När hunden måste vara i stillhet

Om oturen är framme och din hund blir allvarligt skadad kan den första tiden av strikt vila vara en tuff utmaning. Att gå ifrån en vardag med promenader, lek och aktiviteter till att kanske behöva vara stilla i bur är en svår omställning. Men är du lite uppfinningsrik finns det mycket som kan underlätta livet för hunden under rehabiliteringen.

Även om din hund är skadad eller sjuk finns det alltid någon kroppsdel som det är okej att den rör på. Har hunden opererat ett bakben kan den kanske lära sig tricks med framtassarna. Måste hunden ligga stilla kanske det går fint att den lär sig att utföra olika huvudrörelser. Diskutera med veterinär och rehab-personal så vet du bättre vilka rörelser som är okej för just din hund och vilka du bör undvika. Du kan till exempel fråga om det är bättre för din hund om den sitter eller ligger ner under övningen.

Träning under rehabiliteringen är mest till för att hunden ska få mental aktivering. Vad hunden lär sig spelar ingen roll så länge den får en liten utmaning. Undvik att locka, hjälpa och visa hunden. Sikta hellre på att den själv får prova och fundera under övningarna. Det är jättebra om ni hittar övningar som verkligen tar tid att träna in, snarare än att hunden bara upprepar sådant den redan kan. Dela upp träningen i små steg och gärna flera korta pass om dagen.

Om du inte redan har övat med klicker är det ett perfekt tillfälle att starta träningen med att klicka in hunden.

Gör så här:

 • Sitt ner på golvet nära hunden. Klicka och ge direkt därefter en godis till hunden. Upprepa detta flera gånger tills du ser att hunden börjar reagera på klickljudet med förväntan.

Nu har du ett redskap som under resten av träningen kommer att berätta för hunden exakt när den gjorde rätt och att belöningen är på väg. Du kan också träna in ett belöningsord på samma sätt som klickern. Har du klickat eller sagt ditt belöningsord ska hunden alltid få en belöning direkt efteråt.

Targets

En target är något som din hund lär sig att utföra ett visst beteende mot. Det kan vara att trycka nosen mot din handflata, sätta tassen mot ett litet burklock eller sätta nosen mot en sked. Du kan sedan med hjälp av targeten styra hundens huvud eller tass och lära den flera olika rörelser och trix.

Nostarget

 • Sträck fram din handflata och håll handen några centimeter från hundens nos. Klicka ­­– och belöna – för minsta lilla tendens att hunden sträcker nosen framåt mot din hand. Repetera flera gånger. Är hunden helt ointresserad kan du någon gång klämma fast en liten godisbit mellan fingrarna innan du provar utan godis igen.

 • Öka svårigheten till att du nu bara klickar ­– och belönar – om du känner att nosen nuddar din hand. Repetera flera gånger.

 • Öka gradvis till att hunden nu måste sträcka sig allt längre för att nå att sätta nosen i din hand. Klicka och belöna. Prova att hålla handen på olika avstånd och så att hunden måste vrida huvudet åt olika håll för att nå din hand.

 • Vill du lära hunden att sätta nosen mot ett föremål – till exempel en sked – gör du på samma sätt som med handen. Börja nära, klicka och belöna för alla små försök i början och öka gradvis svårigheten.

 • Nu har du ett redskap för att lära in trix som att vrida huvudet åt vänster och höger, uppåt och nedåt. Du håller din target där du vill att hunden ska placera sin nos, klickar och belönar när hunden lyckas. Det hjälper att även ge godiset där du vill att nosen ska vara, precis intill din target. Repetera rörelsen flera gånger. Säg nu det ord du vill ha för tricket strax innan hunden utför rörelsen, klicka och belöna. Repetera.

 • Nästa steg är att träna bort targeten. Säg ordet och se om hunden kan rörelsen utan targetens hjälp. Var det för svårt? Träna lite mer med target innan du provar utan igen.

 • Du kan på samma sätt lära hunden att sätta nosen mot din tumme. När du döpt det tricket provar du att lära in någon av de andra fingrarna, kanske lillfingret. Nu kan du testa om hunden kan sätta nosen mot rätt finger beroende på vilket ord du säger.
Targetstick, en variant av nostarget.

Tasstarget

 • Ta ett burklock, håll det i handen eller lägg det på golvet nära hundens tassar. Klicka och belöna för minsta försök när hunden nuddar det med tassen. Om hunden provar med sin nos, bara ignorerar du det och väntar tills den provar något annat. En del hundar kan prova att krafsa med tassen om du gömmer en godis under locket. Klicka för krafset och låt sen hunden ta godiset.

 • Öka gradvis svårigheten tills hunden kan sätta en tass på locket. När det går bra varierar du med att nu hålla locket på olika höjder och till vänster och höger om hunden. Klicka och belöna för att hunden försöker nå det med tassen.

 • När hunden klarar av att sätta tassen mot locket även när du håller det på olika platser har du ett redskap för att träna in olika tassrörelser. Du kan lära hunden att vinka, att lyfta vänster och höger tass, eller till och med att lägga tassarna i kors. Allt handlar om att du bryter ner träningen i små steg. Du håller locket där du vill att hunden ska placera sin tass, klickar och belönar när den lyckas. Blir det för svårt, backar du och gör övningen lite lättare ett tag till innan du utmanar hunden igen.
Tasstarget
Korsa tassarna med tasstarget

(Tidigare publicerad i Härliga Hund 2021)

Anna Larsson

Att utbilda nyblivna hundägare eller finslipa tävlingsekipage tycker jag är mycket roligt och givande. Jag håller både kortare kurser och längre utbildningar inom många olika ämnen som rör hundar och hundträning. Träningen ska vara rolig och effektiv och ge hund och hundägare ett roligare liv tillsammans!

Reader Interactions

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *