VM i Leipzig: Flynn 6:a och guld till Sverige i freestyle!

Då är årets största tävlingsutmaning över: VM i freestyle & heelwork to music!

I år hölls VM i samband med världsutställningen i Leipzig och det var en upplevelse att besöka den stora mässan. Vi som tävlade HTM och FS hade kvalet i en ”egen” hall och det var superfint: en stor tävlingsring med superbra matta, stora läktare och otroligt gott om plats för oss och hundarna bakom och bredvid läktarna. Riktigt lyxigt! Så här såg det ut på kvaldagarnas arena:

Värsta lyxen! Kvalet för HTM gick på torsdagen och för FS på fredagen.

Flynn, Moster och jag på läktaren.

VM inleddes på onsdagen med träningstider för alla deltagare. Jag och Anita delade tiden så att en av oss tränade hund och en banvandrade och sen bytte vi. Gäller att vara effektiv när man bara har några minuter per ekipage! På onsdagen var det också den officiella invigningen av mästerskapet.

Alla deltagare fick en t-shirt. Snygg!

Enda smolken i bägaren var att jag blivit riktigt jäkla sjuk under resan till Tyskland och kände mig mest som ett vandrande lik. Men TÄVLA det skulle jag fan göra om de så fick bära av mig efteråt!

Torsdagen var det kvaldag för HTM. Jag och Flynn hade fått startnummer åtta. Jag var faktiskt kolugn innan vi skulle in i kvalet (jag är sällan nervös nu för tiden men lite nerv brukar det ju vara). Vi skulle bara gå in och göra vårt bästa och njuta. Och Flynn var så fin! Kändes fantastiskt roligt under tiden vi körde. Någon miss men på det stora hela var jag supernöjd.

Sen kommer den där tiden som jag INTE gillar på stora tävlingar. När man har ett stort startfält kvar efter den egna starten och man bara kan vänta och se vad det räcker till… Ville verkligen få starta i finalen men det var tuff konkurrens så jag traskade runt (frysande med frossa) och försökte tänka på annat. Tur att det finns så himla mycket roliga och trevliga folk inom freestylevärlden, det känns som man träffar gamla vänner trots att man bara setts på några mästerskapstävlingar, det lättar verkligen upp stämningen! Hejade på från läktaren när Anita och Lovisa tävlade (fina starter!) men annars var det mest att koppla av, ta hand och Flynn och vila som gällde.

Vilopaus ihop med Flynn ”backstage”.

Till slut var det klart och YES vi gick till final!!! Sjunde bästa ekipage i kvalet!!!

En väldigt trevlig sak var att alla som deltog fick diplom och minnespokal! Snyggt! De tio som gick till final fick dessutom varsin stor och mycket tung låda. Den visade sig  vara full av hundmat av olika slag. Säkert mer uppskattat av hundarna än pokalerna!

Fredagen var kvalet för freestylen och det var spännande att sitta och titta och heja på de svenska ekipagen. Jag tycker alla var grymma men bäst gick det för Nina och Moster respektive Lisa och Kummin som bägge tog sig till final! Wow! Tre svenska ekipage i VM_final alltså! Coolt!

Flynn fick av husse en ”liten” leksak för att han gått till final + en stor lyxig hundmadrass.

Finalen på söndagen hölls i stora ringen. Så jäkla fint! Stora läktare och pampigt och gott om utrymme! Jag och Flynn hade startnummer 9 och åter igen kändes nästan allt riktigt, riktigt bra! Jag lurade honom ur position en gång och så kom han fel in i slalomen och krockade med mig en gång men på det stora hela kändes det riktigt bra. Och ROLIGT! Efter att vi kört kollade vi på Nina och Lisa och så var det bara det där nervösa kvar som kallas prisutdelning….

Man tar med sig poängen från kvalet så jag visste att någon riktig topp placering skulle bli svårt men kanske hade vi kunnat höja oss lite. Och jodå, vi klättrade en placering och Flynn blev sjätte bästa heelworkhund på VM!!!


Våra grymma lagkompisar blev 6:a (Nina) respektive 7:a (Lisa) i freestyle och sen kom det riktigt häftiga: Sverige tog lagguld i freestyle! Jäkla coolt! I HTM hade vi ju bara tre deltagare så vi visste redan innan att det skulle bli hårt, vi kom 9:a med HTM-laget.

En grymt rolig resa och ett fantastiskt VM är över. Nu ska jag först och främst bli riktigt frisk igen och sedan ska vi ladda om inför SM i december. Sedan ska vi ta tävlingsvila och planera inför nästa års roliga utmaningar!

Vill DU bli grym på att träna hund -oavsett vilken sport du kör- då ska du spana in min TRÄNARSATSNING 2018 som verkligen ger dig verktyg för att utvecklas till den tränaren din hund förtjänar!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *