Znorpan leker med de stora grabbarna.

Förra helgen var det dags för Zin att debutera i IK 2 i vallningen. Man kan lite förenklat säga att IK 2 motsvarar ”elitklass” om man ska jämföra med andra grenar, vallningen är ju lite speciell i detta med sina tävlingsklasser (IK 2 räknas som inofficiell = resultaten bokförs inte hos SKK, MEN placerar du dig i IK 2 så kan du plocka poäng till SM-kvalet och Agria Cup, så klassen är synnerligen ”officiell” i sin status bland vallhundsfolk kan man säga!). Det finns en officiell CK-klass där man kan ta cert men det arrangeras långt fler IK 2 än CK, i år tror jag det varit 4 CK klasser jämfört med 58 IK 2 om jag räknat rätt. Hur som helst -dags för Znorpan att leka med de stora pojkarna alltså!

12105740_1072978972712864_9132031644802556403_n

Vi åkte till Mada i Småland och tävlade. Superfint arrangerat, fåren hade det fantastiskt bra då de kom ut direkt från fårhuset (där de kunde gå och äta som de ville) ut på banan (lugnt & snyggt och bra utställare!) och efter att flocken gått klart släpptes de direkt på bete i en hage utanför. Så himla fina djur och så trevligt arrangerat! Verkligen PR för bra djurhantering i samband med tävling, precis som det ska vara.

Banan var inte jättestor, tror hämtet var ca 250 m och normalt lång fråndrivning kändes det som. Det festliga var att hämtet såg enkelt ut men första dagen skar många av hundarna! Det var man som förare inte beredd på när man själv överblickade banan. Krille pratade om en tävling som han varit på där det blev precis tvärt om: förarna trodde vid genomgången att hämtet skulle vara svårt utifrån terrängen, men hundarna tyckte det var busenkelt. Tja, så är det ibland, vad vi ser och tolkar är inte alltid vad hunden upplever.

12165996_10153035615132665_996046569_n

Krille och Race hade startnummer 2 första dagen och jag hade nummer 4 så man hade inte hunnit se så mycket precis. Race skar och drog iväg mot fårhuset och tog inte Krilles omriktning så Krille valde att bryta.

Zin brukar ha jättefina utgångar även om hon inte har så stor rutin på långa hämt -men icke, hon tog nästan prick samma spår som far sin och skar hon med! Men när hon insåg att hon kom upp tokigt så letade hon snabbt reda på djuren och även om starten på hämtet blev usel så tänkte jag att jag kör vidare så vi får en chans att öva på resten. Det rätade upp sig efter en dålig start, vi satte framdrivningsgrinden och efter den var hon superfin. Utgång: 1p, upptag 5, framdrivning 14 gav futtiga 20p på hämtet men shit happens.

Under fråndrivningen var hon sedan som en dröm. Jobbade jättefint på djuren, finfint tempo och tog mina signaler bra. Jag bara njöt! 25 av 30p på fråndrivningen är jag sjukt nöjd med, jag som haft så jäkla svårt att se linjer! Flera förare som efteråt berömde Zins runda (ja efter hämtet då ;-)) och sa att hon hade så fin djurhantering. Roligt!

Delningen sen var svår, blev lite trassel innan vi fick till det så där blev det en 7:a. Fållan sen satte vi som ett smäck: 10p.

Summa totalt blev 62p och placering 33/40. Supernöjd med henne trots inledningen, kändes otroligt roligt att ha debuterat!

glad

Dag kändes fåren springigare. Nu skärpte sig Räkan och Krille och minus lite småmissar här och var gjorde de en fin runda och fick 85p, det placerade dem som 9/40 och Räkan har nu 18p till nästa års uttagningar (= SM-kvalet är klart med råge men han behöver höja sig för att klara Agria Cup).

Zin gjorde den här dagen en bättre utgång: 19p, men upptaget och starten av framdrivningen strulade, där märktes det att vi bägge måste bli mer rutinerade: upptag 6 och framdrivning 14 gav ett hämt på 39p.

Vet inte om det var starten som satte resten av banan men vi hade en tacka som ideligen försökte dra, det drog upp tempot även på de andra så idag fick vi kriga mer. Svårare med fråndrivningen, satte första grinden men på crossen hade jag svårt att se och hamnade lite för lågt, de strök PRICK utanför crossgrinden… Så 19p på fråndrivningen denna dag.

Delningen blev svår. Fick strula där och det blev bara 5p kvar. Fållan hade vi ett bra läge men så kutade en tacka på mig och drog med de andra men sen trixade vi in dem så 7p på fållan.

Vi landade på 70p och placering 27/40 på det. Inte samma harmoniska känsla som dag 1 men nyttigt och lärorikt!

Känns väldigt kul att ha gett sig ut på djupt vatten med Znorpan, nu har vi en start till i IK 2 detta år och en start i IK 1 och sedan ska vi utvärdera och lägga träningsplan. Man lär sig galet mycket av att tävla, så är det bara. Nästa höst ska vi vara vassa!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *