Analysera mera!

Nu har jag börjat ta tag i det projekt som jag kom på under tävlingen i Tyskland: att jag ska sätta mig och bryta ner några av de skickligaste förarnas program i sina beståndsdelar för att se vika positioner de använder, vilka byten de använder, hur mycket freestyle de lägger in i programmet mm. Flytet och uttrycket kanske man inte kan analysera, men ”skelettet” med antal positioner, byten och upplägg, det kan man få ner på papper och det tror jag kan ge massor av idéer och bättre förståelse för vad som behövs för att skapa ett bra program. Fördelen med att se något på film är ju just detta: man kan pausa, gå tillbaka, se om, fundera och notera.

Första programmet jag valt att gå igenom var för mig rätt givet: vinnaren Anja Christiansen med Queeny. Ett spännande program med en klar och tydlig story att följa, stämningsfull musik och en del spektakulära delar och som helt klart gick hem både hos domarna och publiken! Så nu har jag suttit med papper och penna och skrivit ner vilka positioner och vilka riktningar de utförs i, vilka byten som sker, vilka freestyleinslag som finns mm. Ska sedan fortsätta och göra likadant med fler HTM-program från OEC, VM och NM tänkte jag. Har redan ifrån denna första analys fått fler idéer och jag tror att lägger jag tid på detta under vintern så kommer jag ha ett mycket bättre utgångsläge för att själv bygga bättre program framöver. Ser fram emot när jag får filmerna från OEC som kommer göra det tydligare än Youtube.

Undrar ni nu vilka positioner och hur många hon använder? Nix pix, DET får ni titta och räkna på själva, ska man lära sig måste man göra jobbet, inte bara läsa någon annans facit 😉

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *