Rätt attityd från start

Du värmer upp, hunden känns pigg och med på noterna. Så kopplar du loss, går över ringbandet och vips är det som om någon bytt ut din hund. Kontakten och attityden är som bortblåst och ordet ”Sitt” har den tydligen aldrig hört förut. Tvärt om tittar den bort och verkar zooma ut in i en egen värld… Om det ovanstående känns igen, är det hög dags att ändra hundens förväntan vid starten på banan.

Varför ändrar hunden attityd? Det kan bero på många olika saker. En orsak kan vara att det blivit för stor skillnad mellan träning och tävling. På träning kanske vi ofta värmer upp och tränar på samma yta där vi sedan går en bana. Vi har kanske godis i handen eller synliga belöningar framme. Eller kanske är jag som förare lite bekväm och låter hunden springa med mig lös in på träningsplanen. Alla de sakerna gör att det sedan blir stor skillnad för hunden mellan träning och tävling.

På tävling måste hunden kunna värma upp på en plats för att sedan gå in och prestera direkt på en annan del av planen. Den måste kunna jobba utan synliga belöningar och den behöver ha lika hög förväntan på att belöningar ibland kan dyka upp i början av banan, som på i slutet av den. Inte minst behöver hunden känna igen förberedelserna som sker innan start på tävling så att de verkligen är positivt laddade för hunden. Använder vi startrutiner bara när vi ska tävla, kan de tvärt om bli en signal till ”nu blir det långt, svårt och inga belöningar” istället för ”nu är det snart dags att ha roligt!”.

Skapa en startrutin

En startrutin är en kort rutin som sker precis innan du och hunden ska gå in på banan. Den behöver kunna fungera på liten yta och inte ta lång tid. Mycket i hur startrutinen ska se ut kan du anpassa helt efter vad som passar just dig och din hund så länge det du gör fungerar på tävling. En del som absolut behöver ingå i din startrutin är att du kopplar loss och stoppar undan kopplet, eftersom det är något som alltid kommer att ske på tävling.

Ett förslag på startrutin kan se ut så här: Du går med hunden kopplad fram mot ringbandet. På lagom avstånd från bandet (passa så ni inte kommer så nära att hunden råkar kliva över bandet in på banan) ber du din hund att komma in i frontposition och sätta sig framför dig. När hunden sitter framför dig kopplar du loss, stoppar undan kopplet och stänger fickorna så du inte riskerar att tappa något. Be sedan hunden komma in till din sida –vänster eller höger beroende på om banan startar med vänster eller högerhandling- och gå direkt in över ringbandet och fram till startskylten.

Att hunden får sitta framför dig medan du kopplar loss och stoppar undan kopplet kan vara lättare än att ha den vid sidan. Sitter hunden framför dig kan du fortfarande prata med den och ni kan ha ögonkontakt med varandra trots att du kanske fipplar lite med att få ner kopplet i fickan. Sitter hunden vid din sida är det lätt hänt att den istället tittar utåt mot banan eller publiken och även att man själv är mer utåtriktad än fokuserad mot sin hund. När du sedan ber den komma in till sidan vet den att ni direkt ska sätta igång och jobba.

Gör startskylten roligare

Ett sätt att ändra hundens förväntan på att kliva över ringbandet och ställa upp vid startskylt är att sätta upp skyltar och ringband medan hunden väntar någon annan stans. Hämta hunden, gå med den kopplad fram mot ringbandet, genomför din startrutin lika tävlingsmässigt som om det var på riktigt (inga belöningar framme tex), kliv över ringbandet och ställ upp vid startskylten och efter någon sekunds stillhet –överraska hunden med världens bästa belöning! Vill du öva fler gånger på att genomföra startruin + startskylt så gör du likadant; sätt undan hunden, gå med den kopplad fram till ringbandet, genom för startrutinen, gå in på banan och belöna vid startskylten. Du kan gärna ha flyttat din startskylt så hunden får gå till en ny plats på banan varje repetition.

Allra mest effektiv blir träningen om du gör den som det första som sker på träningen och på så många nya platser som möjligt. Lycka till!

(Texten tidigare publicerad i Brukshunden 2018)

För fler rallylydnadstips: läs min bok Rallylydnad Från grundfärdigheter till mästare! Du hittar den bland annat hos Klickerförlaget: Rallylydnad – från grundfärdigheter till mästare – Klickerförlaget (klickerforlaget.se)

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *