Rallylydnadsdebut!

Igår på nationaldagen var det dags för Fisken att debutera i rallylydnad. Jag hade sett att Apollogruppen arrangerade en tävling i Visätra på en för mig ledig dag så det var bara att passa på!

Jag kollade inte innan jag anmälde var det arrangerades, utan tänkte bara att ”utanför en sporthall, då är det väl någon liten gräsplan” och inte mer med det. Ha! Ibland är det bra att inte veta för det visade sig vara på en inhägnad grusplan där vi skulle behöva slussas både in och ut genom grindar och där hela planen var banområdet, dvs bedömning från att du klev in genom grinden. Jag hade nog med Fiskens orutin varit mera tveksam till att starta om jag vetat det innan men nu gällde det bara att byta mentalt fokus själv och se det som ”wow, BRA miljöträning, detta skulle jag inte själv kunnat arrangera träning på så lätt, bra att vi får öva på det idag!”. Kände mig riktigt peppad att vi skulle få öva i ny miljö och se hur vi skulle kunna lösa uppgifterna.

Den andra spännande utmaningen var att det smällde till och blev 30 grader varmt. Helt galet! Men rallyn går ju fort, några minuter på en bana (jag var inne på planen i ca två minuter) är inte fysiskt jobbigare för hunden än en rastningspromenad menar jag så även om det var väldigt varmt så var det absolut inte något som var farligt för Fisken. Men nog kändes det att värmen tryckte på, både hundar och förare hade svårare att fokusera kunde man se. Så värmen i kombination med ny miljö gjorde att jag förberedde mig på att peppa Fisken mycket mer än jag brukar behöva göra.

Fisken själv var jätteglad när han kom till tävlingsområdet. Yes! Det har verkligen börjat bli riktigt positivt laddat för honom att komma till tävlingslika miljöer. Vi satte upp hans bur i skuggan + hängde över silverduken, la en kyldyna i buren och hällde upp mycket vatten. Han kopplade av fint i buren, var glad och förväntansfull när vi gick och rastade, och gick självmant in och satte sig fot när jag tänkte testa om han ville jobba. Och slukade sina vanliga hundgodisar! YES YES YES!!! Att han tar belöningar med rätt attityd och hur han ser ut på tävlingsplatsen är fortfarande prio ett för mig.

Banskiss. Bra variation på momenten!

Vi hade startnummer 13 men det var flera strykningar så klassen gick ännu fortare. Fisken följde med bra in på planen men sen låste han en stund på något när vi ställde upp vid startskylten och där tappade vi 1 poäng på att han var sen att sätta sig. Men sen jobbade han på fint genom åttan, bra bakdelskontroll i 360 vänster, fint fram i fronten på tredje momentet men när han satte sig så stänkte han samtidigt upp grus på skylthållaren och HJÄLP sa Fisken och studsade upp, saker som skramlar intill/bakom honom är väldigt läskigt. ”Det blev världens snabbaste sitt” tänkte jag men prio är att han glömmer detta så jag tog bara in honom till sidan och körde på som om inget hänt. Nästa moment var ju också en front och yes, den satt finfint och helt utan några gruskorn som kom farande. Jag höll sedan verkligen ut så bra jag kunde från alla skyltar och gruset låg kvar på marken, tack för det!

Fisken jobbade på fint genom resten av banan och avslutade med ett jättefint läggande och finfin transport ut efter målskylten. Jag var supernöjd! Framför allt över att han lyckades samla ihop sig så fort och släppa att det hade skramlat till vid tredje momentet. Det är stora framsteg på en känslig kille! Härligt var också att se att han direkt efter han gick av banan både ville ha sina godisar och ville gosa med folk utanför. Han var glad och fick mingla lite framför allt med en pudel som han blev mycket förtjust i. Så himla skönt med Fiskens inställning till andra hundar.

Det visade sig att avdraget vid målskylten var det enda vi fick på hela banan så Fiskens debutresultat blev 99p och på det vann vi! Så himla roligt!!!

Både Debut-Fisk och Seger-Fisk!
Apollogruppen hade verkligen finfina priser, stora rosetter & mycket sponsorpriser. Men festligaste priset var detta om man som jag har en liten hund som heter Fish! 🙂

Jag är imponerad av alla funktionärer, domare & skrivare, som orkade hålla igång med gott humör genom denna stekheta dag. Tack för en finfin tävling!

Prispallen. I bakgrunden ser man banan och till vänster om mig & Fisken grinden in.
Bra miljöträning för Fisken att slussas in och ut!
Fisken är självklart tränad utifrån hur jag beskriver inlärningen i min bok
Rallylydnad Från grundfärdigheter till mästare.
Vill du lära dig mer om rally hittar du massor av tips där oavsett vilken nivå du tävlar på!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *