Fajt 11 veckor gammal

Idag har valpen Fajt bott hos oss i tre veckor! Vi börjar känna varandra riktigt bra han och jag och det känns som han varit en del av vår familj mycket längre än bara tre veckor.

Fajt på en promenad i Mariefred.

Så här långt har han varit väldigt mogen för sin ålder. Uthållig i sina små träningspass, cool med bra på och av-knappar och lättsam vad det gäller rumsrenheten. En cool kille men med humör!

Han gillar att kampa och har lekt bra med alla föremål jag testat. Och han är glupsk. Så glupsk att han nog inom en inte allt för avlägsen framtid kommer få lära sig omvänt lockande och externbelöning för att få lite styr på det hela. Men än så länge får han gärna försöka sno allt han kommer över och ta för sig, självbehärskning vill jag inte sätta in för tidigt hos en valp. De ska vara gåpåiga och framfusiga!

Vi har mest sysslat med miljöträning/socialträning de här första veckorna, lärt känna varandra och så har Fajt fått prova på olika små saker. Jag insåg dock förra veckan att han faktiskt kunde så mycket som behövdes för att ta Novice Trick Dog title så jag satte samman en film på det och nu är han godkänd:

Fajt NTD

Öronen lever sitt eget liv, upp – ner, ska bli roligt att se hur de slutligen blir. Jag gissar på mjuka ståndöron, den typen som står upp helt när hunden är pigg men som ”floppar” när de är trötta och öronen åker ut mer åt sidan. Flynns öron såg väldigt festliga ut när han var valp så jag håller tummarna även för Fajt. Viktigast är ju att han vill LYSSNA men ståndöron ser piggt ut tycker jag personligen.

Jag är väldigt förtjust i hur bra de små grunderna i dog parkour har varit att ha när vi miljötränar! Vips får man roliga saker att ägna sig åt och jag kan se att Fajt verkligen självmant vill interagera med nya föremål. Jag har medvetet lagt stor vikt vid ”2 tassar på” eftersom det går att utföra på nästan alla slags föremål och för att jag vill att hans första beteende är kontrollerat och lugnt snarare än att hoppa upp på saker.

Idag tränade vi lite ihop med kompisen Åsa och Fajt fick lära sig att växla frivilligt mellan att utföra nosdutt hos mig och nosdutt hos Åsa. Det snappade han upp fort och vi kunde komma på rätt bra avstånd ifrån varandra. En rolig grundfärdighet och nyttig övning i att växla fokus!

Vill du själv lägga grymma grunder hos din framtida tävlingshund oavsett om det är en valp, unghund eller vuxen? Då ska du kolla in min kurs Med sikte på tävling 18-19/7 https://3vallare.se/med-sikte-pa-tavling/

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *