Nosaktivering

Känns januari lite seg? Svårt att hinna träna när dagarna är så korta?

Här kommer en enkel utmaning under resterande januari: försök att ge din hund EN nosövning varje dag!

Det behöver verkligen inte vara något avancerat utan även bara någon minuts godisletande är bättre än inget. Den dag du har mer tid gör du en svårare övning, den dagen du varken har tid eller ork kastar du bara ut lite hundmat på gräsmattan!

Behöver du lite tips? Här kommer några förslag på olika ambitionsnivåer:

Kläm fast godisbitar eller smeta ut tex bredbar pastej eller mjukost på ett träd och låt hunden nosa upp godiset.

Strössla ut hundens mat eller små godbitar i snön (eller på gräsmattan om det är barmark). Ju större område och ju mindre bitar desto mera jobb för hunden!

Lägg ett enkelt viltspår (släng ut en fråga i något hundforum eller på Facebook så hittar du säkert någon som kan ge dig en klöv) .

Låt hunden leta upp sin favoritleksak antingen inomhus eller utomhus.

Lägg ett vanligt spår, antingen går du själv eller någon annan i familjen. Göm favoritleksaken eller extra gott godis i slutet.

Lek kurragömma! Är du själv så smit iväg när hunden är upptagen av att nosa på något annat och göm dig. Ha ett party ihop när hunden hittar dig! Är ni två kan ni turas om att den ene håller hunden och den andre gömmer sig.

Testa nosework eller vidareutveckla någon övning ni redan kört. Kanske tar du med en behållare med doften på promenaden och gömmer i en helt ny miljö?

Plocka upp en kotte och håll i handen. Kasta ut kotten i skogen bland andra kottar -kan din hund hitta just din kotte?

Ta tre tomma blomkrukor. Vänd dem upp och ner och lägg en godisbit under en av dem (utan att hunden ser vilken). Klarar hunden av att nosa rätt på under vilken kruka godiset ligger?

Bara sätt igång! En liten nosövning varje dag resten av januari så kommer både du och hunden vara lite mer nöjda! Lycka till!

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *