Gå rakt! Rallylydnadstips.

Det är flera moment i rallylydnaden där man kan se att förare lätt har så mycket fokus på hunden och att få till momentet, att de missar hur de själva rör sig. Grundprincipen i rallylydnaden är att föraren ska ha rak väg och att det är hunden som anpassar sig. Det betyder att föraren ska fortsätta röra sig på ”samma spår” under till exempel sidbyten i rörelse, medan hunden flyttar sig. Andra moment som kan inbjuda till att föraren svajar är till exempel snurrar. Ju mer självständigt din hund kan utföra rörelsen, desto lättare för dig att hålla din linje!

Ett enkelt sätt att kontrollera hur du faktiskt går är att lägga ut en spårlina på marken. Du kan naturligtvis också träna på en parkeringsplats och utnyttja de målade linjerna där, men en spårlina (eller flera koppel som du hakar i varandra till en längre lina) är lätt att ta med och gör att du kan öva på att gå rakt var som helst!

Lägg ut linan på marken och gå så att du har linan mellan dina fötter när du startar övningen. Gå framåt och öva sedan på till exempel momenten 313 Sidbyte framför eller 410 Sidbyte bakom. Efter att du genomfört sidbytet ska linan fortfarande vara mellan dina fötter, annars har du flyttat dig själv under sidbytet! Kontrollera gärna även att du håller en rak linje när du gör momenten 215 Snurr under gång (snurr utåt) respektive 409 Snurr under gång (snurr inåt).

Här på filmen ser du linträning med sidbyten och snurrar. Lycka till med träningen!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *