att direkt jag klickat skicka honom tillbaka till godisarna på ett ”varsågod!”.

Vill man testa övningen så rekommenderar jag att man startar med något godis som är halvintressant (och har bättre godis själv att belöna med när hunden kommer, eller alternativt belönar med lek om hunden prioriterar lek före godis) men successivt ökar svårigheten tills det är hundens absoluta favoritgodis som ligger i gräset. Växla gärna mellan att belöna hos dig och att bara skicka tillbaka direkt, se bara till att det är först på din signal som hunden återvänder till godisfesten! Lycka till!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *