Zin testar föremålssök!

Jag gillar som bekant att testa nya grenar/sporter inom hundvärlden. Dels får man något nytt att träna på, hundarna får variation och så tycker jag att det är roligt att träffa folk som kör någon annan gren än den jag själv sysslar med -man kan alltid få nya idéer och infallsvinklar på sin träning om man går utanför sin egen sport! Därför har jag genom åren testat på rätt många olika tävlingsgrenar eller aktiviteter med hundarna. Några har jag fastnat för och fortsatt med, och andra har bara varit ett kul avbrott och en ny erfarenhet. Allt tävlande behöver verkligen inte leda till elit/championat/SM, jag tror fler skulle ha roligt av att testa nya grenar utan att automatiskt göra en satsning inom dem, just för att få nya idéer och kanske få mer variation i sin träning.

Tyckte att det var ett tag sedan vi senast testade något nytt så för några veckor sedan när jag fick höra att Svenska Hundklubben numera hade prov i föremålssök så lät det som en kul grej att prova och ett ypperligt mål att ha för att jag skulle hålla igång nosaktiveringen med uppletande som jag startat upp. Anmälde mig och fick tid för att gå prov nu den 20/12. Provet skulle hållas i Svartbro, vilket kändes lätt nostalgiskt för där tränade jag en del på den tiden jag hade Birka. Finfina spår- och uppletandemarker finns det där.

Så, vad är då föremålssök? Så här står det i SHKs regler för föremålssök: ”…syftar till att stimulera hundägare, att tillsammans med sin hund utveckla sin och hundens färdigheter i Föremålssök. Genom en lämplig stegring av svårigheter i 5 klasser pröva hundens förmåga att leta upp föremål för hunden okända, inte utlagda av föraren. Målsättningen med SHKs Föremålsprov är att: – Stimulera till ett aktivt liv med hund – Tillsammans utvecklas till ett bra föremålssök ekipage – Hålla en hög kvalitet på provverksamheten.”

Föremålen ska vara 10-20 cm och kan vara av olika material (tex trä, tyg, läder, skinn, gummi, garn och jutemateria). Uppletanderutan är i alla klasserna 50 m djup men sedan varierar rutans bredd/baslinje (från 20 m till 75 m) och antal föremål (från 2 till 5) som hunden ska hitta beroende på vilken klass det är. Tiden hunden får jobba varierar från 3 minuter i lättaste klassen till 7 minuter i svåraste klassen (då ska alla föremål vara avlämnade). Klasserna benämns startklass, järnklass, bronsklass, silverklass och guldklass. Blir du godkänd i en klass får du flytta upp till nästa (man blir bara godkänd eller icke godkänd, ingen poängsättning). Inom SHK kan man i högsta klassen bli Föremålssökchampion. (SHK är en egen fristående förening som funnits sedan 1912)

Zin skulle alltså debutera i Startklass. Då är uppletanderutan 20 x 50 meter, hunden ska hitta och markera (behöver inte avlämna) 2 för hunden kända föremål som lagts ut av föraren. Maxtiden är 3 minuter och för att bli godkänd ska hunden markera bägge föremålen. Rutans 4 hörn är markerade och man skickar sedan från baslinjen precis som i ett vanligt uppletande inom SBK.

Zin tyckte det var otroligt roligt, for ut som en blixt och hade hittat och avlämnat bägge föremålen till mig efter bara 1,05 minut. ”Snabbt och elegant!” fick hon i omdöme av domaren och var självklart godkänd.

Jag passade på att fråga om vi fick starta i nästa klass också eftersom vi redan var på plats och det gick fint. Så några minuter senare fick Zin starta i järnklassen. Där är rutan 25 x 50 meter, hunden ska hitta och avlämna 2 föremål (utlagda av domaren, inte av föraren). Maxtiden är även här 3 minuter och för att bli godkänd ska hunden inom den tiden hittat och avlämnat föremålen till föraren.

Zin jobbade lika snabbt och bra denna gång, hittade och apporterade föremålen till mig på tiden 1:36. ”Trevligt ekipage!” blev omdömet och så var hon godkänd även i järnklassen!

IMG_4559

Jag tackade för oss och åkte hemåt. Himla trevlig träning för Zin och roligt att testa något nytt. I nästa klass (bronsklassen) ska hunden i en ruta som är 30 x 50 m hitta 3 för hunden okända föremål (ej utlagda av föraren). Den ska hitta och avlämna de tre föremålen till föraren inom 5 minuter för att bli godkänd. Tror nog Zin ska få testa att köra de resterande klasserna också som rolig aktivering och för att jag ska vara mer motiverad att hålla igång uppletandeträningen.

SHK har utöver föremålssöket även renodlade spårprov (där lättaste spåret är 200m och 1 h gammat och det svåraste spåret är 1300m och 5 h gammalt med olika svårigheter i) och renodlade personsöksprov (lättaste: 25 x 100m ruta, 2 figgar. Svåraste 300 x 100 m ruta med 4 figgar) dvs det är bara jobbet i skogen som bedöms, finns inte någon lydnadsdel till. Tycker utifrån det jag läst i reglerna att de lyckats bra med att ha lätta och trevliga startklasser som inte kräver mycket för att folk ska våga anmäla sig, och sen en lagom stegring i de övriga klasserna. Kul komplement till andra grenar!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *