Balansbollskurs hos Vallentuna BK

I lördags var jag inbjuden till Vallentuna BK för att hålla balansbollskurs. Ja, kursen kallades så men eleverna fick göra mycket andra övningar än bara testa balansbollar med sina hundar.

Flynn var med och visade alla övningar. (Alla foton: Susann Engqvist)

Innan vi började träningen hade jag lite teori om vad man behöver tänka på när det kommer till balansövningar för hund -säkerhet, att låta hunden visa när den är redo för nästa steg i träningen, lite kort om träningsupplägg och vad som är bra att hålla koll på när man tränar på egen hand hemma.

Innan vi sätter igång med balansträning behöver vi också veta hur vår hund står, sitter och ligger normalt på ett plant underlag. Hur bra balanserar den upp sig, är den liksidig och håller en god position? Och om jag ber hunden att skifta ställning mellan stå och ligg på marken, hur klarar den det? Mellan stå och sitt?

Eleverna fick titta på varandras hundar och se om de ställde upp sig parallellt och med god balans eller om hundarna alltid verkade vilja hamna lite snett och kanske alltid ställde fram något ben eller alltid var tvungen att flytta sig lite för att inta de olika positionerna. Att veta hur min hund brukar röra sig och att sträva efter att få in en bra balans och god position på marken är A och O för att senare kunna träna detsamma på redskap! De behöver också mentalt vara lugna nog att hålla en position länge utan att trampa på stället eller vrida sig.

Ibland måste man ta en puss-paus!

Klarar hunden av att bibehålla en bra position trots att jag lyfter ett ben? Trots att jag lyfter två ben diagonalt? Kan den skifta melan stå och ligg i en enda rörelse utan att flytta tassarna?

När eleverna fått ”facit” på marken fick de sedan testa samma grundövningar med hundarna på balansdiscar och pawpods, antingen med bara två eller med alla fyra benen uppe på redskapen och utvärdera de övningarna. Först efter det gick vi igenom övningar på balansbollarna och de fick också testa på olika övningar med rockring.

Flynn visar övningar där hunden kliver långsamt med ett ben i taget in och ut ur ringen.

Och hur man går en åtta genom ringen!

Balansträning för hund är verkligen jätteroligt och det finns massor mer än detta korta som jag nämnt här! Vill du lära dig mer så kanske du ska be din klubb boka in mig för en heldagskurs i ämnet?

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *