Årsdebut i rallyn, Fonzie 2:a.

I lördags var det dags att göra årsdebut i rallyn. Jag insåg att det var fem månader sedan vi senast tävlade i den sporten och minst lika länge sedan vi tränade den på riktigt! Så förutsättningarna för några stordåd var inte precis de bästa, men tävlingen var mest tänkt som en första test på om jag fortfarande tyckte det var roligt att tävla rally (jag har i perioder varit väldigt ”mätt” på rallylydnaden, tyckt att det är väldigt kul att undervisa andra i sporten men själv tappat drivet för att träna & tävla rally sedan heelworken tog överhanden och var så sjukt rolig) och utifrån det om vi skulle göra en ny satsning och börja träna det seriöst igen.

Fonz och jag var inte samspelta som vi brukar och drog på oss några onödiga missar men det var roligt och jag börjar känna mig sugen på att verkligen börja TRÄNA igen, och gör jag det, då vet jag hur bra han kan gå eftersom Fonz är en hund som helst ska vara igång i MYCKET  aktivitet och träning för att prestera som bäst (jag med kanske!?). Fonz var ovanligt lättstörd något som säkerligen både hänger ihop med att jag inte var så distinkt och tydlig som när vi tränat ihop oss, och att jag upplever att han första tävlingarna efter vintern alltid är lite mer ”bonnhund” och hajar till för saker han senare på året inte noterar.

Det var en rolig bana, utmanande och kul tyckte jag. Av de 15 som startade i mästarklass blev det 6 kvalificerande resultat och det var för sporten låga poäng på prispallen: 91 – 88 och 86 poäng, inga summor man brukar placera sig på direkt! Men det är BRA, det ska inte vara för lätt att få höga poäng!

Jag missade helt att Fonzie missförstod en tysksväng i högerhandling, han tolkade det som ett sidbyte och hamnade på fel sida nästan ända in i nästa skylt, vilket gav först -10 på tysksvängen och sen -1 på snurren som kom efter. Fortfarande inte helt i balans vid skylten efter det (tre steg bakåt) men sen samlade vi ihop oss bättre. Sen var han tveksam på slutet med ett DK på ställandet och tvekan vid backandet (det var svårt som sista skylt nära honnören! Ny utmaning jag inte upplevt innan! BRA!). Drogs -1 på ställandet så vi fick 88p allt som allt och kom faktiskt 2:a på det, hade jag inte trott när jag gick av banan! Honnören var sitt på höger sida, lugnt & säkert.

Så här såg banan ut:

Med den stora snömängden och hopplösa underlaget som vi haft blir det just nu svårt att träna vettigt. Jag håller tummarna för att det ska smälta ihop lite så det går att träna på planen igen så vi kan komma igång ordentligt i både rallyn & HTM!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *