Årskrönika 2017

Vips dags att summera 2017, läskigt vad fort det går! Många roliga minnen från 2017 har det blivit och många fantastiska upplevelser.

JANUARI:

Inleds med att vi åkte till MyDog och tävlade! 2016 års SM i freestyle och heelwork to music gick nämligen 2017 🙂 Och dagen efter var det AFEC-final. Flynn tog SILVER på SM och VANN AFEC! Riktigt roligt!

Det var för övrigt första gången jag var på MyDog vilket var en himla trevlig mässa att gå runt på. Jag träffade på Lena och Elsa (tidigare kollegor från den tiden vi alla var med i Canis) från Klickerförlaget och det ledde till att jag äntligen fick tummen ur och lovade att jag skulle skriva en rallylydnadsbok! (Den kommer ut i mars 2018)

I januari kommer också FISKEN hit. Valpen vi bara hämtade upp på en bensinmack utan att ha träffat föräldrarna 😉 Egentligen var planen att han skulle placeras ut ”på foder” men av olika anledningar så kommer han hem igen och vips har vi en valp i huset. Fisken är framför allt tänkt att bli Krilles nästa vallhund men jag hoppas han ska vilja tävla ihop med sin matte också, i vad får framtiden utvisa.

FEBRUARI:

Zin blir kastrerad. Konstigt att tänka att planen för ett år sedan var att hon skulle haft valpar men nu blev det så här istället. Jaja, man kan inte styra över allt. Kanske lika bra det. Den här månaden är det mest jobb men jag och Flynn går faktiskt en kurs i nosework som lite avbrott från vad vi brukar pyssla med.

MARS:

Mycket jobb men lite tävlande hinner jag med: Flynn gör ett godkänt doftprov för nosework 1 eucalyptus. Sen gör vi två starter i HTM3 med två segrar på grymma poäng! Roligt!

Lille Fisken får träna lite roliga grundfärdigheter och jag inser att han kan det som behövs för lägsta Trick Dog titeln så den får han ta. Det såg ut så här: https://youtu.be/R2b__F-POSw

APRIL:

Beslutar mig för att vi ska debutera i Freestyle och Flynn är helt grym: en dubbeltävling där han vinner bägge klasserna på finfina poäng och vips är han uppflyttad till FS2!

Beslutar mig för att flytta upp honom och startar klass 2 i freestyle tre veckor senare: Flynn blir uppflyttad och kommer 2:a i klassen! Vips är vi i klass 3! Efter freestylen gör vi på samma tävling vår sista start med James Bond-programmet i HTM, Flynn kör sitt eget race milt sagt men han är bra nog på att bygga program för att det ska bli en seger! Avslut med flaggan i topp för James Bond!

Dagen efter är det Zins tur att få egentid med matte och hon tar godkänt doftprov i nosework 1 eucalyptus.

Jag och Zin hinner också iväg på vallhundskurs för Peter Nilsson, roligt!

Under april går jag domarutbildning för freestyle/heelwork. Har praktik kvar som jag ska försöka hinna med i vår.

MAJ:

Jag och Flynn testar på en nosework tävling. Han sätter 3 av de 4 söken men bommar tyvärr ett. Men rolig erfarenhet att testat en ny gren!

Jag och Zin är på ännu en dags vallhundskurs för Peter.

Jag gör en del av mina elevbedömningar på en freestyletävling och dagen efter går jag utbildning till rallylydnadsskrivare och blir godkänd som sådan. Roligt och nyttigt!

JUNI:

Jag och Krille åker och tävlar vallning IK 2 med Zin och Race. Visar sig vara en grymt svår tävling långt över vad jag & Zin är klara för. Vi bryter ena dagen, andra dagen kommer vi på plats 23 av 41 (Race blir 19:e). Inga mer tävlingar i juni. Däremot var vi iväg på en jättetrevlig banträningsdag hos Vickan där vi testar både IK2 och CK-bana. Roligt!

Jag tycker det är trist att inte ha några mål att sikta mot med gammelgubben Fonzie sedan han blivit pensionär, så vips beslutar jag mig för att han ska bli en Trick Dog (amerikansk titel). Fonz tycker det är jätteroligt att få damma av gamla kunskaper + träna in nya små grundfärdigheter och tricks och tar sin Novice Trick Dog NTD-titel. Så här såg det ut: https://youtu.be/v7wvQwQick0
Fonzie tar även nästa titel ITD: https://youtu.be/PHKimGLyTco

JULI:

Är på workshop för landslaget och visar upp det tilltänkta nya programmet för första gången, en väldigt nyttig och rolig helg!

Debuterar på tävling med nya HTM-programmet: låten Aquarius från Hair på Kumlas utomhustävling. Går alldeles strålande, Flynn vinner! Extra roligt att folk inte kände igen mig med peruken på!

Zin och Race tävlar IK2 vallning igen och Zin går skitfint! Första dagen kommer hon 9:a av 35 och tar sina första SM-poäng!! Jag är så jäkla stolt! Vi var verkligen ett team den dagen! Dag två går hon också fint och kommer nästan lika bra till: 12:a. Race och Krille kommer 8:a första dagen och 4:a dag två och i och med 4:e platsen fick de ihop de sista poängen de behövde för att kvala till kvarts-SM! Yes!!!

Jag och Flynn startar en gång till med vårt hippie-program i HTM och plockar en till seger på finfina poäng. Känns som programmet kommer ha kapacitet när vi utvecklat det tillräckligt.

En vecka senare debuterar vi i freestyle klass 3 och Flynn är magiskt bra, tar CERT och vinner! Så jäkla roligt! Det såg ut så här: https://youtu.be/6eM3vlI31W4

Fonzie tar två trick dog-titlar till ATD: https://youtu.be/Nw5cx-AaxII och ETD:
https://youtu.be/xlLQEQiPBak
Han tar även den sista titeln och blir Trick Dog Champion!

AUGUSTI:

Alla foton inför den kommande rallylydnadsboken ska tas. Så tacksam över mina vänner och elever som ställer upp och kommer på fotosession!

Jobbar mest i augusti men så är det dags för EM. En spännande resa till Belgien som jag aldrig tävlat i tidigare. Ett fint mästerskap och jag är väldigt nöjd över Flynns insats men själv hittade jag inte rätt fokus och uttryck och kunde skött mina uppgifter bättre. Vi blev bästa svenska HTM-ekipage och kom på den grymt bra men samtidigt precis inte tillräckligt bra platsen 11 med 0,09 poäng ifrån att vara i EM-final. Vad är väl en bal på slottet… 😉 Jag tröstar mig med att världsmästaren i HTM som var en av domarna satte oss som femte bästa ekipage i kvalet. Av de fem domarna var jag i final för tre av dem men nära räcker ju som bekant inte! Hem och göra läxan bättre helt enkelt tills alla gillar det man gör! Så här såg EM ut: https://results.sporting-dog.eu/show/video/231583594

Med laget kom vi 5:a i HTM.  Bäst av svenskarna gick det i freestylen för Nina och Moster som tog sig till final och kom 7:a grymt bra!

SEPTEMBER:

Sörmlands VK arrangerar en mycket uppskattad men utmanande IK2 tävling. Jag och Krille hjälper till med arrangemanget och Zin sköter sig finfint på arbetsuppgifterna men däremot fixar vi inte svårigheterna på tävlingen. Shit happens, vi tränar helt enkelt för lite för att kunna lira på den här nivån.

Jag är på workshop med landslaget och filar vidare på hippieprogrammet. Nu med fokus på NM!

Krille och Räkan startar kvarts-SM får och kämpar på men tar sig inte vidare till semifinalen tyvärr. Oavsett är de helt grymma som med så lite träning och utan egna djur kan fajtas på den nivån! Race är en grymt fin vallhund helt enkelt!

Så är det dags för NM i Danmark och det blir en helt galen fest för landslaget sopar mer eller mindre rent! Sverige VINNER både lagguld i freestyle och i heelwork, ALLA svenskar är med i den individuella finalen! I freestyle tar Sverige alla pallplatserna i den individuella tävlingen och i heelwork blir jag och Flynn bästa svenska ekipage och tar ett brons! Så jäkla rolig tävlingshelg! Underbar stämning och superfint arrangerat. Sverige vinner dessutom TTM-tävlingen som också arrangeras.

OKTOBER:

Jag och Flynn tävlar HTM och FS på samma dag och det ska jag nog inte göra om så pass tätt inpå efter ett stort mästerskap i alla fall, han är rätt galen 🙂 Men sköter sig bra nog för att vinna i HTM och kvala in till AFEC och i FS så tar han ett till CERT och kommer trea i klassen!

Dagen efter provar jag att åka och tävla freestyle igen och Flynn är väl ännu lite mera övertaggad men sköter sig ändå så bra att han tar sitt tredje CERT och blir FREESTYLECHAMPION!!! Får stå på pallen ihop med bästa landslagskompisarna då vi dessutom kommer trea! Wow! Galet roligt att det gick så bra med vår freestylesatsning!

Jag är på domarkonferens i freestyle och sedan på ännu en landslagsträff, denna gång inför VM. Vi i laget bestämmer oss för att inte vara sämre än danskarna som alltid har så coola flaggor så nu fixar vi flaggor till respektive deltagare. Namn på ekipaget och vilka mästerskap man varit med på! Jante go home! Krille (eller hans firma Åmark Byggare) sponsrar oss dessutom med hundtäcken som Anneli syr upp, sjukt snygga!

NOVEMBER:

Den här månaden är en massa jobb men också årets största tävling: VM i Tyskland på världens största hundmässa! En fantastisk upplevelse! Är helt galet att min lille bonnhund tar mig med på sånna här äventyr. Ett superfint arrangemang och ffa kvaldagarna var extremt lyxiga då vi hade en helt egen hall att vara i. STOR och fin kvalarena!

Flynn och jag hade superkul under kvalet, lite småmissar men på det hela en riktigt fin prestation känner jag. Och det visade sig räcka till att vi blev 7:a och YES med i finalen!!! I freestylen knep både Nina och Lisa kvalplatser så tre svenskar i final! Dessutom tar freestylelaget GULD! Så fett bra!

I finalen lyckas vi snäppa upp oss lite till och blir sammanlagt sjätte bästa på VM! Duktige lille Flynn! I freestyle blir Nina 6:a och Lisa 7:a.

Tyvärr kan jag inte hitta finalerna på youtube nu men kvalet finns här: https://youtu.be/N9KVpnHnVxU Flynn är från ca 9:38.

DECEMBER:

Dags att ladda om igen för nu är det SM som gäller! Känns ju som jag precis skrev ett långt inlägg om hela den upplevelsen så jag summerar bara att efter att två gånger tagit SM-silver (2014 med Fonzie och 2016 med Flynn) så var det fantastiskt att få lyckas löpa linan hela vägen ut och ta SM GULD!!! Så galet roligt!!

Strax innan nyår tyckte jag det var dags att låta Zin träna lite mera tricks och grunder så hon fick också träna in en Novice Trick Dog och en Intermediate Trick Dog titel.

Så jag kan så här strax innan det nya året konstatera att 2017 blev ännu ett galet roligt och framgångsrikt år.


2017 i priser 😉

FLYNN:

Heelwork:
SM 1:a
NM 3:a + LAGGULD
EM 11:a
VM 6:a

6 starter på vanliga HTM-tävlingar = 6 segrar (alla med certpoäng)

Freestyle:
2 starter i klass 1 = 2 uppflytt och 2 segrar
1 start i klass 2 = uppflytt, 2:a
3 starter i klass 3 = 3 CERT, 1:a, 3:a, 3:a
Freestylechampion
Årets Nybörjare freestyle SHFK

NW:
Godkänt doftprov NW1

ZIN:

Vallning:
Bästa placering 9:a i IK2 (våra första SM-poäng)

Trick Dog:
NTD
ITD

NW:
Godkänt doftprov NW1

FONZIE:

Trick Dog:
NTD
ITD
ATD
ETD
Trickdog Champion

FISH:

Trick Dog:
NTD

Nu sitter jag som bäst och planerar nästa år. Jag kommer jobba mycket så det kanske får bli lite lugnare på tävlingsfronten men hoppas hinna med en del i alla fall. Med Flynn satsar jag på att vi ska ta oss till landslaget ett år till och det kommer få vara prioriterat med hans tävlande även detta år. Zin och jag ska mest träna och så hoppas jag vi hinner ut och tävla mer vallning. Fisken ska få mogna och utvecklas i lugn och ro så han har jag inga tävlingsplaner för alls under 2018 (skulle det vips kännas helt rätt så kan han ju få starta men han kan lika gärna få vänta till året därpå). Fonzie hopas jag ska fortsätta vara pigg och fräsch och han ska få fortsätta träna tricks och ha roligt.

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *