Debuter & framgångar i Degerfors!

Igår var det dags att skutta upp 04:00 för att ge oss av till Degerfors där både Zin, Flynn & Fonzie skulle tävla. Zin skulle debutera i heelwork klass 1, Flynn skulle debutera i klass 3 och Fonzie tänkte jag få en check på vad som funkade i programmet efter vintervilan och kanske hoppas knipa ett kvalresultat till SM.

Zins klass var först ut. Hela 25 hundar kom till start i HTM 1, jätteroligt att se att det är så många som börjat köra! Hoppas det håller i sig och sprider sig uppåt i klasserna.

Planen jag hade med Zin var: jag skulle banvandra själv utan hund först och sedan, om det inte var för stökigt, ta in henne ett tag på banvandringen och mest leka och belöna några positioner. Hon skötte sig strålande! Glad och fokuserad och inte störd av de andra som banvandrade, varken hundar eller folk. Bra start! Sedan fick hon vila i bilen fram tills det var några ekipage kvar, då tog jag ut och rastade henne och sen värmde vi upp med lite hitta positionsövningar, följsamhet mm. Hon kändes superärtig när hon gick in på planen, rätt ansiktsuttryck och glad svans! Jag sa till henne att ”Nu ska vi ha party!” och så gick vi och ställde upp och körde igång.

zinbild2

Jag är grymt nöjd med hur hon satte programmet. Jag har medvetet gjort ett enkelt program som inte är superlångt (ca 1:25) med fyra olika positioner men inte så avancerade rörelser. Ville satsa på att få det flytigt och enkelt och bara tänka att det ska kunna (om allt klaffade) räcka till uppflyttning helt utan att det skulle behöva vara konkurrenskraftigt i klassen. Hon tappade bara lit fokus precis när vi var som närmast domarbordet, annars var hon grymt fin. Älskar hur hon såg ut efter att det var slut, lika ärtig och glad då som vid inmarschen = mattes mål uppnått!

zinbild

Så här såg debuten ut:

Det visade sig att även domarna  gillade det de såg, vi fick följande betyg & kritik:

Precision & samarbete: 7,9 – 9,0
Innehåll: 8,0 – 8,4
Tolkning av musik: 8,0 – 8,7
Summa: 25,00 uppflyttning och det räckte till en 3:e placering av 25 startande!

Bra jobbat! Tappar position någon gång ibland men för det mesta bra.”
”Bra koncentration, fina positioner, följer musiken fint.”

Jag var så jäkla glad efter Zins start att det kändes som att nu kunde grabbarna göra vad de ville, lill-tösen hade redan överpresterat mot vad jag trodde och det kändes som en superseger i sig! (Resultatet visste jag först ett par timmar senare å prisutdelningen)

Klass 3 gick på eftermiddagen och där hade Flynn startnummer 1 och Fonzie nr 6. Kändes bra att starta med Flynn först. Jag hade samma upplägg med grabbarna, gick banvandringen utan hund först och försökte planera Flynns program samt checka av Fonzies. Efter det tog jag in först Flynn och sedan även Fonz en kort vända, lite positionsträning och lek.

flynnbild

Flynn kändes superfin, med tanke på hur lite vi kunnat träna och att programmet sattes ihop så tätt inpå tävlingen hade jag inga förväntningar utan tänkte bara: jag ska coacha honom det bästa jag kan, vara tydlig även om det skulle gå ut över poängen och se det som en test på vad min programidé kan byggas vidare till. Jag kom själv ur fas två gånger i programmet, en räddade jag även om det inte blev riktigt som jag tänkt och en valde jag att bara köra vidare i position 1 även om det då blev en lång sekvens där inget hände. Men annars funkade det fint! Jag var otroligt nöjd med Flynns attityd och han hade verkligen roligt. Så här såg debuten i klass 3 ut:

Flynn och jag fick följande poäng & kritik:

Precision & samarbete: 8,0 – 8,3
Innehåll: 7,8 – 8,0
Tolkning av musik: 8,2 -8,0
Summa: 24,15 CERT och placering 2:a! Helt galet bra debut!

Snyggt & stilfullt program. Bra tajming och tolkning av musik. Kanske lite mer sidoförflyttningar för att höja nivån en aning. Snygga övergångar. ”
”Fina positioner förutom tendens att backa lite snett -något hackigt vid riktigt låg hastighet. Fin följsamhet utmärkt koncentration och samarbete.”

fonzbild

Sedan var det att snabbt ställa om fokus och värma upp (läs rasta och lugna ner ;-)) Fonzie. Älskade, finaste Tjocknos, det är inte alltid hans idéer och mina idéer är synkade, men det är tusan en ÄRA att tävla ihop med en kompis som verkligen VILL VILL VILL köra. Det märktes att vi inte var synkade och igång så mycket som vi behöver vara. Fonzie var het och då hamnar jag i att jag får lägga så mycket fokus på att hålla honom lugn att jag nu, efter en för lång period av för lite träning och ingen träning alls på hela programmet, inte skötte mina uppgifter bra nog! Jag rörde mig fel vilket på denna hund är samma sak som att inbjuda till gissningar/fri improvisation -i FONZTEMPO. För första gången höll jag på att dratta på rumpan när han slängde sig in i position 9 när han inte alls skulle det. Vi kom ur krocken och körde på men missen påverkade även andra bytet inför den andra diagonalen där jag inte vet om jag trampade på honom eller om han bara trodde jag skulle trilla igen. MEN vi tog oss igenom och jag hade galet roligt (förutom den sekunden när jag verkligen trodde att jag skulle falla handlöst i golvet, då var jag skitskraj). Jag skrattade efteråt och tänkte OMG ja, allt kan hända på tävling, bara att gilla läget och tänka ”the show must go on!” 🙂 Så här såg det ut:

Men, som många kloka människor påpekade för mig efteråt: det var två missar i ett i övrigt grymt program och vi visade att vi kunde klara ut även det och komma igen. Så gissa vem som fick största chocken när prisutdelningen startade och vi ropades ut som…. SEGRARE!??? Så jäkla roligt!!! Vi fick:

Precision & samarbete: 8,2 – 9,0
Innehåll: 8,3 -9,0
Tolkning av musik: 8,5 – 9,0
Summa: 26,00 CERT och SEGER!!!

Härligt program, många snygga positioner och sidoförflyttningar och bra tajmat till musiken. Lite snubbligt på ett och annat ställe.”
”Jättesnyggt! Inte ens att du snubblade på Fonzie störde honom mer än för stunden! Fina positioner, snygga självständiga byten, utmärkt samarbete. Väl anpassat till musiken.”

fonzbild2

Jag tror det här var en av de nyttigaste tävlingar jag varit på. Jag fick öva mig i att värma upp, fokusera på och köra tre hundar med tre helt olika personligheter och utmaningar, hålla isär tre olika program och jag fick med Fonzie verkligen öva på att tänka på vad som är viktigt: HELHET! Tar vi oss snabbt vidare från en miss, inte låter den finnas kvar i medvetandet och visar upp alla våra styrkor så kan det räcka skitlångt ändå! Verkligen tacksam för att bli så tydligt påmind om det och extra tack till domaren Rolf Gustavsson vars kommentar om Fonzie (att han inte stördes mer än för stunden) var så klockren och fick mig att påminnas om vad som är styrkan hos oss: vi kommer igen! Jag såg felet/missen -han såg och lyfte fram styrkan i Fonzies koncentration och vårt samarbete. Precis sån feedback som utvecklar och lyfter en tävlande!

Så, tre hundar, tre starter och alla tog uppflyttningspoäng och pallplaceringar! Galet bra dag!

Planen nu framåt är att Zin ska jag inte köra mer i klass 1 utan vi tränar på och när det passar så går vi upp i klass 2 istället. Flynn & Fonzie slängde jag in en anmälan till Karlstad. Den tävlingen är om bara två veckor så det blir inga dramatiska förändringar. Fonzie ska köra samma program (men jag ska försöka sköta mig bättre) och Flynn ska jag bara fila på lite småsaker och hellre satsa på att få det stabilt.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *