Första veckan med Fajt!

Oj, det är mycket man hinner glömma mellan varven man har valp. Hur lite annat man får gjort i början till exempel! Det är mest ut, in, mat, ut, kissa, sova (och när valpen somnat på ens fötter eller i ens knä blir man liksom still på samma plats rätt länge) och så det där med att sova med ett öga och öra öppet IFALL valpen verkar vilja behöva gå ut. Det är sånt man hinner glömma bort! Och att valpen upptar ens tankar så även om jag skulle kunna sitta och skriva medan han sover så är man lite mosig i skallen helt enkelt. Jaja, det blir vardag med denne lille filur med så småningom.

Fajt & Fisken.

Fajt har varit väldigt duktig, bara två olyckor på hela första veckan och oftast sover han riktigt bra. Jag har bäddat på nedervåningen och sover med hundarna eftersom Krille är allergisk mot valpar och vi därför inte kan ha Fajt sovandes i sovrummet.

Hur det än är så är stolsben alltid godare än leksaker 🙂
Fast stolen är svarvad av tidigare valpar så Fajt har inte gjort så stor skillnad på den. Än 😉

Det är tråkigt men sannt alltid lite lurigt vad man ska skriva om en valp. Det mesta de gör är ju att sova, äta, vila och gosa. Det man däremot tar bilder och framför allt filmer på är ju däremot de få minuterna då de GÖR något, vilket ibland folk snabbt vill tolka som att valpen tränar och håller igång non stop. Det gör han INTE!

Vad jag själv är petig med nu i början är att försöka ge Fajt bra erfarenheter av olika saker. Träffa personer som jag vet agerar klokt mot valpar, träffa några snälla, ointresserade hundar. Se några miljöer. Vila, pausa och leka på några platser när det passar. Och så testar jag att låta honom prova olika små övningar av typen ”vill du kliva upp på det här föremålet?” och lite matberikning typ äta ur olika skålar eller få nosa upp matkulor i gräset. Jag har absolut ingen brådska att lära honom ”moment” eller specifika grunder än utan det vi gör är att lära känna varandra och så tittar jag på hur han lär sig saker snarare än vad han lär sig.

Man får många tillfällen till att sitta och slappa själv när valpen somnat i ens famn.

Men visst är det roligt att ”träna” valpar! Allt är ju helt nytt för dem så varje liten sak de gör känns fantastisk. Det är spännande också att se hur de utvecklas ibland från dag till dag.

Filmklipp från Fajts första vecka!

Fajt känns så här långt som en valp som passar mig fint och som snabbt blivit accepterad av de andra hundarna i huset. En trevlig start på vad vi hoppas ska bli ett långt och roligt liv ihop!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *