Ny utmaning för Zin (rutan).

Idag på morgonen tog jag Zin och Fonzie och åkte till klubben för att träna. Startade med att köra momentrutinerna kring platsliggningen med Zin med inmarsch, nedläggande, VÄNTA, lämna henne, ligga en stund (någon minut kanske?), återgå, passera henne, gå fram i position, VÄNTA, sätta upp, VÄNTA, klappa om, VÄNTA och så belöning. Tre repetitioner på det på tre olika ställen på planen, kändes finfint!

Zin fick sen jobba med fria följet där jag har en kampanj på bara raksträckor och lååååånga sånna och idag börjar jag se långa bitar av det jag bara sett glimtar av tidigare. För tidigt för att ropa HEJ kanske men det känns som detta kan bli riktigt, riktigt fint så småningom!

Sedan blev det lite repetitioner på uthoppet och efter det satte jag upp en ruta. Den såg ut så här från Zins synvinkel (längd: lite kortare än klass III):

IMG_4415

Dvs hon var tvungen att passera hopphindret på ena sidan + att på andra sidan stod min träningsryggsäck och intill den låg de targets som jag precis använt i momentet innan. Utmaning!

Innan skicket tittade hon rätt på rutan (momentrutinen börjar kännas riktigt stabil, härligt!) men på väg fram fick hon syn på sin target och den drog henne till sig som en magnet. Så hon nitade den och stod vid ryggsäcken och såg ut som ”eh, vänta nu, sa du detta egentligen!?” så jag tänkte här har jag ju världens läge att testa om hon kan skickas om. Så jag stod stilla och sa ”rutan” igen och se på fan, hon tog sig från targeten och springer in på rätt sätt i rutan. Häftigt! Så då växte hornen ut på mig och jag tänkte ”ja vad fan, vi har ju aldrig skickat som i eliten, DET ska vi prova idag!”. Hade jag gjort detta i vanliga fall i planerad träning hade jag lämnat henne stående rätt nära rutan men som om hon stoppats vid en kon, backat undan själv och sänt henne därifrån. Men nu när hon visat att hon kunde släppa targeten så måste jag ju testa en annan variant:

IMG_4416

Ser ni? Till vänster i bilden ligger en stor vit target och resten står likadant som på första bilden.

Zin fick se mig lägga ut targeten, jag tog henne i halsbandet och skickade på ett ”ja!” och hon kutade dit. Sen var det svårare efter ett medvetet targetskick att få henne att släppa targeten och dra till rutan, hon smällde till targeten en gång till men sen började hon se sig om och startade i galopp mot rutan och ökade farten ju närmare hon kom. Häftigt! Testade samma från andra hållet så hon fick både en höger- och en vänster-ruta. Duktiga lilla hund! Vi avrundade med att köra en låååååång inkallning över hela planen så hon fick bara springa efter att ha behövt fundera en del.

Fonzie fick jobba med kedjor ur sitt program och efter det några byten och sist lite slipande på några av positionerna. Testade nya belöningar till honom: morotsslantar! Det gillade han MYCKET! Himla bra med en så enkel belöning.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *