Högerhandling i rally.

Jag fick en fråga på min Facebooksida om hur jag tänker kring högerhandling i rallylydnaden.

Eftersom jag både haft hundar som jag startat upp direkt med från valp och en omplacering (Fonzie) som inte alls hade fått några grunder på höger sida, så tänker jag skriva detta utifrån de två olika scenariona.

Med valp/unghund/otränad hund:

Med en valp, eller för den delen en vuxen hund som inte är tränad sedan tidigare, har man lyxen att hunden har inga ”fördomar” om vad som är ”rätt” sida att gå på. Jag tränar med mina valpar direkt från start att de följer mig både på vänster och höger sida och bägge positionerna blir lika naturliga för dem. Jag tränar också direkt in att de får öva tex bakdelskontroll på kloss åt både vänster och höger. Så snart som de kan positionerna sitt, ligg och stå så får valpen också öva dem på både vänster och höger sida om mig.

Jag lär dem också direkt att gå in i frontpositionen från både vänster och höger, att runda mig (som i nybörjarmomenten 132 och 133) åt bägge håll, att snurra inåt och utåt ifrån mig på vänster och höger sida osv. Kort sagt, jag tränar allting ”dubbelt” direkt från start och på så sätt blir högerhandlingen verkligen ingen stor sak för hunden när den så småningom ska börja tävla i avancerad klass. Ju bättre hunden kan sina grundfärdigheter (se min bok ”Rallylydnad Från grundfärdigheter till mästare” för en genomgång av inlärningen av grundfärdigheterna till alla klassernas moment) desto lättare går allt detta! Att lägga bra grunder gör att det går mycket smidigare att vandra uppåt i klasserna.

Hur vi lär in själva positionen (oavsett om det är på vänster eller höger sida) finns det självklart flera olika sätt att göra det på. Du kan träna via baklängesgående (beskrivet i min bok), fooddrive eller någon annan metod du trivs med men sätt direkt igång med både vänster och höger så blir det så mycket lättare för både dig och hunden framöver!  (I heelwork to music – en av mina andra tävlingsgrenar – lär vi ju hundarna tio olika positioner runt föraren så tro inte att det är svårt för en valp att lära sig två 😉 )

Med en hund som är van vid att bara gå på vänster sida:

Här blir det lite svårare! Det beror på att hunden under kanske flera år lärt sig att den bara ska vara på vänster sida om föraren. Den har all sin belöningsförväntan på den sidan (och -om den även är tränad med korrigeringar- en känsla för att höger sida är fel och förbjuden att vara på). Så var det med min Fonzie när jag tog över honom. Han hade två års erfarenhet av att bara gå fot på väster sida och tyckte det var väldigt obehagligt de gånger jag lurade över honom på höger sida.

Min egen lösning för den hunden var att på de vanliga promenaderna alltid belöna honom på min högra sida. Alltså ingen egentlig positionsträning utan bara att börja få upp förväntan hos honom att belöningar kunde komma från min högra sida. Jag försökte också de gånger det gick att gå så att höger sida var lätt att nå för honom. Så grunden var först att bara lära Fonzie att bra saker kan ske på höger sida! Första gången han självmant testade att komma in och gå och tigga bredvid mig på min högra sida kände jag ”Yes! NU är vi redo att börja träna!”.

Fonzie fick lära sig högerhandlingen just genom baklängesgående. Jag tycker det är en himla smidig metod och inte minst på hundar som bara gått på vänster sida. Genom att följa föraren ”nos mot näsa” när föraren backar så blir det något helt annat än hur positionsträning brukat sett ut för de hundarna. När de lärt sig att följa min högra sida i baklängesgåendet, brukar det inte längre vara så svårt att vända upp och låta dem följa höger sida även när jag går rättvänt. Självklart kan den här träningen kombineras med andra metoder för positionsinlärningen.

Jag tycker också att de här hundarna har superstor nytta av att lära sig targeten plattform och när hunden kan den bra använder jag plattformen på min högra sida för att både höja värdet på den positionen, hjälpa hunden att hitta högeringångar och att vara rak i skiften mellan stå/sitt/ligg på höger sida. (Hur du lär in plattform och hur du kan jobba med den finns självklart också beskrivet i min bok.)

Svårast för föraren?

Jag tror egentligen att det kanske är förarna som har svårast för att börja ha sin hund på höger sida. Har vi tex kört mycket lydnad är vi vana vid att ha hunden på vänster sida. Vi är vana vid att belöna på ett visst sätt och att vips byta hand vi belönar med, flytta på vilken ficka vi lägger godiset i osv går emot våra vanor!

Lösningen där är självklart att bara öva mer! Lägg belöningar i både vänster och höger ficka. Plocka och ge ur den fickan som är närmast hunden (med handen som är närmast hunden!) och öva med hunden lika mycket på din högra sida som din vänstra så kommer det snart att kännas lika naturligt att ha hunden på höger sida.

Lycka till med högerhandlingen!

/Anna

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *