Bygg ett HTM-program!

Så bygger du ett enkelt program, del 2: Heelwork to music

I första delen av guiden gick jag igenom hur du bygger ett enkelt freestyleprogram. Där hittar du massor av tips som självklart fungerar även för HTM så jag kommer inte upprepa de tipsen här. Jag gick i förra inlägget igenom följande uppgifter:

 • Skriv ner en trixlista
 • Testa olika sätt att kombinera trixen
 • Välj musik
 • Lyssna in dig på låten
 • Bestäm vilka trix som passar in var
 • Rita upp din plan

Skillnader mellan freestyle och HTM:

Skillnaden mellan freestyle -där du väljer fritt vad du vill ha för trix- och HTM är att ett HTM-program till största delen ska bestå av positionsarbete. Det vill säga att hunden jobbar i någon av de tio olika HTM-positionerna.

Ett freestyleprogram behöver inte innehålla någon HTM men ett HTM-program kommer alltid att innehålla i alla fall en liten del freestyle. Det beror på att så snart hunden INTE är i en position så räknas det som freestyle. Så när jag ber min hund att runda mig eller gå en slalompassage mellan mina ben för att byta position så är den korta förflyttningen ”freestyle”.

Det innebär att du när du bygger ett HTM-program så måste du ha lite koll på tiden. Det får nämligen vara max 25% freestyle i ett HTM-program vilket innebär att om ditt program är 1 minut långt så har du alltså 15 sekunder som hunden får göra annat än vara i en position. (Det motsatta gäller för freestyle: du får ha max 25% HTM i ditt freestyleprogram men det brukar sällan vara något problem att folk lägger in för mycket HTM där.)

När du ska bygga ett HTM-program följer du i stort sett samma punkter, nu med lite justeringar:

 • Skriv ner positioner & rörelser
 • Testa olika övergångar
 • Välj musik
 • Lyssna in dig på låten
 • Bestäm vilka positioner som passar in var
 • Rita upp din plan

Skriv ner positioner och rörelser:

Här gör du en lista liknande den över trixen, men nu skriver du ner vilka positioner du hunnit lära din hund och vilka riktningar den kan utföra positionen i. Då vet du vad du har att använda dig av när du ska börja bygga! Så här skulle det kunna se ut för en hund som är på väg att tävla i klass 1:

PositionSignalFramåtBakåtVänsterHögerTempo
1”Ett”JaNejNejNågra stegNormalt
5”Fem”JaNejNejNejNormalt
9”Mellan”JaNågra stegJaJaLångsamt

I exemplet ovan har jag alltså en hund som har tre olika positioner. Hunden kan röra sig framåt i alla tre, den kan backa lite granna i position 9 och den kan gå lite sidosteg åt höger i position 1. Jag tycker den rör sig bäst i normalt tempo i positionerna 1 och 5 medan den i position 9 rör sig bäst när vi går lite långsammare. När jag sen ska bygga mitt program så ska jag försöka visa just det som min hund gör bäst i varje position!

Testa olika övergångar:

Precis som du i ditt freestyleprogram jobbade med att tänka ut smidigaste sättet för hunden att gå ifrån ett trick till ett annat, behöver du i HTM fundera ut olika sätt att flytta hunden från en position till en annan, det vi kallar övergångar. Även här kan du ofta använda dig av snurrar, att hunden rundar föraren, slalompassager och liknande.

I klass 1 kan du ha väldigt enkla övergångar. Men för att redan nu komma igång och tänka ut olika sätt som hunden kan gå från en position till en annan, får du här ett litet tips: skriv upp de positioner din hund kan idag och fundera på hur du kan flytta hunden mellan dem. Hunden i mitt exempel kunde position 1, 5 och 9. Då kan du fundera på hur den kan gå ifrån 1 – 5 och 1 – 9, från 5 – 1 och 5 – 9, och från 9 – 1 och 9 – 5. Kommer du på flera olika sätt för samma förflyttning? Bravo!

Välj musik:

Här kan du tänka som i guiden till freestyleprogrammet: välj en enkel låt som du gillar och som du tycker känns passar din hunds tempo när ni går till den. I klass 1 behöver det inte vara svårare än så!

Lyssna in dig på låten:

Samma jobb gäller när du bygger ett HTM-program: lyssna, lyssna, lyssna! Ju bättre du kan din musik desto tryggare kommer du vara när du tävlar.

Bestäm vilka positioner som passar in var:

När du bygger ditt HTM-program så blir det bäst både om du lyssnat noga och hör var det passar att byta till en ny position, dvs var du ska göra dina övergångar. Det är sällan lyckat att byta mitt i en takt utan lyssna efter när det kommer en liten förändring i låten, där kommer ditt byte att se mycket bättre tajmat ut.

Hur musiken är uppbyggd styr naturligtvis vilket tempo ni rör er i. Däremot är det ditt jobb att utifrån din ”positionslista” planera vilka positioner du ska ha med var i programmet.  Och om du vill ha med något litet trick utöver övergångarna, kolla att du inte får för mycket freestyle tidsmässigt.

Rita upp din plan:

Precis som när du byggde ditt freestyleprogram är det nu dags att ta fram ett papper och rita upp din planskiss! Bestäm på vilken sida domarna sitter. Det är ditt programs ”framsida” och när du planerar så försöker du nu så gott det går att visa era positioner så hunden är närmast domaren. Det är inte livsviktigt i klass 1 men det är bra att redan nu börja öva sig på att tänka på att hunden ska synas bäst.

Sätt gärna upp din mobil och filma från den tänkta domarplatsen när du tränar. Kanske ser du att hoppsan, jag syns mer än hunden. Ofta räcker det med att vi antingen byter riktning på planen eller byter ut en position (position 5 kanske syns bättre än position 1 just där utifrån hur ni rörde er) så syns hunden och positionerna bättre. Försök att få er bästa position/rörelse att synas bäst!

Avslutningsvis:

Tänk på att detta att bygga program är något man blir bättre på ju mer man övar -precis som hundträningen! Så bara sätt igång, testa och ha roligt med musiken och era positioner!

Blir du sugen på att fördjupa dig mer om freestyle eller heelwork to music? Då är du välkommen att kontakta mig för kurser, privatlektioner och onlinecoaching!

/Anna Larsson
3vallare.se

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *