Bygg ett freestyleprogram!

Så bygger du ett enkelt program! (Del 1: Freestyle)

Har du lärt din hund olika trix men vet inte hur du ska kunna få ihop dem till ett freestyleprogram? Då kommer här lite enkla tips för att komma igång! (I del två kommer jag ta upp några saker du kan tänka på när du bygger program specifikt för heelwork to music.)

Den största utmaningen för många som börjar med freestyle är just att bygga program. Men i klass 1 behöver det inte vara så svårt. Det du behöver göra är:

  • Skriv ner en trixlista
  • Testa olika sätt att kombinera trixen
  • Välj musik
  • Lyssna in dig på låten
  • Bestäm vilka trix som passar in var
  • Rita upp din plan

Skriv ner en trixlista:

Här skriver du helt enkelt ner vad din hund kan. Det är smart att skriva ner både själva tricket (vad hunden gör), vilken signal du har (vilka ord och/eller tecken) och om det är något mer du vill skriva om tricket. Fördelen med en trixlista är att du både enkelt ser vad du har att plocka av när du vill börja bygga ditt program och att du lättare kommer ihåg alla signaler även när hunden börjar kunna många olika trix.

Här kommer en enkel skiss på hur en beteendelista kan byggas upp och några exempel på hur det skulle kunna fyllas i:

BETEENDEVERBAL SIGNALKROPPSSIGNALÖVRIGT
Buga”Buga”Jag bugarKan buga mot mig, börjat träna vänd ifrån mig
Snurra åt vänster”Twist”För handen i cirkelPå avstånd OK upp till 3 meter
Lyft vänster tass”Hand”När han är mitt emot mig: jag lyfter vänster ben. 

Testa olika sätt att kombinera trixen:

Olika rörelser är olika lätta att sätta ihop. Tricket för att få bra flyt i freestyle är att få till smidiga övergångar – att hunden lätt och smidigt tar sig från en rörelse / ett trix till ett annat. Ofta kan vi använda små korta trick eller delar av trick för att få till övergångarna. Det kan vara en passage mellan dina ben, en snurr, att hunden rundar dig eller liknande.

Prova att sätta samman kanske tre-fyra olika trix ni kan. Testa gärna olika sätt och olika ordningsföljder när du kombinerar dem och se vilka sätt som är lättast för hunden. Kanske behöver du lägga in till exempel en snurr eller en slalompassage för att hunden ska hamna på den platsen där den har lättast att sen påbörja nästa trick? Ju lättare det blir för hunden att komma in rätt till nästa rörelse, desto bättre flyt kommer ni få!

Välj musik:

Att välja musik tycker många är det svåraste. (Det gör även jag fortfarande så du är inte ensam om det! 😉 ) Men i klass 1 behöver du inte göra det så komplicerat. Ofta fungerar det bra att ta låtar som spelas ofta på radion, från melodifestivalen etc. De är ofta lättlyssnade, sällan krångligt uppbyggda och har -om du undviker de mest såsiga balladerna- ofta ett tempo som passar för de flesta att köra till. Ta något du gillar, svårare än så behöver du inte göra det i klass 1!

Det enda jag brukar avråda ifrån när man är nybörjare är att man tar för ”svåra” låtar. Med det menar jag låtar där det händer väldigt mycket hela tiden i musiken (mycket filmmusik är sådan). Den typen av musik är ofta bättre att du sparar tills ni kommit uppåt i klasserna och kan mer så ni verkligen kan illustrera alla häftiga tempoväxlingar och alla dramatik. I klass 1 är verkligen ”less is more” att föredra!

Du kan gärna sätta ihop en spellista med olika låtar du gillar och så har du den rullande i bakgrunden medan du tränar din hund. Då tycker jag att man lättare märker om någon låt känns som den passar eller om den visade sig vara för snabb eller för långsam mot hur hunden rör sig.  Olika låtar har olika känsla och stämning. Du kan fundera över vilken slags musik som du tycker passar just din hunds tempo och utstrålning. Eller så går du bara på att du gillar musiken, som sagt, gör det inte för svårt i klass 1!

Har du tur så hittar du en låt där det finns ett naturligt ställe där det passar att du klipper musiken. Ett program i klass 1 kan gärna vara runt 1 – 1,5 minut. Du får klippa, ta bort, lägga till och mixa låtar precis hur du vill (så länge du köpt musiken) men jag tycker att man som nybörjare inte behöver göra det för krångligt. Min hund Fiskens klass 1 program fick bli 1:20 för det var helt enkelt där det passade att stoppa musiken. Fajts tilltänkta klass 1 program kommer nog också ligga ungefär på den längden för det passar i den låten jag valt till honom.

Lyssna in dig på låten:

Det är lätt att lägga mycket tid på att träna hunden, men i freestyle behöver vi även lägga tid på att lyssna in oss på musiken! Ju bättre du kan din låt, desto lättare kommer det vara för dig att bygga programmet. Dessutom kommer du vara tryggare som förare när ni tävlar om du hela tiden vet var i låten ni befinner er. Så lyssna mycket och ofta på låten du valt. Har du en låt med text till är det ofta enklare att hålla koll än om låten är helt instrumentell. Annars får du lyssna efter förändringar i musiken som hjälper dig att veta var i låten ni är.

Bestäm vilka trix som passar in var:

När du lyssnar på musiken så försök att höra var era olika trix kan passa. Åter igen, i klass 1 behöver man inte kunna tolka musiken så mycket men det kan vara kul att redan nu börja öva sig på det! Låter det mjukt och runt så passar mjuka, svepande, böjda rörelser (kanske slalom, snurrar, cirklar etc). Är det någonstans i musiken mer markerade takter, så passar mer distinkta, markerade rörelser. Är det en kort paus? Då kan vi använda pauserna till ”start och stopp” för mer effekt.

Hur lång tid det tar för hunden att göra en viss rörelse spelar naturligtvis också roll för var den passar in mot musiken.

Har du trix som hunden kan extra bra och som den gillar extra mycket så se om du kan använda dem i starten och slutet på programmet. Då kommer ni starta med något ni är riktigt säkra på vilket både ger hunden en bra upplevelse och ger domaren ett fint första intryck av er. Om ni sedan även avslutar med något riktigt bra, går ni av planen med en bra känsla och då är det inte hela världen om det kanske var något mitt i programmet som blev lite svajigt. Start och slut är viktigast!

När du bestämmer vilka trix som ska in var kan du göra en lista över det som hjälp för minnet. Den kan till exempel se ut så här (exempel mitt i en låt):

TIDTEXTRÖRELSERSIGNAL
0:37-0:42”I tell you one day…”Cirklar runt paraplyet”Cirkla”
0:43- 0:50“…you´ll beg me to stay..”In i mellan position, tassarna upp på mina fötter, vi går framåt”Mellan” – ”Fötterna”

Rita upp din plan:

I klass 1 är det inte livsviktigt att ni hinner röra er över hela planens yta. Däremot är det klokt att planera lite var på planen du vill göra de olika rörelserna så hunden syns bäst. Kan du få in att ni rör er en del över planen och att hunden syns bra kan det räcka fint i klass 1!

Ta ett papper där du ritar upp din plan, du kan dela in planen i ett mindre rutmönster om du tycker det blir tydligare. Du ritar sedan ut var någonstans era olika tricks ska utföras och hur ni rör er på planen.

Först bestämmer du på vilken sida av planen som domarna sitter. Den sidan är ”framsidan” på ditt program. Nu är knepet att försöka placera er så tricken syns bra. Detta blir extra viktigt om du har en liten hund. Ska ni kanske vara placerade i profil mot domarna för att hundens fina tasslyft ska synas? Just vid olika tasstrix är det lätt att föraren råkar skymma hunden. Ett lite längre, pågående trick som en slalom kan du gärna använda för att förflytta er en bit på planen. Här är det inte lika känsligt i vilken vinkel ni placerar er.

Om du kan: filma din träning från domarens position. Då kommer du se om hundens rörelser syns bra eller om du råkat placera dig så domaren mest såg din rygg och nästan ingenting av hunden.  Lägg lite extra krut på att få till att start och slut på programmet (och om ni har något extra fint trick inne i programmet) syns extra bra. Ofta är det bra att starta och avsluta mitt framför domarna men inte för nära domarborden utan en bit upp på planen.

Avslutningsvis:

Tänk på att detta att bygga program är något man blir bättre på ju mer man övar -precis som hundträningen! Så bara sätt igång, testa och ha roligt med musiken och era trix!

Blir du sugen på att fördjupa dig mer om freestyle eller heelwork to music? Då är du välkommen att kontakta mig för kurser, privatlektioner och onlinecoaching!

/Anna Larsson
3vallare.se

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *