Flera hundar? Vikten av egentid.

Vi har fyra hundar min sambo och jag. Race, snart 12 år, som är Krilles hund, och så Flynn (snart 12 år), Fisken (snart 5 år) och så Fajt som precis blivit 16 månader som är mina (nåja, officiellt är Fisken Krilles hund men det är jag som tar hand om honom). Med flera hundar i huset blir det självklart många saker som de gör tillsammans: de promenerar tillsammans, de leker och skrotar runt på tomten tillsammans, de ligger och slöar tillsammans osv.

Olika raser (och individer) passar och trivs olika bra i grupp. Faktum är att vi ofta vill tänka på hundar som flockdjur men forskning har visat både att hundar (till skillnad mot vargar) har mycket lösare flock/familjestrukturer (baserat på studier av ferala hundar -dvs förvildade hundar) och det tycks även som hundar genom årtusenden av samliv med människan blivit mer inriktad på att läsa och tolka oss till och med över sina artfränder! Så även om border collies ofta är hundar som är hyfsat lätta att ha i grupp så skulle jag säga att de alltid prioriterar tiden med sin matte/husse framför tid ihop med de andra hundarna. Även när de är bra kompisar! Man kan krasst säga att har de inget bättre för sig så duger de andra fyrbenta kompisarna men erbjuds det jobb eller träning eller något annat ihop med mig så konkurrerar det lätt ut de andra fyrbenta! De är ofta vad jag skämtsamt kallar stora egoister och vill absolut ha sin plats i solen 🙂 Så jag försöker se till att hundarna får någon slags egentid en och en med mig så ofta det går.

Den hunden som är igång med en tävlingskarriär får ju automatiskt mycket egentid med mig vid varje träningspass. På samma sätt brukar det vara med valpar och unghundar som man ofta mer strukturerat tänker på att forma, socialträna, miljöträna och lägga grunder i vardagen hos. Men när hundarna slutar tävla eller blir äldre, är det lätt att missa att just egentiden med matte/husse lätt minskas utan att man tänker på det. Jag försöker därför hitta andra saker -utöver eventuella träningspass- som ger hundarna egentid.

För Fisken är det att springa ihop med mig. Det älskar han! Bara han och matte, oftast springer han lös och allt är väldigt kravlöst vilket passar Fisken bra. För mig ger det en extra motivation att snöra på mig skorna och ge mig ut eftersom jag vet att även om JAG inte är på humör den dagen för att springa så kommer Fisken hoppa jämfota av glädje att ge sig ut! En win-win alltså! Vi har satt som mål att komma ut en liten sväng varje dag.

För Flynn nu som pensionär och tyvärr allt mer skruttig i ryggen, är allt slags nosarbete extra välkommet. Jag får anpassa terräng och längd på spåren men han tycker verkligen det är jättekul. En annan sak som lätt gör att jag ligger på plus är om jag åker in till samhället med Flynn och så tar vi en promenad där han kan nosa och undersöka alla spännande dofter. Bor man på landet är det mycket mera spännande att få sniffa efter andra hundar än att för tusende gången möta vilt liksom 🙂 Sen har jag alltid haft som ”regel” att äldsta hunden i huset får sova i min säng. Det innebär extra gostid utan de andra hundarna morgon och kväll. Mycket uppskattat!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *