Miljötränings-måndag

Måndagarna är ”söndag” för många av oss som arbetar intensivt under helgerna. För mig är måndag ofta en dag för återhämtning efter att ha varit bortrest på jobb (innan covid-19) eller som nu hållit helgkurs hemma lördag och söndag. Ska man ta det lugnt kan det passa bra att miljöträna valpen lite!

Jag packade en midjeväska med vattenflaska, skål, Fajts lunchmat, hundgodis, en leksak och bajspåsar. Gav Fajt några godisar att leta upp i buren i bilen plus ett tuggben att syssla med under tiden jag körde. Det gick strålande, lugn och avspänd valp som låg nöjt kvar i buren när vi kommit fram och jag skulle ta ut honom. Skönt! Vi har inte åkt så mycket bil än så jag är fortfarande petig på att ge honom bra minnen av det.

Idag tänkte jag att vi skulle stanna till på två ställen nere i samhället. Första stoppet blev utanför Gula Industrihuset. Fajt fick promenera från parkeringen ner till vattnet där han fick undersöka bryggorna och det tyckte han var hur kul som helst. Jag vill gärna att valpen först på egen hand undersöker platsen vi kommit till, ser han ut att tycka det är en bra plats får han sen göra lite lätta ”övningar” (leta upp godis, sitta, kanske någon dog parkour-övning etc) och sedan efter det leka. Varför jag tar det i den ordningen är för att jag vet att han verkligen går igång på sina leksaker och skulle jag börja med leken är jag inte säker på att han har koll på att vi ens är på en ny plats. Stort driv på belöningen kan maskera saker som valpen hade behövt bli klar med kan man säga så jag ser gärna att han själv undersöker saker på egen hand innan vi ”tränar” något i miljön i den här åldern.

Jag skulle vilja smyga mig ut här men matte sa att mina tassar är så små att de kan fastna.
Är det en BOLL där ute!? (Man får inte hoppa i Fajt!)
Raptor eller BC? Sekunden innan Fajt högg tag i växten.

Vi var ute på bryggan en stund, han fick öva sitta kvar och lekte kamplek. Sedan fick han öva några inkallningar på gräsmattan intill där jag kastade ut en godis som han fick leta efter så jag själv skulle hinna springa iväg en bit för att få lite avstånd. Duktig valp! Efter det tog vi paus på gräsmattan en stund och han fick passa på att äta en del av sin lunch där. Lämpligt nog kom sopbilen för att tömma soporna en bit bort ifrån oss, annars hände det inte så mycket.

Sedan körde vi vidare till nästa stopp, ”torget” i Stallarholmen. Jag parkerade utanför Ica och så fick han öva på att gå fint i koppel från parkeringen över gatan och upp till torget. Rätt många bilar för att vara i Stallarholmen, inget bekymmer med det. På torget så satte jag mig på en av bänkarna och så fick Fajt äta resten av sin lunch där. Det kom både bilar, en traktor, lastbil och sedan dagens höjdpunkt en raggarbil plus att det flög ett militärplan över oss, inget att oroa sig över tyckte Fajten.

Mums, mums!

När han ätit klart och vilat lite så tog vi en liten runda runt ”torget” och Fajt fick prova några små parkourövningar: sätta upp framtassarna på ett par stenar, ett elskåp och en gatupratare. Sen fick jag syn på ett tomt cykelställ och när Fajt blev nyfiken på det så fick han några godisar och sen vips kröp han igenom det. Jag han precis få det på film. Efter det tyckte jag att vi gjort lagom mycket och åkte hem.

Hela utflykten inklusive bilresorna tog väl inte ens en timme. Det är verkligen inte långa pass man behöver för att lägga grunder hos en valp!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

  1. Så himla kul att följa dig och Fajt! Perfekt att du är några veckor ”före” mig, jag får hem min valp om 3,5 veckor! Tack för inspiration❣️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *