Inlärning av vittringsapportering

Jag fick för mig att träna in vittringsapportering med Fajt nu under januari. Dels för att få in en ny variant av nosarbete, dels för att det är ett perfekt projekt att träna inomhus och dels för att det är -roligt!

Kort beskrivet går vittringsapportering ut på att hunden ska kunna diskriminera mellan antingen doftfria pinnar och en pinne med din doft, eller pinnar med doft från en annan människa och en med din doft. I tävlingsmomentet ingår även ett formellt avlämnande (som en vanlig apportering) men de bitarna tycker jag är smart att träna var för sig.

Jag har genom åren testat flera olika sätt att träna in vittringen. Det jag valt att göra med Fajt nu är ett sätt som passar perfekt inomhus. Det bygger på att jag först lär hunden att leta efter en enda pinne (med min doft) som är gömd så hunden måste slå på nosen för att lyckas. Inomhus är det enkelt att gömma pinnen under en handduk! Så först lär sig Fajt att leta efter en enda pinne, senare kommer doftfria pinnar att introduceras i en hög på avstånd, sedan kommer pinnen med doft börja bli synlig och så kommer handdukarna jobbas bort.

Fajts förkunskaper är att han letat upp leksaker ute i skogen några gånger, aldrig pinnar och aldrig inomhus dock.

Jag filmade våra fyra första träningspass (fördelade över fyra dagar), så här såg progressionen i träningen ut:

Pass 1: Tre handdukar att gömma en pinne med min doft på under.

Andra passet: Introduktion av högen med doftfria pinnar först på avstånd och sedan närmare.

Tredje träningspasset: Fem repetitioner, två handdukar att gömma under och hög med doftfria pinnar.
Första repetitionen har han ett snabbt nyp på en i högen och sedan rätt. Andra helt rätt. Tredje helt rätt trots ett långt sök (han är efter två gånger klart övertygad om att jag gömt under den svarta handduken igen och kollar den länge) ingen frustration eller nyp. Grymt nöjd! Fjärde fick han inte fram pinnen då den fastnade och for iväg in bland de andra. Helt rätt löst ändå!! Femte helt rätt, jag är sjukt nöjd!

Fjärde träningspasset: Idag jobbade vi bort handdukarna. Sju repetitioner idag. Alla helt rätt. 1:a två handdukar, dold pinne 2:a två handdukar, synlig pinne 3:e två handdukar, synlig pinne 4:e en handduk, synlig pinne 5:e en handduk, synlig pinne ASBRA!!! 💥💯 6:e bara pinnar, kant 7:e bara pinnar, mitt i högen.

Jag är galet nöjd med Fajts utveckling på dessa fyra pass! Självklart återstår en massa om det ska bli ett stabilt färdigt tävlingsmässigt moment men det är en riktigt lovande start!

Vidareutveckling framåt kan vara sådant som att lägga pinnarna i olika mönster, att ha en annan persons doft på pinnarna, att söka i olika miljöer, att söka när Fajt är i olika aktivitetsnivå, att sätta ihop söket med ingång och avlämnande etc.

Jag har idag ingen direkt plan på att tävla lydnad med Fajt men det finns ju många roliga och nyttiga moment som man kan träna in helt oavsett vad vi kommer att satsa på. De flesta av mina hundar har alltid kunnat en massa moment och färdigheter i helt andra sporter än prompt de vi tävlat i. Inlärning är roligt och vad vi än tränar så utvecklas vi ihop!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *